"Man bliver ikke ordentlig mæt"– og andre myter om bælgfrugter

Danskerne har ikke taget bælgfrugterne til sig i stor stil. For hvor Fødevarestyrelsen anbefaler 100 gram daglige linser, bønner og ærter, så spiser vi kun tre gram i snit. Vi har set på myterne om bælgfrugter.
10. februar
Det er besværligt. Man bliver ikke ordentlig mæt. Man kommer til at mangle protein.
At udskifte kød med bælgfrugter har ikke vist sig at være særligt nemt i de danske køkkener, og der er langt fra de anbefalede 100 gram daglige linser, bønner og ærter til de tre gram, danskerne rent faktisk fortærer. På trods af at det både kan betale sig for pengepungen og for sundheden.
Derfor inviterer Rådet for sund mad og 28 andre organisationer og virksomheder til at fejre Bælgfrugternes Dag den 10. februar.
I den anledning har Fagbladet FOA set på de tre mest almindelige myter om bælgfrugter.
1. De er besværlige
Falskt
Det er sandt nok, at nogen tørrede bælgfrugter fx kikærter først skal udblødes i otte til 10 timer. Så skal de koges møre, indtil man endelig kan smide dem i gryderetten. Men tag endelig genvejen, og brug bælgfrugterne på dåse. De bliver ikke mindre sunde af den grund, bare lidt dyrere.
”Der er næppe den store sundhedsmæssige gevinst ved at opbløde og koge dem selv,” siger seniorrådgiver fra Danmarks Tekniske Universitet DTU Sisse Fagt til DR.
Man skal altså ikke have dårlig samvittighed eller slå sig selv i hovedet over, at man tager genvejen.
I nogle tilfælde kan det dog være smart selv at opbløde dem. For eksempel, hvis man vil lave falafel, der kræver, at kikærterne ikke er kogte på forhånd.
”Proteinerne i bælgfrugterne er med til at sikre en fast konsistens, når de skal steges, og det går fløjten, hvis man bruger i forvejen kogte dåsekikærter.”
Hvis du vil til gengæld vil lave hummus, skal du bare slå dig løs.
2. Man bliver ikke mæt, fordi de ikke indeholder nok protein
Falskt
Mange mener, de skal have kød for at blive ordentlig mætte. Men det er mere en mavefornemmelse end virkelighed. Det er slået fast i flere videnskabelige undersøgelser, hvor man har sammenlignet, hvor mætte forsøgspersonerne er, efter at de har spist kød og protein fra planter.
Blandt andet undersøgte forskere fra Københavns Universitet 43 mænds mæthedsfornemmelse efter at have indtaget protein fra kalv og svin og efter at have indtaget et måltid baseret på bønner og ærter.
"Det proteinrige måltid med bælgfrugter indeholdt væsentligt flere fibre end det proteinrige måltid med svin og kalv, og det har formentlig haft en effekt på den øgede mæthedsfølelse," forklarede professor Anne Raben fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet dengang i en pressemeddelelse.
Det er dog sandt, at kød indeholder mere protein end bælgfrugter, viser et studie fra Danmarks Tekniske Universitet.
Men det er åbenbart ikke kun det, det kommer an på.
3. Bælgfrugter beskytter mod hjerte- og kredsløbsproblemer
Sandt
Det ser rent faktisk ud til, at bælgfrugter som linser, bønner og ærter aktivt beskytter mod problemer med hjerte og kredsløb. De sænker nemlig kolesterolniveauet. Derfor fik det også diabetikeres blodsukker til at falde, hvis bare de tilsatte 50 gram linser til deres kost, viste dette studie.
"Bælgfrugter er gode for hjertesundheden og nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdom," siger Lotte Juul Madsen, der er diætist, til Hjerteforeningen.
"Den gavnlige effekt kan skyldes bælgfrugternes sunde ernæringsmæssige sammensætning, men kan også forklares med, at bælgfrugter typisk er en del af en allerede sund kost og erstatter mindre sunde fødevarer i kosten."