Annonce

COLOURBOX29074591

Slut med privat plejefirma i Frederikshavn: Kommune overtager opgaver


Frederikshavn Kommune overtager opgaver fra det private plejefirma Aktiv Hverdag, efter virksomheden har meddelt kommunen, at den er nødlidende. Et firma, som FOA har krydset klinger med før.

Annonce

FOA står klar med hjælp til de medlemmer, situationen måtte berøre. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Fra den 1. maj overtager Frederikshavn Kommune opgaver og dele af medarbejderne fra den private plejevirksomhed Aktiv Hverdag.

Det har kommunens Social- og Sundhedsudvalg besluttet på et ekstraordinært møde.

Det sker, fordi ejeren af Aktiv Hverdag har meddelt kommunen, at ’virksomheden er nødlidende’.

”Endnu engang må borgere opleve at skulle skifte leverandør af vigtig hjælp og pleje, samtidig med at de ansatte enten mister deres arbejde eller må omstille sig til at arbejde for et nyt selskab eller den kommunale hjemmepleje. Det er en dårlig situation for alle,” siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

FOA hev firma i retten, men tabte

Det er ikke første gang, Aktiv Hverdag har haft problemer.

I begyndelsen af 2023 hev FOA sammen med Fagbevægelsens Hovedorganisation firmaet i Arbejdsretten på baggrund af forskellige kritisable forhold, herunder brud på ledelsesretten, overvågning og organisationsfjendtlig adfærd.

Blandt andet gik noget af anklagen på, at medarbejderne skulle udspionere hinanden ved sygdom for at tjekke, om kollegerne virkeligt var syge.

En tidligere distriktschef i Aktiv Hverdag, Hanne Sørensen, stod dengang frem i Nordjyske og fortalte, at hun gennem tiden har lavet forskellige observationer mod medarbejdere i virksomheden.

”Jeg synes, at det var så pinligt og flovt, at vi skulle jagte medarbejderne på den måde. Jeg er ikke stolt af de ting, jeg har været med til – for det er da under al kritik, at man bruger medarbejdere til på den måde at overvåge hinanden,” sagde hun dengang.

Men FOA tabte sagen i Arbejdsretten, og Aktiv Hverdag blev frifundet.

”Dommen ændrer ikke på de oplevelser, de tidligere medarbejdere har haft. Mange af dem står tilbage med de psykiske og økonomiske konsekvenser af deres ansættelse i Aktiv Hverdag. De forsvinder ikke med en afgørelse af hverken det ene eller andet udfald i Arbejdsretten,” sagde Gitte Christensen, sektorformand i FOA Frederikshavn, da dommen faldt dengang.

Frederikshavn Kommune har siden 1. oktober 2020 haft en kontrakt med Aktiv Hverdag om, at virksomheden skal levere hjemmepleje til 750 borgere i kommunen. Det svarer til cirka hver fjerde borger i kommunen, som er visiteret til hjemmepleje.

Kontrakten løber egentlig frem til 31. december 2024, men samarbejdet stopper altså før tid.

Næstformand i FOA, Thomas Enghausen understreger, at FOA står klar med hjælp og rådgivning til de medarbejdere, der bliver virksomhedsoverdraget.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev