Camilla passede kommende kronprins som barn: Pludselig mødte hun ’farmor’
Camilla Thirstrup Madsen kickstartede sin karriere som pædagog med at passe kronprinsparrets børn. Her fortæller hun om et job, der nok er lidt anderledes end de flestes.
09. januar
”For mange af os er det en fritidsbeskæftigelse at holde hænderne i gang. For andre er det et livsvilkår – en profession,” sagde Dronning Margrethe i sin sidste nytårstale nogensinde – og nævnte blandt andet sygehuspersonale og andre, der plejer ældre og syge.
Hilsenen var muligvis samtidig en anerkendelse af alt det personale, der har arbejdet hos kongehuset i tidens løb. På de danske slotte er der nemlig mange ansatte, der, som Dronningen udtrykker det, holder hænderne i gang – blandt andet rengøringsassistenter, oldfruer og barnepiger. Og netop i jobbet som barnepige kommer man helt tæt på den kongelige familie.
Det fortæller den uddannede pædagog Camilla Thirstrup Madsen, der passede kronprinsparrets børn fra 2013-2014:
”Det er ikke en stilling, der bare lige bliver slået op. Men jeg var interesseret i den, så jeg søgte den uopfordret, mens jeg studerede til pædagog,” siger Camilla Thirstrup Madsen.
For at blive betragtet til stillingen, var hun til to samtaler: Først med kronprinsessens sekretær og senere med kronprinsparret. Efterfølgende fik hun jobbet, som også inkluderede en tjenestebolig på Amalienborg.
Mødet med Dronningen
Det var Camilla Thirstrup Madsen, der havde vagten under julen 2013, som kronprinsfamilien fejrede med Dronning Margrethe på Marselisborg i Aarhus. Hun boede i Kavalerbygningen og passede børnene, når kronprinsparret arbejdede.
Da kronprinsfamilien anden juledag var klar til at rejse tilbage mod Amalienborg, skete der noget, der stadig står klart i Camilla Thirstrup Madsens erindring.
”Børnene siger farvel til deres farmor. Jeg er der, men gør så lidt ud af mig selv som muligt. Pludselig hiver kronprinsesse Mary fat i mig, fordi hun vil introducere mig til dronningen. Jeg bliver helt paf. Jeg nejer og hilser på hende. Hun kigger mig i øjnene, giver mig en varm hånd og ønsker mig en glædelig jul,” siger Camilla Thirstrup Madsen, som fortæller, at mødet betød noget helt særligt for hende:
”Jeg omgik kronprinsfamilien til hverdag, men aldrig dronningen. At jeg fik lov at hilse på hende, var en stor anerkendelse. Jeg følte mig som ’en del af slænget’, for jeg mødte hende jo bare som børnenes farmor.”
Livslang tavshedspligt
Jobbet som barnepige hos kongefamilien indebærer, at man har tavshedspligt resten af livet. Camilla Thirstrup Madsen vil derfor ikke løftet sløret for, hvordan privatlivet var bag Amalienborgs mure. Fordi hun ikke kan fortælle andre om sine oplevelser, kan det være svært for hende at holde erindringerne i live.
”Minderne er som i en snekugle. De gemmer sig i bunden og bliver derfor glemt i min erindring. Men indimellem kan jeg ryste snekuglen, som så bliver fyldt med gode minder fra tiden,” siger Camilla Thirstrup Madsen.
Fordi Camilla Thirstrup Madsen i et år var helt tæt på Kongehuset, var hun også en af dem, der måtte skylle dronningens nytårsnyhed ned med et ekstra glas champagne.
”Det var chokerende. Jeg blev rørt. Jeg var sikker på, at hun ville blive siddende, til hun døde,” siger Camilla Thirstrup Madsen og fortæller samtidig, at hun er ikke i tvivl om, at Christian bliver en god kronprins.
”Det er lidt sjovt, at drengen, jeg har smidt i bad og puttet nogle aftener, nu skal være kronprins. Men jeg er ikke i tvivl om, at han bliver god til sit nye job,” siger Camilla Thirstrup Madsen med fuld sikkerhed i stemmen.
Efter jobbet på Amalienborg arbejdede Camilla Thirstrup Madsen som pædagog i mange år. I dag har hun lagt jobbet på hylden og driver i stedet en webshop, hvor hun sælger bamser. Dog fortæller hun, at hun har ladet døren til pædagoglivet stå på klem lidt endnu:
”Jeg har altid sagt til min mand, at den dag, Christian bliver far, vil jeg måske søge stillingen som barnepige igen.”