Bælgfrugternes dag 2025: Her får du opskriften, alle børnene elsker

Husassistent Helle Maintz i sit daginstitutionsdrivhus
Husassistent Helle Maintz bruger forskellige tricks til at få sine daginstitutionsbørn til at spise flere bælgfrugter. Tips du også kan bruge i dit eget køkken. Victoria Mørck Madsen

Det er ikke det nemmeste at få daginstitutionsbørn til at spise op, når der er bønner på tallerkenen. Men husassistent Helle Maintz lykkes. Her får du hendes bedste opskrift, som du snildt kan bruge i dit eget køkken.

10. februar

En hård skal og et melet indre. Kidneybønner, hestebønner, hvide bønner og alle de andre slags bønner er ikke for alle.

Og serverer man dem, som de er, i en chilli sin carne, så ligger bønnerne ofte hele og kigger uspiste på tallerkenen, når bordet ryddes af efter frokost. Det er husassistent Helle Maintz' erfaring.

Hak dem

Der skal altså lidt mere til for at få børnene i daginstitutionen Svalen i Køge til at spise op. 

”Hvis man hakker dem i en foodprocessor, lige som man hakker auberginerne, selleri og andre grøntsager, så opdager børnene det ikke. Linser og kikærter er lidt mere venlige. De har ikke den hårde skal og de forsvinder lidt mere ind i maden,” siger hun om de små kneb, hun bruger igen og igen. 

Og som hun her giver videre til både mad-professionelle og til dig, der laver mad til familien på Bælgfrugternes dag.

Glade og mætte

For hende er det nemlig vigtigt, at alle går glade fra bordet.

”Det værste er, når børnene ikke spiser. Både for dem, for mig, for forældrene og pædagogerne, der virkelig gør deres for, at børnene bliver madmodige. Men nogle ting kræver tilvænning. For eksempel serverede jeg knaldrød rødbedesuppe med lysende grøn persilleolie i dag. Det var der mange, der på forhånd ikke skulle bede om,” siger hun og griner, at de fleste af børnene faktisk kunne lide den, da de smagte.

Men det kræver mod – og tålmodighed, mener hun.

Alle elsker hendes karry

Det er altså farve, tekstur, konsistens – og vane hun kæmper imod, når hun smugler flere og flere bælgfrugter ind i maden.

I nogle retter skifter hun halvdelen af kødet ud med bælgfrugter for både økonomiens og klimaet skyld. Og i andre spiller bælgfrugten rettens hovedrolle.

Fagbladet FOA har derfor spurgt hende til hendes bedste opskrift, der får selv de mest kræsne børn til at spise bælgfrugterne op.

  1. 1

    Mild karrysovs med kikærter, kartofler og blomkål

    I mine 25 år som køkkenleder i daginstitutioner har jeg mødt meget få børn, der ikke kan lide ”boller i karry”. Derfor er denne ret også oplagt at forny med de bælgfrugter og grøntsager, vi så gerne vil have, at børnene spiser.

    Denne udgave kan blive meget krydret eller meget mild, alt efter børnenes temperament og madmod.

    I den klassiske opskrift jævnes karrysovsen med mel. Men jeg har droppet melet til fordel for selleri, som virker godt til at tykne sovsen.

  2. 2

    Karrysovs

    1 løg
    1 æble
    10 gr smør eller olie
    2 skiver ingefær
    2 fed hvidløg
    ½-1 knoldselleri (alt efter størrelse)
    2-3 spsk karry 
    1-2 tsk gurkemeje
    1 tsk stødt koriander (kan udelades)
    1 tsk stødt spidskommen (kan udelades)
    1 ltr bouillon eller vand
    ½ dl fløde
    1 tsk honning (til børn under 1 år, brug sirup i stedet)
    1 spsk eddike
    Salt
    Peber

  3. 3

    Fyld

    1 dåse kikærter
    Ca. 250 g blomkål, skåret i buketter. Kog dem cirka 2 minutter, og hæld vandet fra.
    Ca. 250 gr små kartofler kogt og skåret i halve eller tern.

  4. 4

    Sådan gør du

    Pil løg og hvidløg. Del æbler i kvarte, befri dem for kernehus.
    Skræl selleri og skær den i tern.

    Smelt smørret i en gryde og tilsæt løg, hvidløg, æble og selleri. Lad det svitse til løgene er klare. De må ikke tage farve.

    Tilsæt krydderierne, og rist disse med til det dufter dejligt. (Ikke brændt)
    Tilsæt bouillon eller vand, og lad grøntsagerne simre, til sellerien er mør.

    Tilsæt fløde, og kog i yderligere 5-10 min.

    Blend sovsen, og smag til med salt, peber, eddike og honning.

    Her kan man også justere sovsen med bouillon eller vand, hvis den er blevet for tyk.

    Smager sovsen dejligt, er min erfaring, at børnene er ligeglade med, om den er til den tynde side.

    Saml retten ved at vende blomkål, kartofler samt kikærter i sovsen.
    Lad det hele simre kort, til det er gennemvarmt.

    Smag til igen!


    Server med ris eller korn. Gerne med et drys fint hakkede peanuts (som jo sjovt nok også er en bælgfrugt).

    Velbekomme 😊

Læs mere på foa.dk


Fagbladet anbefaler