Annonce

Beata

Trods sommerhede: Kun hver tiende har aftale om varmepause


Selvom Arbejdstilsynet anbefaler, at medarbejdere skal have ekstra pauser, når det er meget varmt, er det kun 11 procent af FOAs medlemmer, der på arbejdspladsen har en aftale om det.

Annonce

Der er ofte ikke tid til normale pauser, så ekstra varmepauser får social- og sundhedsassistent Beata Larsen ikke nogen af, fortæller hun. Og de seneste fem år er det blevet værre. Claus Bonnerup

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Vi holder hverken pauser, når det er koldt eller varmt.”

”Hyppigere pauser er umulige at holde, for man bliver bagud eller skal løbe stærkere.”

”Vi får jo ikke engang tissepause fra kl. 7 til kl. 12.”

Sådan lyder nogle af udsagnene fra de 3.771 FOA-medlemmer, der har besvaret en medlemsundersøgelse fra sidste sommer, der – stik imod Arbejdstilsynets anbefalinger – viser, at kun cirka hver tiende FOA-medlem har en aftale om at holde varmepauser, når det er meget varmt.

Men det problem er ikke nyt.

I 2018, da Danmark var ramt af historisk varme og tørke, bragte Fagbladet FOA et interview med social- og sundhedsassistent Beata Larsen fra Plejecenter Solgaven i Mariagerfjord Kommune.

Dengang sagde hun således:

“Varmepauser er en by i Rusland. Jeg føler knap nok, at vi har haft almindelige pauser på grund af øget travlhed og mange akutopgaver.”

På de år, der er gået, er ikke blevet indført varmepauser på Plejecenter Solgaven, hvor Beata Larsen stadig arbejder. Tværtimod fortalte hun sidste sommer, hvordan der knapt var tid til at holde en normal spisepause, fordi hun nogle gange var den eneste social- og sundhedsassistent til 67 beboere.

Det er der dog lavet om på i år.

”Der er sket den lille forbedring, at vi simpelthen skal holde vores 29 minutters pause. Men her i sommerperioden er jeg dog sikker på, at der vil opstå dage, hvor det nok ikke er muligt at holde de 29 minutter,” siger hun.

Ledelsen skal dog også have lidt ’credit’, lyder det fra Beata. De ansatte har siden 2018 fået dispensation, når det er rigtig varmt, til at tage egne bukser på.

”Vi har brokket os rimelig meget over vores uniform, som er for varm om sommeren og for kold om vinteren. Så nu må vi have vores egne bukser på, som går til knæene, og som ikke er gennemsigtige,” siger Beata Larsen.

Læs også: 6 gode råd: Sådan overlever du varmen på jobbet

Ældrechef: Der skal være plads til pause
Michael Tidemand, der er sundheds- og ældrechef i Mariagerfjord Kommune, fortalte sidste sommer, at han godt kan genkende, at personalet på kommunens plejecentre kan have så travlt, at de ikke har tid til at holde pause.

Der er jo arbejdskraftmangel, og det er med til at presse os på at løse opgaverne og holde pause og få det hele til at gå op i en højere enhed. Men vores udgangspunkt er, at man skal have sin pause,” sagde han og tilføjede, at de også fra ledelsens side er opmærksomme på, at Arbejdstilsynet anbefaler, at medarbejderne får ekstrapauser, når det er meget varmt.

Vi følger det på ledelsesplan, og man har mulighed for at tage det op i MED, hvis man synes, det er et problem. Jeg har ikke selv fået et hav af meldinger om, at der ikke kan holdes pauser.”

Det skal du vide om varmepauser

Ifølge Arbejdstilsynet skal ansatte, der har et job, hvor de ikke sidder stille, ved høj luftfugtighed og temperaturer på 32 grader have varmepauser. Det skriver tilsynet i en vejledning.

Og hvis de ansatte skal bære uniform på arbejdet – som for eksempel på hospitaler eller mange steder i ældreplejen – kan det medføre, at pauserne skal forlænges.

Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs, og hvis man er en del af en risikogruppe – er gravid, ældre eller har hjerte- eller lungesygdomme – skal man eventuelt have længere pauser.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev