Annonce

”Fremtidens værktøj”: Fire Gun sikrer hurtigere indsats mod batteribrande


Beredskabets arbejde med at afbøde konsekvenserne af klimaforandringerne handler ikke kun om vind, vejr og skovbrande. De mange batterier kræver også en særlig indsats.

Annonce

Michael Juel (tv.) fra Beredskab Fyn og Martin Langemose fra TrekantBrand viste deres nye værktøj til bekæmpelse af batteribrande frem på klimafolkemødet. De gav også gode råd til gæsterne i forhold til at tilpasse sig klimaforandringer. Robert Wengler

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

"Det var smart!"

En mand blandt gæsterne ved klimafolkemødet i Middelfart sidst i august kigger fascineret på beredskabsassistent Martin Langemose, der står ved FOAs stand og viser sit nye værktøj – en Fire Gun – frem.

"Den skal bare kobles på en almindelig boremaskine," forklarer han.

En Fire Gun er faktisk et gigantisk bor, man kobler en vandslange på. Boret kan have forskellige længder, alt efter hvor langt man skal ind i for eksempel et batteri, der brænder. Og så bliver der sendt vand ud igennem dyser, så Fire Gun'en er med til at køle i selve boreprocessen.

"På den måde kan vi starte slukningsprocessen hurtigere, fordi batteriet bliver fyldt op med vand. Det er fremtidens værktøj til brande i elbiler, batterier og solceller," siger Martin Langemose, der arbejder ved TrekantBrand i Fredericia.

Afledte effekter af klimakampen

Han og kollegaen Michael Juel fra Beredskab Fyn er blandt frontpersonalet, når det gælder klimaforandringer – også de mere afledte effekter som brande i de batterier, der bliver mere og mere udbredte i takt med den grønne omstilling. Derfor er de begge med ved klimafolkemødet.

"Elbiler brænder måske ikke så tit som benzindrevne biler, men der kommer til gengæld mange flere af dem. Hvis de holder i en P-kælder eller på en færge, så er det altså nogle meget alvorlige situationer, for man kan ikke bare slukke batteribrande som almindelige brande," siger Thomas Brücker, som er formand for FOAs teknik- og servicesektor.

"Det kan også være et elløbehjul på en altan, som bryder i brand, som vi for eksempel så i København i april. Eller en tagbrand, hvor der er solceller på taget. Det er nogle af de ting, der udfordrer beredskabet på en ny måde, og her er det vigtigt med en ordentlig uddannelse."

Thomas Brücker mener i det hele taget, at mere uddannelse er nøglen til at ruste beredskabet bedre til klimakampen på alle fronter.

"Vi fortjener alle sammen et mere professionelt beredskab. Folk forventer, at de kan alt, men mange steder er det stadig ufaglærte, der bliver sendt ud," siger han.

Kan ikke tæmme naturen

Det er også vigtigt for Thomas Brücker, at der hele tiden foregår en forventningsafstemning med befolkningen i forhold til, hvad beredskabet kan overkomme af blæst, nedbør og stormflod:

"Selv et udvidet beredskab er ikke tilstrækkeligt til at klare alt. Hvis det regner meget, er det ikke altid, der er nogen steder, man kan flytte vandet hen. Der er stadig ingen, der har formået at tøjle naturens kræfter, og det kan vores medlemmer heller ikke."

Han bliver suppleret af Michael Juel, der fungerer som beredskabsmester.

"Det, vi skal bruge vores udstyr til, er at redde bydele og plejecentre, men vi kan ikke komme ud og indhegne det enkelte sommerhus, så der skal folk selv finde på noget. Så meget tid og så mange kilometer sikring har vi heller ikke," siger han.

Af samme årsag kunne gæsterne ved klimafolkemødet selv prøve at stable sandsække og få nogle gode råd fra fagkundskaben. De kunne også se et lille stykke water tube, som er et redskab, beredskaberne ikke havde for 10-15 år siden – ligesom Fire Gun'en.

En Fire Gun er nu fast udstyr på de såkaldte specialsprøjter, hvor det er brandfolk på døgnvagt, der er blevet uddannet i at bruge den.

"Det kan være man om nogle år har opfundet en væske eller et middel, der stopper denne her kemiske proces i et batteri, som brænder, som man kunne koble på i stedet for rent vand. På den måde ville man kunne stoppe det videre brandforløb meget hurtigere," siger Martin Langemose.

Læs meget mere om FOAs grønne faggruppers kamp for klimaet her.

En Fire Gun kan have forskellige længder og forskellige typer bor. Robert Wengler

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev