Annonce

Smilende mennesker foran en mur

Fra Aarhus til Accra: Sår med maddiker blev hverdag for sosu-elever i Ghana


Salina Andersen og hendes medstuderende havde aldrig gættet, hvad et praktikophold i Ghana ville byde dem.

Annonce

De tre elever kom ud for lidt af hvert, da de udskiftede Aarhus med Accra. Privat

Af Laurits Eriksen
Journalist

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

Det var en mulighed, der var umulig for social- og sundhedsassistenteleven Salina Andersen at sige nej til.

Hendes skole, SOSU Østjylland, tilbød, at hun kunne tage en del af sit praktikophold i Ghana.

Hun samlede sine medstuderende Berenice Newby og Emilie Nyborg, og inden de havde set sig om, var de indkvarteret i et stort hus i et af hovedstaden Accras slumkvarterer.

De første tre uger skulle de arbejde i den udekørende hjemmepleje. Det bød på udfordringer, de ikke lige havde lært på sosu-skolen i Danmark.

Vi skulle hjælpe med at behandle et sår, der var fyldt med levende maddiker. Vi måtte improvisere for at finde løsninger, for vi var jo nødt til kun at bruge de hjælpemidler, vi havde til rådighed. Den lokale medicin var stærk, og de brugte meget antibiotika. Mange borgere ville helst behandles med urtemedicin, men vi prøvede at overbevise dem om, at det var bedre med professionel hjælp, siger Salina Andersen.

Efter tre uger i hjemmeplejen rejste Salina Andersen og hendes medstuderende nordpå, hvor de arbejdede på et sygehus i Dormaa. Her var de blandt andet på akutafdelingen, hvor de mødte mange patienter med hiv og malaria.

Det var hårdt at være hos de patienter, for vi vidste, at vi ikke kunne stille noget op, siger Salina Andersen.
 
Selvom de synes, at Danmark har et langt mere velfungerende velfærdssystem end Ghana,  var der alligevel noget, danskerne kunne lære af landet.

I Ghana har de ikke den stramme tidsplan, vi kender herhjemmefra. De havde tid til at nyde borgernes selskab – nogle gange hyggede de faktisk lidt for meget og blev lidt for længe hos borgerne, siger Salina Andersen.

De har en mere afslappet tilgang til jobbet, og der er ingen, der forventer, at man skal være færdig på et bestemt tidspunkt. Men det vigtigste, vi lærte, var, at man ikke har brug for mange midler for at gøre en stor forskel.

Flere skoler følger eksemplet

Også SOSU H vil snart begynde at sende elever til det vestafrikanske land – med en donation fra Globuspuljen og i kraft af et samarbejde mellem blandt andet FOA og den ghanesiske søsterfagforening HSWU. Normalt er det ellers lande i EU som Finland, Holland, Tyskland og Spanien, eleverne fra SOSU H opholder sig i.

De fire første social- og sundhedsassistentelever skal af sted til november.
 
Tidligere på året kunne Fagbladet FOA fortælle om ghanesiske Collins Woode Mensah tog sin SOSU-uddannelse i Danmark. Nu arbejder han for at udbrede den danske ældrepleje i Ghana. 

”Da jeg kom til Danmark, opdagede jeg, at man har et andet syn på ældre mennesker. Man har et system, hvor man rent faktisk tager sig af dem og hjælper dem,” sagde han blandt andet.

Læs den historie her.

Hvis du vil i oplæring i udlandet

  • Inden du bliver sendt til udlandet, har du haft grundige samtaler med uddannelsesvejledere og andre på din uddannelse.
  • Din arbejdsplads skal også give grønt lys.
  • Det er både spændende og krævende at sidde på en fremmed arbejdsplads, hvor du skal lære forholdene at kende – samtidig med at du måske ikke forstår sproget.
  • Du skal måske bo sammen med elevkammerater, og selv om I ikke behøver at være perlevenner, skal I stadig have det til at fungere i fem uger. 
  • Vær forberedt på, at du kan få perioder med hjemve, mens du er af sted.

Tag fat i din studievejleder, hvis du vil høre mere – og læs mere om de forskellige ordninger her:

EU's Eramus+-program

OPU-ordningen under Uddannelses- og Forskningsministeriet

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev