Annonce

Kvinde i sort jakke står ved lygtepæl

Tema: FOA hjælper

Efter 20 år opdagede tillidsrepræsentant skjult fejl: Det sikrede Britta 91.000 kroner


Britta Jensen har taget sin uddannelse til pædagogisk assistent i Tyskland. Mange år senere opdagede FOA-tillidsrepræsentant, at hun var blevet forkert aflønnet som medhjælper.

Annonce

Britta Jensen havde ingen idé om, at hun var blevet aflønnet forkert i årevis. Robert Attermann

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

At arbejde med børn havde altid været sønderjyske Britta Jensens drøm. Men da hun tilbage i 90’erne skulle vælge uddannelse, følte hun ikke, at den danske pædagoguddannelse passede til hendes praktiske måde at tænke på.

Dengang fandtes uddannelsen som pædagogisk assistent (PAU) ikke, og derfor krydsede hun grænsen til Tyskland og uddannede sig som Sozialpädagogischen Assistenten – det, der svarer til en pædagogisk assistent i Danmark.

Med eksamensbeviset i hånden vendte hun tilbage til Danmark og fandt et job, hvor hun kunne udleve sin passion. Hun fik et ekstra løntillæg for sin uddannelse, men bekymrede sig ikke videre om lønnen.

”Jeg var bare lykkelig over at have et job, der gjorde mig glad. I øvrigt er det svært selv at skulle sammenligne sin løn med andres. Vi er jo ikke så mange pædagogiske assistenter, og vi har forskellige timeantal, erfaringer og kompetencer,” siger Britta Jensen.

Det var først 20 år senere, at Britta Jensens tillidsrepræsentant og gode kollega, Jette Bang Jensen, opdagede en fejl.

Artiklen fortsætter under billedet
To kvinder taler sammen på en legeplads
Tillidsrepræsentant Jette Bang Jensen (th.) var vedholdende, og det gav ros fra lederen. Robert Attermann

En uventet overraskelse

Jette Bang Jensen havde for nylig været på kursus i at tjekke lønsedler og tilbød sine kolleger at tage et kig på deres. Her opdagede hun straks, at Britta Jensen var registreret som medhjælper i stedet for assistent. 

Selv om hun godt nok havde fået et ekstra tillæg for sin uddannelse, mistænkte Jette Bang Jensen, at der stadig manglede noget.

Hun kontaktede kommunen, som oplyste, at den ikke kunne hjælpe, medmindre der fandtes bevis for, at Britta Jensen havde fået sin uddannelse godkendt i Danmark. Via Britta Jensens sagsmappe fandt Jette Bang Jensen ud af, at den var god nok. Hun kontaktede Britta Jensens chef, som i første omgang tilbød en godtgørelse for de seneste seks måneder.

Men det ville Jette Bang Jensen ikke gå med til. Hun vidste, at Britta Jensen havde krav på efterbetaling for fem års arbejde.

”Efter lidt tovtrækkeri indså vores leder, hvor alvorlig fejlen var, og erkendte, at Britta skulle have en retfærdig kompensation. Det endte faktisk med, at vores leder roste mig for at være vedholdende” siger Jette Bang Jensen.

Britta Jensen fik en godtgørelse på i alt 91.136 kroner, svarende til fem års efterbetaling.

”Pengene betyder i virkeligheden ikke så meget,” siger Britta Jensen. 

”Det vigtigste er, at jeg har et job, jeg holder af, og fantastiske kolleger som Jette. Det er det, der tæller.”

16.932.702 kroner...

har FOAs lokalafdelinger hentet hjem til medlemmerne på baggrund af løntjek. Det viser en status midt i september 2024. 18 afdelinger har bidraget med i alt 771 afsluttede sager. Det svarer i gennemsnit til 21.962 kroner per sag. Hertil kommer alle de penge, de øvrige afdelinger har tjent hjem.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev