Rædsomt arbejdstøj: "Man kan ikke være flot i arbejdstøj. Det kan man bare ikke"

Hannes grimme arbejdstøj vækker genklang i Dilemmaklubbens panel, der både har erfaringer med t-shirts, man ikke kan ånde i, uduelige lommer og bukser med dårlig pasform.
17. marts
Kender du det? At du ikke føler dig attraktiv i arbejdstøjet? At du ikke kan ånde i det, når det bliver varmt om sommeren? At det er for koldt om vinteren, og at det generelt sidder så dårligt, at du føler, at det bliver helt forkert?
Så er du ikke alene. Hele panelet i Dilemmaklubben med Malin genkender nemlig Hannes beskrivelse af rædsomt arbejdstøj, som hverken gør noget godt for figuren, for selvfølelsen – eller for kropstemperaturen.
”I hverdagen er jeg ellers en, der gør meget ud af mit udseende,” skriver Hanne, der faktisk synes, det går ud over kontakten til de ældre, at hun ikke føler sig som sig selv i uniformen.
”Nå, skal vi nu til at have fangedragterne på. Vi mangler bare nogle numre, så er den hjemme,” siger Hanne.
Man kan ikke være flot
Og svaret fra panelet falder prompte.
”Man er ikke flot i uniform i hjemmeplejen. Det kan man ikke være,” siger Louise Ryel, der er social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Roskilde og appellerer til Hanne om at æde det.
”Så må man gøre sig flot på andre måder.”
Heller ikke Klaus Søndergaard Hansen, der er brandmand, har nogensinde hørt om nogen i ældreplejen, der synes, de har lækkert arbejdstøj.
”Jeg tror ikke, at pasformen i sådan noget tøj nogensinde bliver godt. Jeg er enig med hende.”
Hvem er designeren bag?
Begge paneldeltagere har erfaringer med arbejdstøj, som man sveder i. For eksempel trøjer i sports-uld, som de kalder det på Klaus’ arbejdsplads.
”Vi har lige fået nogle nye poloer, hvor jeg bliver nødt til at have en bomulds-t-shirt under. Ellers får jeg vikararme. Jeg synes, det er sindssygt ubehageligt at have på.”
Eller busseronner med lommer, hvor alt falder ud, når man bader borgerne, supplerer Louise Ryel.
”Det er jo ikke til. Der må sidde nogle oppe på kontorerne, som vælger det her tøj. Som ikke sveder og løber rundt og har det varmt.”
Kast dig ind i kampen
Alligevel mener de ikke, at det er løsningen at snige eget tøj på i stedet for arbejdstøjet.
”Hvem skal vaske det, hvis hun er uheldig at der kommer noget gris på,” siger Mette Pedersen, der er social- og sundhedsassistent på fødegangen på Herlev Hospital.
I stedet skal hun kaste sig ind i det på andre måder, mener Klaus Søndergaard Hansen, der selv sidder i munderingsudvalget og har haft held til at få ændret nogle arbejdsbukser, så de blev som han og kollegerne ønskede det.
”Det synes jeg, hun skal kæmpe for. Det kan komme til gavn for rigtig mange.”