Annonce

Retten i Kolding-20221124-124953-1-1920x1280we

Endnu en grim sag: Mand skal i fængsel for at udnytte au pair


En 45-årig mand blev onsdag idømt otte måneders ubetinget fængsel for at have udnyttet en au pair i en sårbar situation. Sagen understreger behovet for at få ændret ordningen, mener FOA. 

Annonce

I retten kom det frem, at manden havde sendt videoer og fotos til au pairen af sin penis og af onani. I sms'er havde han skrevet: ”Hard and ready if you want to fuck” og “Tell me if you want to feel it”. Mette Mørk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Otte måneders ubetinget fængsel. 

Sådan lød dommen over en 45-årig mand onsdag ved Retten i Kolding, hvor han blev fundet skyldig i at have misbrugt en 28-årig au pairs arbejdsmæssige og økonomiske afhængighed af ham.
 Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

Manden var tiltalt for voldtægt, som han blev frifundet for, da retten ikke kunne afvise, at forholdet var sket med samtykke. Retten fandt det dog bevist, at manden havde haft samleje med kvinden to gange, og at han flere gange om ugen fik hende til at massere sin penis, så han nåede udløsning.
 

Mange flere henvendelser 

Sager om dårlige forhold for au pairer er ikke sjældne. Det viser både en opgørelse over henvendelser til The Au Pair Network, som FOA er en del af, og Politikens dækning af au pair-ordningen sidste efterår.

For eksempel var der sagen om 'Jasmine', hvis værtsmor anklagede hende for at være kommet til Danmark ”for at kneppe”. 22-årige 'Andrea', som fra tidlig morgen skulle muge ud, fodre heste og luge ridebane og efter en arbejdsdag på 10 timer fik babyalarmen om natten.

Generelt er alle former for henvendelser til The Au Pair Network mere end fordoblet siden 2020. Dengang fik netværket 962 henvendelser, mens der i 2022 var 2.293 henvendelser.

Antallet af henvendelser i kategorien ’seksuel chikane og voldtægt’ er steget fra under fem i både 2020 og 2021 til 23 henvendelser i 2022. Antallet af henvendelser er ikke det samme som antallet af sager, da samme person godt kan have henvendt sig flere gange om det samme.

I samme periode er antallet af godkendelser af arbejdstilladelser til au pairer i Danmark nogenlunde uforandret – fra 682 i 2020 til 678 i 2022. Samlet er der omkring 1.200-1.400 au pairer i landet.


Lav ordningen om

Sagen fra Retten i Kolding viser nøjagtigt, hvorfor au pair-ordningen bør laves om. Det mener formanden for Kost- og Servicesektoren i FOA, Pia Heidi Nielsen.

”Magtforholdet er pilskævt i au pair-ordningen. Bliver au pairen misbrugt og udnyttet arbejdsmæssigt eller seksuelt, eller udsat for psykisk vold, er det svært for au pairen at sige fra. De er bange for at gøre sig uvenner med familien. For familien kan opsige aftalen, så au pairen mister retten til at være i landet og ikke kan tjene penge til deres familier i hjemlandet. Sagen her er et klokkeklart eksempel på, hvorfor denne ordning skal laves om hurtigst muligt,” siger hun i en pressemeddelelse.

FOA har i årevis kæmpet for at få ændret au pair-ordningen til en såkaldt familiehjælperordning. Blandt andet bør au pairernes opholds- og arbejdstilladelse være uafhængig af værtsfamilierne, mener FOA. Flere ministre har bebudet ændringer af au pair-ordningen, men processen er alt for træg, mener Pia Heidi Nielsen.

”Nu har vi igen set en hæslig sag, hvor en au pair på ulækreste vis er blevet misbrugt. Men det er desværre ikke en enlig svale. Tilsvarende sager foregår lige nu andre steder. Det kan vi ikke lukke øjnene for mere. Derfor kan det kun gå for langsomt med at ændre de regler,” siger hun.

Sådan vil FOA ændre au pair-ordningen

Au pair-ordning bør ændres til Familiehjælperordning.
Ordningen skal være en erhvervsordning, og borgere uden for EU skal på lige fod med EU-borgere kunne tage arbejde som familiehjælpere.
Arbejdsgivere skal i udgangspunktet være børnefamilier med hjemmeboende børn under 18 år, og arbejdet være børnepasning og husligt arbejde.
I stedet for lommepenge skal arbejdet lønnes som i overenskomster for tilsvarende arbejde, fx for husassistenter og pædagogmedhjælpere.
Værdi af kost og logi kan indgå i lønnen, men arbejdstager skal ikke bo hos familien.
Der skal sikres klare arbejdsvilkår, tilsyn og beskyttelsesforanstaltninger, herunder fortsat forsikringer, betaling af rejseomkostninger, krav til lønudbetalinger m.v.
Forældede krav til arbejdstagers alder, privatlivsforhold og arbejdstid på højst 30 timer ugentligt afskaffes.
Arbejdstager selv skal være i besiddelse af arbejds- og opholdstilladelse.
Særkrav til opholdslængde på højst to år afskaffes.
Krav om danskundervisning afskaffes.
Der skal føres effektiv kontrol med, at disse lovkrav overholdes og efterleves.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev