Annonce

20230331_1077

Ældreminister slår fast: Derfor skal social- og sundhedshjælpere ikke have en autorisation


Social- og sundhedshjælpere skal ikke have en autorisation, mener ældreministeren, som henviser til tre udfordringer, der spænder ben. Sektorformand i FOA er uenig og meget undrende. 

Annonce

Ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne vil ikke give social- og sundhedshjælperne en autorisation, lyder det i et svar. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Vil ministeren redegøre for, om ministeren vil medvirke til at indføre en autorisation til sosu-hjælpere?”

Sådan spurgte Danmarksdemokraternes ældreordfører Marlene Harpsøe ældreminister Mette Kierkgaard i juni.

Spørgsmålet kom i kølvandet på, at en social- og sundhedshjælper fra Aarhus blev dømt for vold og voldtægtsforsøg på tre forskellige plejehjem. I alle tilfælde blev social- og sundhedshjælperen bortvist, men det lykkedes ham at blive ansat igen og igen.

Nu er svaret fra ministeren så kommet. Og nej, hun vil ikke indføre en autorisation for social- og sundhedshjælperne. En autorisation vil ikke bidrage til at sikre, at kun egnede medarbejdere får job i ældreplejen, mener hun.

”De enkeltsager, der har været beskrevet i medierne, er formentlig ikke tilfælde, hvor den egentlige patientsikkerhed har været i fare, men snarere situationer, hvor der har været tale om uacceptabel og krænkende adfærd. Derfor ville der ikke være grundlag for at fratage de pågældende medarbejdere deres autorisation, hvis de var autoriserede efter autorisationsloven på sundhedsområdet,” skriver hun blandt andet og henviser til rapporten ’Arbejdsgruppen for løsninger til at understøtte, at kun egnede medarbejdere opnår ansættelse i ældreplejen’ fra 2021. 

Flere udfordringer ved at indføre autorisation

Arbejdsgruppen bag rapporten fandt flere udfordringer forbundet med at give social- og sundhedshjælpere en autorisation, som ministeren henviser til.

For det første vil det at indføre en autorisation betyde, at en række nuværende social- og sundhedshjælpere ikke må bruge deres stillingsbetegnelse, medmindre de bliver autoriserede, lyder det. Det kan være medarbejdere, der ikke har taget den formelle hjælperuddannelse, for eksempel dem med en udenlandsk uddannelse eller tidligere hjemmehjælpere.

For det andet, skriver ministeren med henvisning til rapporten, vil en autorisation for social- og sundhedshjælperne ikke have en effekt i forhold til at undgå uacceptabel adfærd fra andre ikkeautoriserede faggrupper.

For det tredje vil det have økonomiske udfordringer at udvikle og drifte ordningen.
 

FOA forlanger forklaring

Hos FOA har formand for Social- og Sundhedssektoren Tanja Nielsen svært ved at forstå ministerens svar. 

”At man på den måde kan konkludere, at der ikke er behov for at autorisere social- og sundhedshjælperne, undrer jeg mig meget over. Virkelig,” siger hun. 

”Vi har kæmpet i lang tid nu for at gøre faget mere anerkendt, og ved at give hjælperne en autorisation kunne man gøre netop det. En autorisation vil styrke fagligheden, give faglig stolthed, og så er der en sikkerhed i at have en autorisation. Hvis du ikke agerer fagligt forsvarligt, eller hvis du laver forseelser, som har så massive konsekvenser for borgernes sikkerhed, bliver autorisationen taget fra dig,” siger sektorformanden.

”Jeg vil meget, meget gerne i dialog med ministeren. Jeg er simpelthen nødt til at få en forklaring på det her,” siger Tanja Nielsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev