“Man vil ikke være til besvær” – Carolyne Kaddu genkender dilemmaet fra begge sider

Når sproget spænder ben i plejen, kan det gå ud over både patientsikkerhed og samarbejde. Pia føler sig alene med ansvaret – men det burde ledelsen tage på sig, mener panelet i Dilemmaklubben med Malin.
06. april
Pia havde sagt til sin kollega: “Husk at tjekke, om patienten kan støtte på benene, inden du tager hende ud på toilettet.”
Men kollegaen, som er tosproget, misforstod beskeden. Derfor blev patienten – som faktisk ikke kunne gå – alligevel taget ud på toilettet.
Det kunne være gået helt galt, fortæller Pia til Dilemmaklubben med Malin. Hun søger nu råd til, hvordan hun bedst håndterer sprogbarrierer i sin afdeling.
Episoden er nemlig langt fra enestående, understreger Pia.
Det bliver også bekræftet af en undersøgelse fra 2024 foretaget Vive. her viser tallene, at næsten halvdelen af social- og sundhedshjælper-elever og mere end en fjerdedel af social- og sundhedsassistentelever i Danmark har migrantbaggrund.
Bange for ikke at være dygtige
Det bekymrer Pia, der tager ansvaret på sig.
”Sprogbarriererne kan ende i situationer, der kan blive farlige for patienterne. For eksempel, hvis noget, man tror er blevet gjort, ikke er det, eller hvis noget er gjort forkert,” fortæller hun.
Pia kontrollerer derfor, hun går med, og hun giver ikke slip, fordi hun hele tiden føler et ansvar for at tjekke, at alt går, som det skal.
”Jeg oplever, at de kan have svært ved at spørge – måske fordi de er bange for ikke at være dygtige nok. Det er også selv om, jeg understreger, at de skal spørge, hvis de er i tvivl.”
Piktogrammer hjalp
“Uha, den er svær,” siger Carolyne Kaddu Rasmussen, tidligere social- og sundhedshjælper, nu sygeplejerske og en del af panelet i Dilemmaklubben med Malin.
Carolyne kender situationen fra begge sider – både som medarbejder med sproglige udfordringer og som kollega, der skal hjælpe andre med at forstå.
“Man vil ikke være til besvær. Jeg havde en fantastisk vejleder dengang, og det var det, der reddede det hele. Hun brugte piktogrammer, og selv om det kan virke lidt nedladende, fungerede det – så jeg forstod,” siger hun.
Afsnittet i Dilemmaklubben handler også om de sprogvanskeligheder, der kan opstå, når der ansættes medarbejdere fra andre lande – et tema der bliver særligt aktuelt, når regeringen planlægger at uddanne social- og sundhedspersonale i blandt andet Indien og Filippinerne for at løse manglen på arbejdskraft i Danmark.
Røg i køkkenet
Og vi skal huske, lyder det fra Carolyne Kaddu Rasmussen – dansk er et af de sværeste sprog at lære. Der er masser af humor, ironi og sarkasme, som på nogle andre sprog ikke findes, og som er svær at lære, også selv om man forstår det danske hverdagssprog.
”Jeg kan huske, at der var en, der sagde: Hvis vi ikke når det her, så er der røg i køkkenet. Og jeg gik straks i alarmberedskab. Brænder det i køkkenet,” siger Carolyne Kaddu Rasmussen og understreger:
”Pia skal nok iklæde sig noget tålmodighed. Det kan tage noget tid.”
Bærer ansvaret på sine skuldre
At Pia i mellemtiden påtager sig hele ansvaret for, at det ikke sker ulykker og utilsigtede hændelser er fuldstændigt urimeligt.
Det mener både Carolyne og resten af panelet.
”Jeg kan godt forstå, at Pia kontrollerer kollegaens arbejde, for vi kan ikke gå på kompromis med sikkerheden,” siger Klaus Søndergaard Hansen, der er brandmand.
Han understreger, at det i virkeligheden er et problem, der skal op på ledelsesniveau. For Pia kan ikke stå alene med den, mener også Maja Rasmussen, social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Faaborg-Midtfyn.
”At hun tager ansvaret på sig, kan jeg så godt forstå,” siger hun.
Man får et nederlag
Pia skal derfor blive ved med at synliggøre, hvad der sker på afdelingen af ulykker og uth’er, mener Carolyne Kaddu Rasmussen. Men ikke for at udskamme de tosprogede.
”Det kan nemt ende i, at man bliver ekskluderet, selvom det overhovedet ikke er hensigten. Hvis man ser på vagtplanen og tænker, åh nej, det er Carolyne, der kommer i dag. Jeg orker ikke at hjælpe og forklare. Så får jeg jo et nederlag.”
Opgaven med at undgå ulykker er alt for stor til, at man kan klare den alene, mener Klaus Søndergaard Hansen.
”Det er en kæmpe opgave. Den skal ikke ligge på hendes skuldre. Den skal ledelsen tage.”
Hvis du vil læse gode råd til, hvordan du hjælper din tosprogede kollega, har Fagbladet FOA skrevet denne guide.