Annonce

COLOURBOX54586471

Flere 'stjernestunder' med de ældre og mindre ensomhed: Søg penge via nye puljer


Ældrepleje kan nu søge penge via to nye til puljer til uddannelse i opsporing af ensomhed og aktiviteter for de ældre, der involverer civilsamfundet.

Annonce

Puljerne kan søges via Social- og Boligministeriet.  Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Social- og Boligministeriet har netop åbnet for ansøgning til to puljer, der skal forbedre ældreplejen.

En pulje til aktiviteter for de ældre, der involverer civilsamfundet og en, der skal styrke medarbejdernes viden om ensomhed hos de ældre.

Pulje til aktiviteter med civilsamfundet

Som led i den nye ældrereform skal civilsamfundet – det lokale nærmiljø såsom lokale børnehaver, skoler, foreninger og erhvervsliv – spille en større rolle i ældreplejen.
 
Derfor kan kommuner, plejehjem, friplejehjem og selvejende plejehjem nu søge penge til aktiviteter med de ældre, som involverer civilsamfundet.
 
"Puljens formål er afprøvning af forskellige tilgange og samarbejdsmodeller med udgangspunkt i plejehjemsbeboernes perspektiv og ønsker samt personcentreret pleje, omsorg og meningsfulde aktiviteter," skriver Social- og Boligministeriet. 
 
Udover at være brobygger til civilsamfundet skal aktiviteterne styrke plejehjemsbeboernes livsglæde, selvbestemmelse og valgfrihed. Sundhedsstyrelsen har udgivet et inspirationshæfte til aktiviteter. 
 
I alt er der afsat 12,4 millioner kroner, og ansøgningsfristen er den 9. oktober 2024. Ansøgningspuljen forventes at blive udmøntet i december 2024.
 

Pulje til at mindske ensomhed

Svækkede ældre mennesker kan være i særlig risiko for at opleve ensomhed, skriver Sundhedsstyrelsen. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne i ældreplejen har stærke faglige kompetencer til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed.

Det kan plejehjem og hjemmepleje nu søge om midler til.

Formålet med puljen er at udbrede viden, redskaber og metoder til, hvordan plejepersonale kan styrke forebyggelse, opsporing eller afhjælpning af ensomhed hos ældre mennesker. Sundhedsstyrelsen har udgivet et inspirationshæfte.
 
Puljen kan søges af kommunale plejehjem, selvejende plejehjem, friplejehjem og hjemmeplejen.
 
Der er i alt 15,39 millioner kroner i puljen, og ansøgningsfristen er den 10. oktober 2024. Ansøgningspuljen forventes udmøntet i december 2024.

Du kan læse mere om puljen og søge den her

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev