Klumme:En heldig kartoffel
En varm kartoffel, en heldig kartoffel, kartoffelkur eller at hyppe sine egne kartofler.
05. september
Danmarks nationale rodknold optræder alle vegne i vores kultur. Meget mere dansk bliver det ikke – på trods af at den oprindeligt kommer fra Sydamerika og først dukkede op på vores breddegrader, efter at spanierne tog den med som en sidegevinst af deres invasion for et halvt årtusinde siden.
I dag er kartoflen en helt central del af god ernæring og en vigtig ingrediens, når køkkenansatte landet over skal tilrettelægge gode og klimavenlige nærende måltider til både børn, voksne og ældre i landets dagtilbud og plejehjem.
Kartoflen er botanisk set en rodfrugt ligesom guleroden, rødbeden og sellerien, men ernæringsmæssigt er den ikke en grøntsag. Kartoflen har et højere indhold af stivelse og et lavere indhold af bioaktive plantestoffer end andre rodfrugter.
Og så er den betydeligt mere nærende og indeholder færre kalorier end pasta og ris.
Kartoflen er også så heldig, at den er omdrejningspunktet for årets maddag, som bliver afholdt 25. september.
Vores mål med den årlige Maddag er at hylde køkkenpersonalet og dem, der serverer maden. Dem, der sørger for at de offentlige måltider er sunde, næringsrige, bæredygtige og velsmagende. Og som noget nyt er maddagen også for ældre på plejehjem.
Du kan stadig nå at være med.
Klummen er bragt i det trykte Fagbladet FOA.