Annonce

Fra venstre: Kasper Lorentzen, socialpædagog (SL), Rasmus Emil Hjort, madbud (3F), Leila Nymann Vorm, hospitalsserviceassistent (FOA) og David Bateson, Dansk Skuespillerforbund.

Topmøde handlede om Leilas nye 'kollega': ”Hvordan vil I sikre, at vi får flere robotter i fremtiden”?


Den 19. september afholdt Fagbevægelsens Hovedorganisation
Lønmodtagernes Topmøde, som i år fandt sted i DRs koncertsal. Overskriften på dette års topmøde var integrering af kunstig intelligens på arbejdspladser. 

Annonce

Fra venstre: Kasper Lorentzen, socialpædagog (SL), Rasmus Emil Hjort, madbud (3F), Leila Nymann Vorm, hospitalsserviceassistent (FOA) og David Bateson, Dansk Skuespillerforbund.  Amalie Windahl

Af Amalie Windahl
Journalist

Annonce

Forestil dig, at du står i kælderen på et stort hospital, hvor vognene med varer engang skulle hentes og transporteres rundt af personalet. Skuldre og rygge blev belastet, og arbejdet tog tid. I dag ser situationen helt anderledes ud.

En selvkørende robot ruller lydløst gennem gangene og klarer opgaven uden problemer. Hospitalsserviceassistent Leila Nymann Vorm har mærket den udvikling på egen krop – og det har gjort en forskel for hendes arbejdsliv.

”Vores AGV-robotter transporterer varer rundt på afdelingerne. Tidligere skulle vi selv hente vognene i kælderen, hvilket gav mange vridskader i skuldre og ryg. Nu kan jeg holde flere år på arbejdsmarkedet,” fortalte hospitalsserviceassistent Leila Nymann Vorm fra Regionshospitalet Gødstrup i en video, der blev vist på topmødet.

FH havde fulgt 
Leila Nymann Vorm på arbejdet for at filme, hvordan teknologien, som Fagbladet FOA fornylig omtalte i denne artikel fra Gødstrup, fungerer i praksis. 
 
Efter den video diskuterede et panel af eksperter og politikere kunstig intelligens i den offentlige sektor. Panelet bestod af blandt andet næstformand i FH Nanna Højlund, direktør i Kommunernes Landsforening (KL, red.) Kristian Heunicke og ældreminister Mette Kierkgaard.
 
”Potentialet med velfærdsteknologi er enormt. Hvis vi vil sikre, at medarbejderne kan bruge teknologien, og at den opfylder borgernes forventninger, er det vigtigt, at vi arbejder aktivt med at integrere kunstig intelligens,” sagde Mette Kierkgaard under debatten.
 

Robotterne overtager ikke job

På Gødstrup Sygehus har de også fået et rørsystem til at transportere post mellem afdelingerne. Tidligere tog piccoliner sig af opgaven med at levere blodprøver, medicin og dokumenter.
 
”Vi har ikke længere piccoliner ansat, men de er ikke blevet afskediget. De er blevet tilbudt nye stillinger på hospitalet,” forklarede Leila Nymann Vorm og understregede, at der ikke er grund til bekymring for jobtab på grund af teknologien.
 
Tværtimod ser hun frem til endnu mere teknologi: ”Mit spørgsmål til panelet er, hvordan vil I sikre, at vi får flere robotter i fremtiden?” 
 

Ikke alle er begejstrede

Ikke alle deler Leilas positive syn på kunstig intelligens. På topmødet fortalte stemmeskuespilleren David Bateson, hvordan teknologien har truet hans karriere:
 
”Min stemme kan nu kopieres og bruges uendeligt, hvilket har taget mange af mine opgaver fra mig,” sagde han.
 
FH’s formand Morten Skov Christiansen fremhævede i sin tale vigtigheden af at inddrage medarbejderne, når kunstig intelligens implementeres: ”Det kræver, at vi investerer massivt i uddannelse og giver lønmodtagerne indflydelse på udviklingen og implementeringen af kunstig intelligens på arbejdspladserne.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev