Annonce

Smilende kvinde på kontor

Linda har arbejdet på plejehjem i Island: Én ting kan Danmark lære, mener hun


Linda Stefánsdóttir valgte at søge udenfor Danmarks grænser, da hun skulle i oplæring som social- og sundhedsassistentelev. Her var der både ting, der fungerede bedre – og dårligere.

Annonce

Ifølge Linda Stefánsdóttir er det unikt for Danmark, at personalet knytter et tæt bånd til borgerne. Privat

Af Laurits Eriksen
Journalist

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

Linda Stefánsdóttir synes, vi danskere har alt for travlt.

Men social- og sundhedsassistenteleven fra SOSU Østjylland har et simpelt råd:

Hvis man ikke vil gå ned med stress, kan jeg anbefale et arbejde i Island i stedet, siger Linda Stefánsdóttir.

Hun er selv oprindeligt islænding, men bor og studerer i Aarhus. Da Fagbladet FOA taler med hende, er hun netop hjemvendt fra et praktikophold i Island, hvor arbejdslivet var lidt mere roligt end det, hun ellers oplever i Danmark.

Her mødte jeg ind om morgenen klokken 8 for at spise morgenmad med mine kolleger. Derefter gik vi i gang med at hjælpe borgerne op fra sengen og klare opgaverne i et roligt tempo. Der var en læge på plejehjemmet hver formiddag, som hjalp med de borgere, der havde det dårligst. Hver eneste dag var der tid til at lave aktiviteter, og det var tydeligt at se, hvor meget borgerne glædede sig over det, fortæller Linda Stefánsdóttir.

Men på trods af at Linda Stefánsdóttir synes, vi altid løber hurtigt i Danmark, så mener hun, at danskerne altid er gode til at komme på arbejde med et smil på læben.

I Danmark knytter personalet hurtigt et tæt bånd til borgerne. Det synes jeg er unikt for vores land. Måske er det, fordi borgerne her bor længere fra deres pårørende, end de gør i Island, siger Linda Stefándóttir.

Vi har også langt mere fokus på ergonomi i Danmark. Der mangler de altså nogle kundskaber i Island.

'Vigtigt i tid med krig og splittelse'

Hos FOA glæder fagpolitisk ordfører for uddannelse Helena Mikkelsen sig over, at elever på erhvervsuddannelserne har muligheden for et udlandsophold.

”Det er med til at gøre erhvervsuddannelserne endnu mere attraktive. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at de får nogle virkelig gode input med hjem - og at de også lærer nogle gode ting fra sig fra Danmark,” siger hun.

Helena Mikkelsen peger på, at udlandsophold også var en del af en politisk aftale om at styrke erhvervsuddannelserne, som blev indgået i juni.

Annie Philipsen, som er international koordinator på SOSU H, har også et andet perspektiv på ordningen:

”I en tid med krig og splittelse i Europa er det vigtigere end nogensinde, at vi lærer, at naboerne i de andre lande er mennesker ligesom dig og mig – nogle, vi godt kan være venner og kolleger med,” siger hun.

Hvis du vil i oplæring i udlandet

  • Inden du bliver sendt til udlandet, har du haft grundige samtaler med uddannelsesvejledere og andre på din uddannelse.
  • Din arbejdsplads skal også give grønt lys.
  • Det er både spændende og krævende at sidde på en fremmed arbejdsplads, hvor du skal lære forholdene at kende – samtidig med at du måske ikke forstår sproget.
  • Du skal måske bo sammen med elevkammerater, og selv om I ikke behøver at være perlevenner, skal I stadig have det til at fungere i fem uger. 
  • Vær forberedt på, at du kan få perioder med hjemve, mens du er af sted.

Tag fat i din studievejleder, hvis du vil høre mere – og læs mere om de forskellige ordninger her:

EU's Eramus+-program

OPU-ordningen under Uddannelses- og Forskningsministeriet

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev