Annonce

Sådan hjælper du dit barn på vej til voksenlivet - uden at det koster dig dyrt


Lejlighed, IKEA-stress og kørekort. Det kan være en økonomisk mavepuster, når dit barn flytter hjemmefra. Her er 4 gode råd, du kan igangsætte, mens dit barn stadig bor hjemme.

Annonce

Hvis du skriver dit barn op til en lejebolig på deres 15 års fødselsdag, har de en stor fordel, når de en dag skal ud at finde en bolig. Colourbox

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

At lave et forældrekøb er en luksus, der kun er forbeholdt de færreste.
 
Men bare rolig: der findes mange andre måder, du kan hjælpe med at fremtidssikre dine børn, så de kan starte voksenlivet ud med et økonomisk puf i ryggen.
 
Internettet flyder over med informationer, der kan være svære at navigere i. Fagbladet FOA har derfor samlet de vigtigste råd her.

Tip 1: Skriv dit barn op til en lejebolig – nu

Mange almene lejeboliger tildeles efter, hvor længe man har stået på venteliste.

Derfor kan du give dit barn et vigtigt forspring ved at skrive dem op, mens de stadig går i folkeskole og endnu ikke har gjort sig tanker om at forlade deres teenageværelse.
 
Ifølge Videnscenter Bolius kan du skrive dit barn op til en almen bolig, så snart de fylder 15 år. Det kan du gøre hos store almene boligadministratorer som KAB, Lejerbo og DAB.

Det er også en god idé at kontakte den kommune, hvor dit barn ønsker at bo, da nogle kommuner selv administrerer ventelisterne for almene boliger, eller kan henvise til hvilke boligorganisationer der findes i kommunen.
 
Videnscenter Bolius anbefaler også at tjekke kollegiekontoret, kollegieboligselskabet, s.dk, ungdomsboliger.dk og voresstudiebolig.dk som muligheder.
 
Det koster typisk nogle penge om året at stå på venteliste til en almen bolig, men ventelister til ungdomsboliger er gratis.
 
At skrive dit barn op til en bolig kan derfor være en af de bedste gaver, du kan give til deres 15-års fødselsdag – selvom det måske ikke står øverst på ønskelisten. Det sikrer dem nemlig en plads forrest i køen til en billig lejlighed, i et boligmarked hvor priserne i mange studiebyer er tårnhøje.

Tip 2: Få tjekket op på børneopsparingen – det har ændret sig siden, du selv var barn

Fra den dag, dit barn bliver født, kan du som forælder, bedsteforælder eller oldeforælder oprette en børneopsparing.

Du kan indsætte op til 6.000 kroner om året, og der kan i alt maksimalt stå 72.000 kroner på opsparingen.

Men: Hvis du lader pengene blive stående på en børneopsparingskonto, er det alene bankens rente, der har betydning for, hvor meget opsparingen vil vokse.

Du husker måske fra din egen barndom, hvordan pengene voksede af sig selv. Men i dag, med de lave rente og stigende inflation, vil en børneopsparing ikke give et betydeligt renteafkast.

Vil du give dit barn muligheden for et bedre afkast, så deres penge ”vokser”, kan du overveje at investere dit barns opsparing – og det behøver ikke være så kompliceret, som det måske lyder.

Du kan vælge selv at investere pengene, men du kan også få hjælp fra din banks professionelle investeringsfolk, som kan investere opsparingen for dig. Banken vil sprede pengene på forskellige brancher for at maksimere chancen for et positivt afkast.

Hvis du er kunde hos PenSam Bank, kan du investere børneopsparingen via deres Lokal Puljeinvest. Her vil din rådgiver hjælper dig med at vælge de puljer, der passer til din økonomi, dine planer og din holdning til risiko. På den måde kan du investere dit barns penge, samtidig med at tage hensyn til din egen økonomi.

Det fungerer altså på samme måde som din pensionsopsparing. Når du har en pensionsopsparing hos PenSam, investerer de pengene for dig for at sikre et højt afkast i fremtiden – og det kan de også gøre med en børneopsparing.

”Er der overskud til at lægge penge til side til dine børn, børnebørn eller oldebørns fremtid, så er det selvfølgelig altid en god idé. For børnene kan det give noget luft i økonomien senere i livet på et tidspunkt, hvor der måske ikke er råd til det store," siger Michael Fang, rådgiver hos PenSam Bank.

"Dermed er det jo også vigtig at få investeret pengene, der hvor sandsynligheden for et godt afkast er til stede.”

Han understreger, at der altid en risiko, når man investerer, for aktier og obligationer går op og ned. Det skal du selvfølgelig være bevidst om.

Tip 3: Det lyder mærkeligt, men: undgå de billigste køreskoler 

Prisen på et kørekort varierer meget fra køreskole til køreskole, og forskellen kan være flere tusinde kroner.

Men vær forsigtig med at vælge det billigste tilbud. Det siger Bent Grue, landsformand for Dansk Kørelærer-Union til Fagbladet FOA.

”Jeg vil gerne lægge hovedet på blokken og sige, at det, der ligner det billigste kørekort, godt kan blive det dyreste. Hvis man vælger den billigste køreskole, er der altid nogle skjulte omkostninger, der står med småt,” siger Bent Grue.

Hans bedste råd er at tale med familie og venner for at høre, hvilke erfaringer de har med køreskoler. Og så skal man forvente, at et kørekort typisk vil koste mellem 15.000 og 20.000 kroner.

”Jeg vil aldrig råde nogen til at vælge køreskole efter den billigste pris, for man bliver snydt. Det er de billigste køreskoler, vi modtager flest klager over.”

Han råder heller ikke, at man tager sine børn med på en uofficiel øvetur på en parkeringsplads for at spare ekstra køretimer. Det koster nemlig 7.000 kroner at blive stoppet uden et kørekort. Og så bliver det for alvor dyrt. 

Tip 4: Snak med dine børn om økonomi

Unge i 20’erne betragter deres forældre som den vigtigste kilde til viden om privatøkonomi.
 
Det skriver Rådtilpenge.dk, der er Finanstilsynets rådgivning om privatøkonomi.
 
Du behøver ikke kende alt til renter og gebyrer for at give dem værdifuld viden. Det vigtigste er at få grundlagt gode vaner tidligt, så de undgår økonomiske fælder som unødvendige impulskøb og kviklån, der kan føre til gæld.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev