Annonce

De her vaner koster dig kassen: Sådan undgår du impulskøb


Ny analyse viser, at vi i gennemsnit bruger over 500 kroner på spontane indkøb. Få gode råd til at blive mere bevidst om dine købsvaner og få styr på økonomien.

Annonce

Forfatter og jurist Jane Ibsen Piper Privatfoto

Af Amalie Windahl
Journalist

Annonce

De fleste kender situationen, hvor man står i Netto og lige tjekker sektionen med Spotvarer ud. Måske ender det ud i et køb, som ikke står på indkøbslisten, og som i øvrigt intet har med ingredienser til madlavningen at gøre. Hvis du kan genkende det scenarie, er du langt fra alene.

En ny analyse fra Dansk Industri viser nemlig, at vi i gennemsnit bruger 531 kroner på et impulskøb i en fysisk butik og 582 kroner på en webshop eller i en app. De spontane indkøb af eksempelvis tøj, sko og elektronik, kan altså være en af årsagerne til, at du ikke har mange penge sidst på måneden. Her guider vi dig i samarbejde med forfatter, jurist og indehaver af fællesskabet 'Minimalisme og købestop', Jane Ibsen Piper. Hun guider dig til, hvordan du kan blive mere bevidst over, hvor du kan spare penge. 

Få et overblik over din økonomi og gør op med gamle vaner

Det kan være, at du allerede er klar over, at du har en tendens til at købe lidt for meget to-go-kaffe eller tøj på tilbud. Oftest har vi svært ved at huske tilbage på en hel måneds forbrug, og derfor råder Jane Ibsen Piper dig til at få et overblik over, hvad der er blevet købt:

”Ved at få overblikket, bliver det tydeligt, at der garanteret er et eller andet, der bliver brugt for mange penge på. Så kan man nemmere finde ud af, hvad man kan gøre som alternativ til impulskøbene,” fortæller hun.

Forbered dig hjemmefra

Hvis du oplever at bruge for mange penge på familieture eller familiefødselsdage, så tænk over, hvordan du kan forberede dig på udflugten. Det kan være, at bowlingturen ikke behøver at inkludere at et restaurantbesøg, eller at børnene ikke behøver snacks fra tankstationen til den lange køretur.

”Tag madpakke, snacks og drikkevarer med til den lange køretur eller spis hjemmefra. Vi tænker måske ikke over det, men småbeløb på junkfood og andet løber op,” fortæller Jane Ibsen Piper.

Erkend dine svagheder 

Det er helt okay at købe fredagsslik eller forkæle sig selv med en ny trøje. Jane Ipsen Piper råder dig bare til at tænke over, om det for eksempel virkelig er det nye stykke tøj, der glæder, eller om det bare er adrenalinsuset over købet.

”Vi skal ikke fjerne alt fra vores liv, som skaber glæde, bare fordi det koster penge. Sæt i stedet en grænse for dig selv, så det ikke bliver til overforbrug,” siger hun.  

Send en anden på indkøb

Vi er hele tiden udsat for fristelser. Måske ligger dit foretrukne supermarked inde i et indkøbscenter, hvor man skal forbi en masse butikker. Hvis du har svært ved at styre dine impulser, så spørg andre om hjælp.

”Send en anden på indkøb, som ikke lige så nemt lader sig distrahere og kan holde sig til indkøbslisten. Ellers så sæt en kunstig begrænsning for dig selv, hvor du for eksempel lader Dankortet blive hjemme og tag kontanter med,” råder hun. 

Giv dig selv en udfordring 

Når du har fundet ud af, hvad din dyre vane er, så giv dig selv en udfordring. Det kan være, at du kun må handle en gang om ugen den kommende måned, eller du skal have madpakke med hver dag på arbejde. Det hjælper dig til at reflektere over, om din dyre vane virkelig er så svær at undvære.

”Når man giver sig selv en udfordring, kan man motivere sig selv ved, at de sparede penge kan gå til noget, man rigtig gerne vil have. Så føles det mere som om, at man arbejder sig mod et mål,” forklarer hun. 

Tag initiativ til alternative aktiviteter 

Det kan være sindssyg svært at sige nej, når børnene gerne vil i Tivoli, eller vennerne spørger, om man skal tage ud og spise. I stedet for at sige ja med dårlig samvittighed, så foreslå i stedet at lave andre aktiviteter. 

Det er dyrt at have travlt 

Hvis du vil ændre vaner og spare penge, så er du nødt til at sætte farten en ned. I stedet for at købe nye bukser, så reparer de gamle. Læg en madplan og skriv en indkøbsliste. Lav større portioner, som kan spises i flere dage, så du ikke behøver at lave mad hver dag.

”Ro giver plads til at ændre vaner og spare tid. begynd i de små og læg online shopping væk, når du ser fjernsyn. Selvom du ikke køber noget, udsætter du dig selv for noget, der frister”, fortæller hun. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev