Regeringens spørgsmål til sosu-assistent fra Thy: Hvad er en værdig død?
Sammen med blandt andre en præst, en forfatter og et par professorer har social- og sundhedsassistenten Camilla Thorn Kristensen fået plads i det udvalg, regeringen har bedt om hjælp til at sætte ’en værdig død’ ind i en dansk model.
18. oktober 2023
Til daglig er Camilla Thorn Kristensen social- og sundhedsassistent ved hjemmeplejen i Thisted Kommune. Men det næste år kan hun også kalde sig regeringsrådgiver.
Den 37-årige nordvestjyde er nemlig blevet opfordret til at sidde med i det udvalg, som indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre netop har nedsat, og som de næste 12 måneder skal forsøge at sætte ord på begrebet ’en værdig død’. Og hun har takket ja til invitationen.
”Vi har flere palliative borgere, så det er et tema, jeg ofte støder på i mit arbejde. Jeg oplever det som megaspændende og meget privilegeret, at jeg nu kan fordybe mig i temaet sammen med nogle meget dygtige mennesker,” siger Camilla Thorn Kristensen.
Etik og eksistentialisme
Udvalget består af ti medlemmer med sognepræsten Kathrine Lilleør som formand, og opgaven er – som det fremgår af kommissoriet – at formulere et ’refleksionsoplæg’, som regeringen kan bruges i en dansk model for en mere værdig død.
”Vi bruger ofte begrebet ’en værdig død’. Men hvad betyder det egentlig? Og passer definitionen – eller definitionerne – ind i vores lovgivning,” spørger Camilla Thorn Kristensen forud for et år med masser af etiske og eksistentielle diskussioner.
Regeringens initiativ kommer i kølvandet på den intense debat, som den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen inviterede til på Folkemødet i juni. Her gjorde hun sig til fortaler for aktiv dødshjælp og fik opbakning fra blandt andre Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne.
Debatten fortsatte, da et stort flertal i Etisk Råd først i oktober erklærede sig som modstandere af aktiv dødshjælp. Og der skrives et nyt kapitel, når Folketinget til november skal behandle det borgerforslag om at legalisere aktiv dødshjælp, som sygeplejerske Lars Lior Ramsgaard står bag.
Han er også med i det nye udvalg – hvor han nok skal møde modstand fra blandt andre afdelingslæge Emma Helledie. Som næstformand i Dansk Selskab for Palliativ Medicin var hun medforfatter til det åbne brev, der blev skrevet til Mette Frederiksen for et par måneder siden. Her var budskabet et klart nej til aktiv dødshjælp.
Folk må selv vælge
Camilla Thorn Kristensen markerede sig første gang i debatten, da hun i marts i år i Fagbladet FOA fortalte, hvordan hun som medarbejder i hjemmeplejen må afvise de borgere, der beder om hjælp til at komme herfra.
”Vi er underlagt bestemmelser og lovgivning og kan selvfølgelig ikke imødekomme deres ønske om en form for dødshjælp,” sagde Camilla Thorn Kristensen og tilføjede, at man ud fra hendes perspektiv selv skal have lov til at vælge, om man gerne vil dø.
”Spørgsmålet er, om vi holder liv i folk af hensyn til patienten, til etikken eller til lovgivningen,” sagde hun dengang.
Et bombastisk udtryk
Anledningen var bogen ’Løftet’, som forfatter og journalist Kirsten Jacobsen netop havde udgivet. Den handlede om den sidste tid, hun fik sammen med sin mand.
Han døde i foråret 2022, efter at han kort før jul året forinden var blevet ramt af en blodprop i hjernen. De to havde lovet hinanden aldrig at overlade den anden til et udsigtsløst liv, og de var – om nødvendigt – klar til at gå i døden sammen.
Da det kom til stykket, kunne Kirsten Jacobsen ikke leve op til sin del. I stedet skrev hun ’Løftet’, som er en bog om kærlighed og værdighed og retten til at vælge fra – og Kirsten Jacobsen motiverede bogen således, da Fagbladet FOA mødte hende:
”Jeg har skrevet den, fordi jeg ikke forstår, hvorfor vi er så bange for døden. Vi skal jo dø, men vi taler om døden som et tabu. Det er forkert. Det er alt det, der sker forinden, der er tabu. Vi taler ikke om, hvordan vi kommer af med livet, når vi vil.”
Nu får Kirsten Jacobsen mulighed for at tage den debat. Hun er nemlig også med i det nye udvalg og håber, at hun ud over sin erfaring og så kan bidrage til udvalgets arbejde med sine holdninger.
”Jeg bryder mig ikke om udtrykket ’aktiv dødshjælp’. Det er for bombastisk. Jeg lægger meget vægt på, at vi skal tale om begrebet ’en værdig død’, og så må vi se, om det eventuelt kan bruges i en dansk model,” siger Kirsten Jacobsen.
Her er udvalget
- Kathrine Lilleør (formand), sognepræst ved Sankt Pauls Kirke i København
- Kim Oskar Bakbo-Carlsen, psykolog ved Hospice Limfjorden og Anker Fjord Hospice
- Camilla Thorn Kristensen, social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Thisted Kommune
- Janne Rothmar Herrmann, professor i sundhedsret ved Københavns Universitet
- Jesper Grud Rasmussen, klinisk sygeplejespecialist ved Diakonissestiftelsens Hospice
- Emma Helledie, afdelingslæge og næstformand Dansk Selskab for Palliativ Medicin
- Thomas Søbirk Petersen, professor moralfilosofi ved Roskilde Universitet og fhv. medlem af Etisk Råd
- Janus Tarp, chefjurist, chefjurist og formand for UlykkesPatientForeningen og PolioForeningen
- Kirsten Jacobsen, journalist og forfatter
- Lars Lior Ramsgaard, sygeplejerske på psykiatrisk skadestue på Aarhus Universitetshospital
Kilde: sum.dk