Annonce

20181109_1406

Ny rapport slår fast, hvilke faggrupper der bliver i faget: Se, om det gælder dit fag


To ud af tre, der har taget en erhvervsuddannelse, arbejder stadig indenfor faget tre år efter endt uddannelse. Men der er stor forskel på de enkelte fagområder. Et område skiller sig særligt positivt ud.

Annonce

Analysen viste også, at erhvervsuddannede får en højere løn, hvis de bliver i det fag, de har uddannet sig i, end hvis de skifter fag.  Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Er du uddannet social- og sundhedsassistent eller -hjælper er sandsynligheden for, at du bliver i dit fag større end for alle andre faglærte grupper.

92 procent af social- og sundhedsassistenter og 86 procent af social- og sundhedshjælpere arbejder stadig indenfor deres fag, tre år efter end uddannelse. Det viser en ny analyse fra Tænketanken DEA. 

Når man ser på hele faggruppen ’omsorg, sundhed og pædagogik’, som også indeholder pædagogiske assistenter, arbejder 85 procent stadig inden for samme fag tre år efter endt uddannelse. Modsat ser det ud, hvis man ser på grafisk teknik og medieproduktion. Her arbejder kun 48 procent i samme fag tre år efter uddannelsen. 
 
”Det sprang meget i øjnene, og det viser bare, at erhvervsuddannelserne er så forskellige,” siger Katja Jensen, som er seniorøkonom og står bag analysen.

En mere afklaret gruppe

Ifølge hende skiller personer, der arbejder som social- og sundhedshjælpere og -assistenter, sig ud fra andre personer med en erhvervsuddannelse. For det første er der på de fleste erhvervsuddannelser generelt et overtal af mænd, hvor der på social- og sundhedsuddannelserne er flest kvinder. Derudover er der flere af anden etnisk herkomst end dansk, og generelt er man ældre, når man starter på social- og sundhedsuddannelserne end andre erhvervsuddannelser. 

”Vi har en formodning om, at det er en gruppe, som ofte er mere afklaret omkring deres ønskede karrierevej,” siger Katja Jensen.

Det kan også have noget at sige, understreger Katja Jensen, at der er stor efterspørgsel på netop social- og sundhedshjælpere og -assistenter, og at det derfor er nemt at få et job med den uddannelse lige nu.

Læs også: Historisk kortlægning: Her er seks indsatser, der baner vejen for flere ansatte i ældreplejen

Hver fjerde falder fra på uddannelsen
Undersøgelsen viste også, at der ikke er forskel på, hvorhenne i landet man bor, eller hvilken uddannelsesinstitution man har gået på. 

”Intet tyder på, at nogle skoler skiller sig ud på det punkt,” siger Katja Jensen.

En rapport fra tidligere på året viste, at frafaldet på social- og sundhedshjælper og -assistentuddannelserne er ret stort. Særligt i starten af uddannelserne. 
 
I løbet af det første halve år frafalder 14 procent af assistentelever og 13 procent af hjælperelever.
 
Efter to år på assistentuddannelsen er frafaldet steget  til 25 procent. Det er lidt højere end frafaldet på 23 procent på hjælperuddannelsen efter samme periode.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev