Annonce

Rengøringsassistent Nina Olskær har fået Kongens Fortjenstmedalje

Ninas kollegaer har længe vidst, at hun var noget særligt - nu ved kongen det også


Rengøringsassistent Nina Olskær er elsket af sine kolleger i vuggestuen Duetten. Og nu har hun også fået Kongens Fortjenstmedalje som påskønnelse for 40 års ansættelse. 

Annonce

Nina Olskær er meget sjældent fraværende fra sit job i Duetten. Men for nylig fik hun en ganske ekstraordinær fridag, så hun kunne takke for Kongens Fortjenstmedalje: "Det var overvældende, men Frederik var god til at skabe en fin stemning." Morten Bruun

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Kollegerne er vant til at omtale hende som ’vores guld’ og ’vores guldklump’. 

Men det er ikke længere nok. Efter at den 64-årige Nina Olskær, rengøringsassistent i vuggestuen Duetten i Vanløse, har været i audiens hos Kong Frederik, har de ophøjet hende til at være hele arbejdspladsens ’gulddronning’. 

”Nina er uerstattelig. Hun har alt. Hun er pligtopfyldende, omsorgsfuld, rolig, nærværende og hjælpsom. Hun sætter altid andre foran sig selv, hun er god i børnehøjde, og så er hun i øvrigt aldrig syg,” som Bettina Fassing, Rasmus Skovsted og Jette Bardino – henholdsvis pædagog, pædagogisk assistent og pædagogmedhjælper i Duetten – udtrykker det.

Der var altså tale om en særdeles sjælden fraværsdag, da Nina Olskær fik tjenestefri for at kvittere for Kongens Fortjenstmedalje, som hun netop har modtaget som tak for 40 års ansættelse i Københavns Kommune. 

”Det var overvældende. Rigtigt overvældende. Stemningen og atmosfæren var meget højtidelig,” fortæller Nina Olskær efter audiensen på Christiansborg Slot.

Klappen gik ned

Hun måtte vente i godt to timer, før det blev hendes tur til at takke kongen. men ventetiden forekom ikke lang. Der var meget at kigge på, og Nina Olskær bemærkede selvfølgelig, som den fagmand hun er, at rengøringsstandarden på slottet er 'nydelig'.

”Jeg blev lidt nervøs, da det blev min tur. Og klappen gik ned i dét øjeblik, døren blev åbnet for mig, og jeg trådte ind til Kong Frederik. Men jeg kom hurtigt til mig selv – ikke mindst på grund af kongen. Han var virkelig rar og god til at gøre det til en fin oplevelse.”

Til dagligt møder Nina Olskær klokken fem om morgenen og gør rent et par timer, før hun er med til at tage imod de første børn og bruger et par timer på at give dem en god start på dagen. Klokken ni handler det igen om at gøre rent og rydde op – og somme tider giver hun også et nap med i køkkenet og er med til at lave mad til børnene. 

Det var præcis den kombination, kongen hæftede sig ved, da han bad Nina Olskær fortælle om sit arbejde:

”Han kaldte det en rigtig god idé at veksle mellem opgaverne, og det har han helt ret i. Det betyder rigtig meget for mig, at jeg også er sammen med børnene hver dag,” siger hun.

Fejret med et års forsinkelse

Nina Olskær blev oprindeligt ansat i Københavns Kommune i november 1983 – og det er altså snart et år siden, hun kunne fejre sit 40-års jubilæum. 

Men på grund af en administrativ fejl i kommunen blev Kongehuset først orienteret om mærkedagen i år – efter at Frederik havde skiftet titel fra kronprins til konge.

Hvis Kongehuset var blevet orienteret i tide, kunne Nina Olskær have været blandt de sidste, der nåede i audiens hos Dronning Margrethe.

”Det havde også været spændende, for hende har man jo fulgt i så mange år. Men nu blev det altså Frederik, og det gjorde bestemt ikke noget.” siger Nina Olskær, som selvfølgelig havde iført sig en pæn rød kjole til audiensen:

”Jeg købte den op til min 60-års fødselsdag for fire år siden. Men på grund af corona måtte jeg aflyse festen, ligesom dronningen dengang også aflyste sin runde fødselsdag. Kjolen har hængt i skabet lige siden dengang, men nu var der en lejlighed til at tage den på.”

Nu venter nyt jubilæum

Nina Olskær blev oprindeligt ansat i Københavns Belysningsvæsen, men efter knap 11 år skiftede hun til Duetten. Og derfor nærmer hun sig nu et nyt skarpt hjørne, når hun den 1. oktober – og det er i næste uge – kan holde 30-års jubilæum i vuggestuen.

”Jeg er virkelig glad for jobbet. Der er tryk på fra morgenstunden, og jeg er glad for både børnene og kollegerne. Men jeg kan også godt mærke, at jeg nærmer mig afslutningen. Min mand er netop gået på pension, så det kan godt være, jeg gør det samme, når jeg fylder 65 til foråret.”

Det har kollegerne i kaffestuen kun en kommentar til:

"Øv."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev