Annonce

Fem kvinder i sort hvid

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Her er de sosu-hjælpere, der har fået regeringen til at ville ændre på særlig liste


Opdateret 12. januar 2024

Otte kvinder har de seneste godt to år mistet deres opholdstilladelse i Danmark. 

Annonce

Her ses fem af de otte kvinder, der enten er blevet udvist af Danmark eller er ved at blive det – eller er blevet fanget i udlændingereglerne. Privat og Tobias Stidsen

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Opdateret  12. januar 2024 med Khadija Khalils historie og med nyheden om, at regeringen vil ændre den såkaldte positivliste. 

Maryam Awad manglede kun seks måneder af social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Geethika Brown var i hjemmeplejen i Furesø. Og Lian Østrup var ansat i ældreplejen i Aalborg, mens Silvia Højbjerg Jensen var ansat som social- og sundhedshjælper i Skørping, før hun for nylig gik i gang med assistent-uddannelsen.

De fire kvinder er – sammen med tre andre social- og sundhedshjælpere, heriblandt Odarmis Hyldgaard, som TV 2 Nord fortalte om i efteråret – billedet på den ulogiske behandling, som social- og sundhedshjælpere med udenlandsk baggrund oplever i Danmark.

På den ene side er de efterspurgte på arbejdsmarkedet. På den anden side sender myndighederne dem hjem, da de ikke længere har et opholdsgrundlag – og fordi deres fag ikke findes på positivlisten.

Læg dertil historien om
Oksana Kovalenko, der arbejder som social- og sundhedshjælper i Hedensted, men ikke må uddanne sig til social- og sundhedsassistent på grund af reglerne for permanent opholdstilladelse.

Efter artiklens første publicering, kunne også Khadija Khalil tilføjes til den efterhånden lange liste af tilfælde, hvor udlændingeloven spænder ben for sig selv og de mennesker, der ønsker at gå ind i det fag, der skriger på mere arbejdskraft.

Fagbladet FOA har beskrevet hovedparten af disse tilfælde, og flere integrationsordførere har hver gang ment, at disse sager har hobet sig for meget op:

”På den ene side vil vi have arbejdskraft fra udlandet, og på den anden side siger vi farvel til velintegrerede medborgere, som kun vil Danmark det bedste. Det kan være svært at forstå,” har Mohammad Rona, der er udlændinge- og integrationsordfører for Moderaterne, skrevet i en mail til Fagbladet FOA.

Læs også: Maryam er færdig som sosu-hjælper om et halvt år: Nu vil myndighederne udvise hende

Ministeren ville se på det

I marts 2022 sagde daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Fagbladet FOA, at det ville være relevant at se på en opdatering af positivlisten, så den kunne følge med udviklingen på arbejdsmarkedet.

Fagbladet FOA sendte efterfølgende en række spørgsmål til ministeren – uden at få svar.

Det svar er så kommet nu. I et forsøg på at mindske problemet med mangel på medarbejdere i ældreplejen og i sundhedsvæsnet foreslår regeringen at lave en tilføjelse til den såkaldte positivliste.

Det betyder, at social- og sundhedshjælpere fremover også skal stå på listen over, hvilke faggrupper der har lettere adgang til Danmark, når vi selv mangler kvalificeret arbejdskraft inden for netop de specifikke fag.

Den udmelding kommer, som sagt, på baggrund af en række sager, som Fagbladet FOA har beskrevet og interviewet flere ordførere om.

Ordførernes svar kan du læse her. 

Moderaterne og Alternativet ikke i tvivl

Mohammad Rona fra regeringspartiet Moderaterne har aldrig været i tvivl. Han har tidligere skrevet i et skriftligt svar, at det kan være svært at forstå, at vi siger farvel til velintegrerede medborgere, der kun vil Danmark det bedste:

”Moderaterne og jeg er positive over for at få tilføjet sosu-hjælpere til positivlisten. Det er præcis disse typer sager, vi skal undgå. Folk, der kommer til Danmark for at knokle og være en del af samfundet, skal ikke straffes på grund af bureaukratiske regler. Det her er netop en tidsel, vi vil luge ud i.”

Nanna Høyrup fra Alternativet har ligeledes skrevet i en mail til Fagbladet FOA, at midlertidighed fylder alt for meget i integrationspolitikken herhjemme:

”Det er alt for let for Udlændingestyrelsen at inddrage eller nægte at forlænge tidsbegrænsede opholdstilladelser. Midlertidighed fylder alt for meget i integrationspolitikken, og i Alternativet kæmper vi for, at der bliver en smidigere og hurtigere overgang til permanent opholdstilladelse. Så undgår vi at miste de social- og sundhedshjælpere, som vi har brug for.”

Læs også: Antallet af ufaglærte slår rekord, men Noreen og Oksana presses til at droppe sosu-uddannelse

DF åbnede en dør på klem

Pia Kjærsgaard (DF) skrev i en mail, at det er muligt at opnå permanent opholdstilladelse efter fire år i Danmark, hvis man opfylder en række – ifølge hende – ikke uoverstigelige kriterier, hvorfor hun ikke så nogen grund til at opdatere selve positivlisten.

Hun skrev dog også, at social- og sundhedsassistentuddannelsen, som Silvia Højbjerg Jensen er i gang med, måske kunne omfattes, da det virker mærkeligt, at Danmark udviser en kvinde, der er i gang med at uddanne sig til et fag, der er på positivlisten:

”Man kan måske se på mulighederne for at blive i Danmark, hvis man som familiesammenført er i gang med en af uddannelserne på positivlisten, når man mister sin opholdstilladelse.”

Opholdstilladelse

De otte omtalte kvindeskæbner falder på forskellige måder uden for de gældende danske regler, hvad angår opholdsgrundlag. Nogle falder uden for reglerne om beskæftigelse, da en ellers lønnet uddannelse ikke tæller som beskæftigelse. Andre er blevet skilt fra deres ægtefælle, som de blev familiesammenført med, og derfor falder de uden for reglen om en særlig tilknytning til et familiemedlem.

Alle har de tilfælles, at de arbejdede som social- og sundhedshjælpere, som ikke er at finde på den såkaldte positivliste over fag med særlig mangel på arbejdskraft. Arbejdet som social- og sundhedsassistent figurerer til gengæld på den liste. Så hvis kvinderne – hvoraf nogle af dem rent faktisk var i gang med uddannelsen – havde været social- og sundhedsassistenter, havde deres skæbne set anderledes ud.

Hos FOA har forbundsformand Mona Striib udtalt, at det er decideret tåbeligt, at Danmark sender veluddannede og velintegrerede mennesker hjem:

”Det er mig helt ubegribeligt. Det er vanvittigt, at vi sender mennesker, der arbejder på områder, hvor vi i den grad mangler faglært personale, hjem. Det har vi ikke råd til med alt det personale, vi mangler,” siger hun.

Hun påpeger desuden det groteske i, at den tidligere socialdemokratiske et-parti-regering havde givet flere tilkendegivelser om at få opdateret positivlisten:

”Vi har jo i flere år peget på udfordringerne. Og den tidligere regering gav os tilsagn om, at vi ville få kigget på og løst udfordringerne. Jeg tror stadig på, at der blæser positive vinde over området, men vi kommer stadig til at presse på.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev