FOA kræver stop for udbetaling af udbytte:"Samfundets svageste er ikke en handelsvare"

”Skal man kunne lave penge på udsatte borgeres dårligdom? Det mener vi ikke,” siger FOAs næstformand. Rasmus Breum

Efter nye afsløringer om millionudtræk af skattekroner fra private botilbud kræver FOA en ny model, der skal sikre, at pengene bruges på borgerne.

19. november

Det skal være slut med, at ejere af private botilbud trækker penge ud til sig selv.

Det er meldingen fra FOA, efter Fagbladet FOA kan afsløre, at ejere af private botilbud over de seneste fem år har udbetalt intet mindre end 155 millioner kroner i udbytte til sig selv.

FOAs holdning er dog langtfra ny, fortæller Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

”Vi har fulgt det her område i 15 år. Igen og igen ser vi, at der er nogen, der laver rigtig, rigtig mange penge på at drive private botilbud, og hvor fokus er et helt andet sted end på kerneopgaven,” siger Thomas Enghausen.

Flertallet af de private tilbud, der har udbetalt udbytte, har hverken fået kritik for kvaliteten eller de økonomiske prioriteringer, viser Fagbladet FOAs gennemgang.

"Fuldstændig uholdbart"

Dét faktum rykker ikke ved FOAs holdning, siger Thomas Enghausen og kalder det for et 'principielt spørgsmål'.

”Skal man kunne lave penge på udsatte borgeres dårligdom? Det mener vi ikke. Man gør samfundets svageste til en handelsvare. Det er vi principielt imod. Vi skal hele tiden huske på, hvor pengene kommer fra. Det er offentlige midler. Og de millioner af kroner, der ender i ejernes lommer, kunne være gået til borgerne,” siger Thomas Enghausen.

Vores samfund kører i ring. Nye historier af samme type bliver ved med at dukke op. Det er fuldstændig uholdbart, for hver gang ender sårbare borgere, der har brug hjælp, som taberne

Thomas Enghausen, Næstformand i FOA

Han fremhæver historier fra Politiken, TV2 Fyn og TV2 Østjylland, der har kørt de seneste måneder. For eksempel om ejeren af et lille privat botilbud, der udbetalte millioner til sig selv ved at foretage private hævninger og udleje dyr og ejendomme til egen virksomhed.

”Vores samfund kører i ring. Nye historier af samme type bliver ved med at dukke op. Det er fuldstændig uholdbart, for hver gang ender sårbare borgere, der har brug hjælp, som taberne,” siger Thomas Enghausen.

Han fortsætter:

”Og vi ser også, at når man kratter i overfladen, er der tilbud, som har købt dyr rødvin, dyre biler og alt muligt andet, hvor man bare tænker: hvorfor skal dit botilbud have en veteranbil, der bliver brugt til bryllupskørsel?”

En klogere løsning

I stedet foreslår Thomas Enghausen, at man etablerer samme model som på friskoleområdet, hvor overskuddet bliver i virksomheden og dermed kommer borgeren til gode.

"Den model vil sikre, at der stadig er rig mulighed for konkurrence. Det er en langt bedre måde at gøre det på,” konkluderer Thomas Enghausen.

- I dag er næsten hvert femte tilbud drevet af et anparts- eller aktieselskab, der giver mulighed for at udbetale udbytte. De tilbud vil vel i så fald forsvinde?

”Nogen vil måske lade sig omdanne til en ny virksomhedsform, og nogen vil trække sig. Og så står man med nogle borgere, som kommunerne skal kunne rumme.”

- Er du ikke bekymret for de konsekvenser, det vil have, hvis op mod en femtedel af tilbuddene pludselig forsvinder?

”Man vil som samfund stå med en gevaldig udfordring, særligt kommunerne. Den kloge løsning er, at kommunerne i højere grad går sammen på tværs for at kunne tilbyde borgere det rette tilbud. Det kræver et stærkt kommunalt samarbejde, ligesom man for eksempel ser på beredskabsområdet, for ellers vil der være borgere, der bliver tabt på gulvet. Så der skal selvfølgelig være en plan.”


Fagbladet anbefaler