Privatansatte sosu'er står skulder ved skulder: ”Vi vil også mærke lønløftet”

Sukran Kormaz (tv) er social- og sundhedshjælper og tillidsrepræsentant og forventer ligesom fire kolleger, social- og sundhedsassistenterne Pia Høi Kristensen, Pia Kristjansen, Mia Hørsted og Lill Boesen, at det ekstraordinære lønløft i kommuner og regioner smitter af på de privatansatte. ”Vi laver jo det samme,” forklarer kvintetten. Morten Bruun

Social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter på private plejehjem forventer samme vilkår som kollegerne i det offentlige, når der skal forhandles nye overenskomster: ”Alt andet er uretfærdigt,” lyder budskabet fra møde om OK25.

15. oktober

Der er mindst to ting, der forener Sukran Kormaz, Pia Høi Kristensen, Pia Kristjansen, Mia Hørsted og Lill Boesen: 

For det første er de kolleger på plejehjemmet Langagergaard i Karlslunde, der er privat og drives af Forenede Care. 

For det andet står de skulder ved skulder i forventningen om, at de som privatansatte opnår samme vilkår som kollegerne i det offentlige, når der efter nytår skal forhandles nye overenskomster for det private arbejdsmarked. 

”Vi laver det samme som dem, og den ekstra lønforhøjelse, de fik tidligere i år, vil vi også have. Alt andet er uretfærdigt,” siger Mia Hørsted, der er social- og sundhedsassistent.

”Vi er meget glade for at være her, og anerkendelse betyder meget for os. Men ikke for enhver pris,” supplerer kollegaen Pia Høj Kristensen.

”Hvis det ikke sker, bliver det sværere for arbejdsgiverne at holde fast i sådan nogen som os,” fortsætter Pia Kristjansen, der også er social- og sundhedsassistent. 

Havde forudset problemet

De fem Karlslunde-kolleger er blandt de fremmødte, da FOA – i skikkelse af forbundets næstformand Thomas Enghausen og Therese Holgersen, næstformand for social- og sundhedssektoren i FOA Roskilde – forleden mødte op på Langagergaard for at tale med medlemmerne om deres ønsker til OK25. 

Her kom det ekstraordinære lønløft og de forhøjede tillæg for at arbejde på skæve tidspunkter, som blandt andre de offentligt ansatte social- og sundhedshjælpere samt social- og sundhedsassistenterne fik andel i efter sidste års trepartsforhandlinger, til at fylde meget.

Det overraskede ikke Thomas Enghausen. Han forudså problemet, før han for en måned siden tog hul på en række medlemsmøder om OK25. Og her er han foreløbig kun blevet bekræftet i, at regeringens ekstraordinære lønløft til de offentligt ansatte fylder meget på de private arbejdspladser. 

”Alt det, I giver udtryk for her, svarer præcis til det, vi også mener i FOA. Og arbejdsgiverne ved godt, der er et problem. Men I skal ikke regne med, at statsminister Mette Frederiksen kommer med en pose ekstra penge til jer. Det kommer aldrig til at ske,” sagde Thomas Enghausen og fortsatte:

”Spørgsmålet er altså, hvordan filan vi løser det. Heldigvis bilder jeg mig ind, at vi har en god kontakt til jeres direktør, og vi kommer selvfølgelig til at diskutere det her.”

Forskellen er reel

At lønforskellen på de privatansatte social- og sundhedsmedarbejdere og deres kolleger i det offentlige er blevet stor, kunne Therese Holgersen bekræfte med en konkret sag, hun for nylig var involveret i.

Den handlede om en social- og sundhedsassistent, der skiftede fra en stilling på et kommunalt til et privat plejehjem. Der var tale om identisk timetal og jobindhold, men i kraft af trepartsaftalen havde hun udsigt til en lønnedgang på 3.000-4.000 kroner. 

”Vi forhandlede en bedre aftale på plads, men eksemplet illustrerer, hvad det er, vi taler om,” noterede Therese Holgersen. 

Har brug for mange input

Det var ikke kun de fremmødte FOA-medlemmer, der fik afleveret deres ønsker til OK25 tilde to FOA-politikere. 

To nattevagter, som i sagens natur lå hjemme og sov efter at have fået fri, havde begge formuleret skriftlige hilsner, hvor de blandt andet efterlyste tillæg for at arbejde med demente. 

”Det er lige netop dét, der er pointen med disse møder. Både de lokale fagforeninger og vi i forbundet har brug for så mange input som muligt før forhandlingerne går i gang,” siger Thomas Enghausen, som nu har gennemført lige godt halvdelen af de planlagte medlemsmøder.

”Spørgsmålet om løn fylder selvfølgelig meget, men det er ikke kun penge, medlemmerne går op i. Mange er også optaget af alle de forhold, der knytter sig til ’hele arbejdslivet’, og rigtigt mange savner uddannede kolleger og bekymrer sig om rekrutteringen til deres fag,” siger han.

To digitale medlemsmøder 

Ud over de fysiske medlemsmøder er der nu også planlagt to digitale møder, hvor endnu flere får mulighed for at give sig til kende. De finder sted henholdsvis 4. november kl. 19-20 og 8. november kl. 8.30-9.30.

Midt i november samler de enkelte fagforeninger de lokale krav og sender dem til endelig prioritering i forbundet. 

Forhandlingerne på det private område, hvor FOAs faggrupper kun fylder ganske lidt sammenlignet med eksempelvis lønmodtagerne i industrien, går i gang efter nytår, og så træder de nye overenskomster i kraft 1. marts.  

Hvis forhandlingerne bryder sammen og ender i strejke eller lockout, er det kun medlemmer af FOA, der er sikret økonomisk. For at være omfattet af denne sikkerhed, skal man være meldt ind senest 1. februar 2025.

Sådan deltager du i digitale medlemsmøder

De to digitale medlemsmøder om OK25 er åbne for alle. Herunder er link til de to webinarer.

Digitalt medlemsmøde 4. november kl. 19-20 – deltag her
Digitalt medlemsmøde 8. november kl. 8.30-9.30 – deltag her

Derudover resterer følgende lokale møder:

21. oktober kl. 17-20: FOA Silkeborg/Skanderborg, medlemsmøde i fagforeningen, Granhøjvej 18 i Silkeborg
22. oktober kl. 16-18.30: FOA Nordjylland medlemsmøde i fagforeningen, Østerport 2 i Aalborg 

Andre medlemsmøder: Hold øje med nyhedsbreve og lign. fra din fagforening 

29.-31. oktober: Netværkskonference for privat-ansatte tillidsrepræsentanter og fagforeninger. Tilmeld dig her

Dine forslag: Indsend ønsker og ideer til OK25 her

Spil og vind: Her kan du deltage i OK-spillet og vinde biografbilletter

Kilde: FOA

Læs mere på foa.dk


Fagbladet anbefaler