Vi spiser takeaway som aldrig før: Se listen over de største kaloriesyndere

Et ny studie fra DTU Fødevareinstituttet undersøger blandt andet, hvor mange kalorier der er i vores foretrukne takeaway.
18. februar
”Du bliver, hvad du spiser”
Sådan lød budskabet fra Statens Husholdningsråd i en kampagne om danskernes madvaner i firserne.
I dag kæmper vi ikke kun med at opfylde kostpyramiden og spise 600 gram grønt om dagen. Indtagelsen af takeaway og fastfood er for alvor en synd, mange af os begår, oftere end nogensinde før.
Sidste år konkluderede forskere fra DTU Fødevareinstituttet nemlig, at vi køber 84 procent mere fastfood og takeaway sammenlignet med 2016.
Nu har de samme forskere igen sat vores yndlingshurtigmad under lup for at undersøge, hvor usundt det egentlig er.
Portionerne er blevet større
Forskerne har undersøgt 22 fastfoodmåltider i otte kategorier: Asiatiske retter, burgere, pitabrød/durumruller, grillretter, pizza, salat, sandwich og sushi.
Hvis man sammenligner de nye resultater med en lignende undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet fra 2005, skiller noget sig ud.
Der er nemlig sket en stigning i portionsstørrelser og indholdet af kød, ost og bacon er også blevet større. Samtidig er mængden af grøntsager reduceret.
Konklusionen af undersøgelsen er ikke så overraskende. For udover at portionerne er blevet større, indeholder de også for meget salt, for meget fedt, for mange kalorier og for lidt fibre.
Læs herunder listen over takeaway retter som, ifølge undersøgelsen indeholder flest kalorier.