Seks kendte fødevarer: Så ofte indeholder de rester af sprøjtemidler
Frugt og grønt, der ikke er økologisk, indeholder ofte pesticider - også kaldet sprøjtemidler. Vil du undgå rester af pesticider i din mad? Få de gode råd i bunden af artiklen.
03. februar
Det kan være svært at komme uden om sprøjtemidler, når der skal konventionelt - altså ikke økologisk - frugt og grønt på bordet. Det viser en ny rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.
I rapporten har de blandt andet undersøgt, hvor ofte der er rester af pesticider i seks kendte madvarer, som danskerne ofte sætter tænderne i: Jordbær, æbler, pærer, gulerødder, tomater og hvede.
Det kan du dykke ned i herunder. Tallene er de nyeste på området og dækker over 2023.
Hvad er pesticider?
Pesticider er en betegnelse for sprøjtemidler, der bruges til at bekæmpe skadedyr, ukrudt og svampeangreb på afgrøder.
I Danmark findes der regler for, hvor stor en mængde pesticider, der må være i vores madvarer. Derfor vurderes det ikke at være sundhedsskadeligt at spise de varer, du kan købe i supermarkederne herhjemme, selvom der kan være rester af sprøjtemidler i.
Rapporten understreger, at stikprøverne kun i meget sjældne tilfælde overskrider grænseværdien (2 procent).
Kilde: Fødevarestyrelsen
FÅ OVERBLIKKET
-
🍓Jordbær
En bid af et jordbær er for mange smagen af dansk sommer. Kigger vi nærmere på netop danske jordbær, viser rapporten, at der i 2023 blev fundet rester af pesticider i 83 procent af prøverne. For jordbær produceret i udlandet var tallet 86 procent.
-
🍎 Æbler
55 procent. Så stor en andel af prøverne af æbler fra Danmark indeholdt pesticidrester. For de udenlandske æbler lå tallet på 88 procent.
-
🍐 Pære
Kaster vi et blik på danske pærer, blev der fundet rester i 42 procent af prøverne. I udlandet sniger tallet sig op på 86 procent.
-
🥕 Gulerødder
Rapporten viser, at der ved de danskproducerede gulerødder var pesticidrester i 17 procent af prøverne. De udenlandske gulerødder viste sig oftere at indeholde restindhold. Her lå tallet på 40 procent.
-
🍅 Tomater
Danske tomater skiller sig positivt ud i rapporten. Her viser ingen af prøverne rester af pesticider. Til gengæld blev der fundet restindhold i 76 procent af prøverne fra tomater produceret i udlandet.
-
🥖 Hvede
Dykker vi ned i dansk hvede, viser rapporten, at der i 43 procent af prøverne var fund af pesticider. Anderledes ser det ud for hvede produceret i udlandet, hvor der i 2023 ikke blev gjort et eneste fund af pesticidrester. Det er et stort fald fra 2019, hvor der var fund i 82 procent af prøverne.
Skrappe, danske regler
Sprøjtemidlerne er altså hyppige gæster ved middagsbordet. Heldigvis er der skrappe regler for, hvor store mængder pesticider varerne må indeholde, når de står på hylderne i danske supermarkeder.
Og det skaber ifølge seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Bodil Hamborg Jensen en sikkerhed for forbrugeren:
“Selvom der kan være pesticidrester i madvarerne, vurderes det ikke at være sundhedsskadeligt at spise,” forklarer hun.
Vil du gerne begrænse resterne af sprøjtemidler i din mad? Så er der flere ting, du kan gøre.
Sådan undgår du sprøjtemidler i din mad
Spis økologisk:
Den sikreste vej at gå, hvis du vil skære ned på dit indtag af sprøjtemidler, er ved at købe økologisk frugt og grønt.
Det er - foruden enkelte undtagelser - produceret helt uden pesticider. Det betyder dog også, at madvarerne ofte er dyrere end konventionelt dyrket frugt og grønt.
Køb dansk:
Et andet sted at sætte ind er ved at købe dansk. Frugt og grøntsager produceret i Danmark indeholder generelt færre sprøjtemidler end varer fra udlandet.
Rapporten fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet viser dog, at der er enkelte undtagelser, som også fremgår af overblikket ovenfor.
Vask, før du spiser:
Det er altid en god idé at vaske frugt og grøntsager grundigt - ligegyldigt hvor det er dyrket.
Nogle sprøjtemidler kan dog stadig sidde i selve frugtkødet, selvom du har vasket det.
Kilde: Seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Bodil Hamborg Jensen