Annonce

Ny aftale træder i kraft: Nu skal du vælge mellem seniorbonus og seniordage


Senest 1. oktober skal sosu-hjælpere, sosu-assistenter, ansatte i praksisnære udviklingsstillinger og pædagoger på kommunale overenskomster beslutte, om de ønsker seniordage i 2025 eller foretrækker en bonus. 

Annonce

Til nytår bliver seniorbonus en automatisk rettighed for seniorerne i de faggrupper, der er omfattet af lønløftet. Hvis de foretrækker frihed i stedet for penge, skal de meddele det til arbejdsgiveren senest 1. oktober. Colourbox

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Her er en nyhed, der i den grad henvender sig til kommunalt ansatte social- og sundhedshjælpere, -assistenter, ansatte i praksisnære udviklingsstillinger og pædagoger, der er 58 år eller derover, fylder 58 år inden årsskiftet eller fylder 58 år i løbet af 2025.

Den handler om de nye regler for seniordage, som blev aftalt ved sidste års trepartsforhandlinger og blandt andet omfatter de nævnte faggrupper. Og som i øvrigt også gælder de privatansatte, der arbejder på kommunale aftaler.

Fra 1. januar 2025 erstattes seniordage af en seniorbonus – medmindre man selv  meddeler sin arbejdsgiver, at man som hidtil foretrækker at afholde sine seniordage.

Hvis du ønsker seniordage, skal du senest 1. oktober 2024 give din arbejdsgiver besked om det.  

Hvis du ikke gør noget, får du helt automatisk den nye seniorbonus.

På den sikre side

Da ordningen er ny, kan der opstå misforståelser. Enkelte steder kan der være tvivl om proceduren, og hvis det er tilfældet, anbefaler FOA, at den enkelte medarbejder derfor også sender en mail til nærmeste leder med ønske om at få seniordage i 2025.

”Så er vi på den sikre side. Det betyder nemlig, at man kan dokumentere, at man har sendt
ønsket i rette tid,” siger Jakob Bang, der er forhandlingsdirektør i FOA.

Hvis man giver besked inden 1. oktober, vil man have seniordage til rådighed fra 1. januar 2025 til 31. december 2025.

Hvis man ikke giver besked, bliver den nye seniorbonus udbetalt sammen med januar-lønnen i 2026 – eller når man fratræder, hvis man altså forlader sit job i løbet af 2025.

Afhængig af faggruppe udgør bonussen mellem 0,94 og 1,88 procent af den normale løn – det vil sige den del af lønnen, der indgår i beregningen af pension.

Et helt nyt princip

I virkeligheden behøver man ikke at vælge mellem enten bonus eller frihed. Man kan godt lave en kombination, hvor man holder enkelte af sine seniordage som fridage og får de resterende udbetalt som bonus.

Tilsvarende er det også muligt at få den nye seniorbonus som en ekstraordinær pensionsindbetaling.

Det afgørende er, at du senest 1. oktober hvert år tager stilling til – og meddeler det til arbejdsgiveren – om du i det efterfølgende år ønsker at veksle din seniorbonus til seniordage eller pension. 

De nye muligheder for at vælge mellem seniorbonus og seniordage indgår i det helt nye princip for seniordage, der blev aftalt ved trepartsforhandlingerne. Det betyder, at man i fremtiden først opnår ret til seniorbonus eller seniordage, 10 år før man kan gå på folkepension.

De nye regler gælder kun de faggrupper, der som følge af trepartsaftalen får højere grundløn eller anciennitetsløn. De gælder ikke de grupper, der alene får ekstra penge for skæve vagter.

Hvis du tilhører en af de pågældende faggrupper og er i tvivl om den nye ordning – og det gælder både de kommunalt ansatte og de privatansatte på kommunale overenskomster – kan du kontakte din lokale FOA-afdeling. 

Her er de relevante faggrupper

Følgende af FOAs faggrupper i kommunerne og på private arbejdspladser med kommunal overenskomst er omfattet af den nye aftale om seniorbonus/seniordage:

  • Social- og sundhedspersonale (social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, praksisnær udviklingsstilling)
  •  Pædagoger og støttepædagoger i Københavns Kommune
  • Pædagoger i særlige stillinger
  • Legepladspædagoger
  • Pædagogisk personale i dagplejeordninger (dagplejepædagoger, stedfortrædere, pædagoger i pladsanvisningen)
  • Pædagoger i dagplejen
  • Socialpædagoger i Københavns Kommune (socialpædagoger, afdelingsledere, stedfortrædere, faglærere, dagcenter-/daghjemsledere, hjemmevejledere, 'hjemme-hos'-pædagoger)

Kilde: FOA OK

 

 

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev