Anne gør rent, hvor dronningen og demokratiet skulle overleve under atomkrigens rasen

Simon Jeppesen

Serviceassistent Anne Dam Rosenbeck gør rent i et stykke danmarkshistorie, hvor udvalgte danskere skulle overleve en atomkrig. 

02. marts

Et stykke fortid, der giver et dystert ekko i en utryg nutid.

Det er, hvad serviceassistent Anne Dam Rosenbeck arbejder i.

Hun gør rent i et underjordisk stykke danmarkshistorie, skjult 60 meter under Rold Skov i Himmerland – et tidligere tophemmeligt bunkeranlæg ved navn REGAN Vest.

Simon Jeppesen

”Det er utroligt spændende og meget anderledes. Jeg går rundt i et stykke historie på en måde, som andre ikke får lov til,” siger Anne Dam Rosenbeck, der tidligere har arbejdet på plejehjem i Viborg Kommune og på regionshospitalet i Viborg.

REGAN Vest er nu et museum over Den kolde krig, der satte sit præg på årtierne mellem 1950 og 1990 med frygten for et altødelæggende atom-ragnarok udløst af spændingerne mellem USA og Sovjetunionen. I dag frygter vi igen krig – denne gang udløst af spændinger mellem Nato og Rusland på grund af den russiske invasion af Ukraine.

Forskel på støv

Det er Anne Dam Rosenbecks ansvar, at REGAN Vest både er rent og autentisk. Her er 30 år gamle oliepletter, som er ’patina’ og skal blive. Og så er der det nytilkomne støv, der skal fjernes.

”Der er stor forskel på gammelt støv og nyt støv. Det er det nye støv, vi fokuserer på,” siger Anne Dam Rosenbeck.

På badeværelserne ligger 30 år gamle skuresvampe, som smuldrer, bare man rører ved dem. Så det gør hun ikke.

På regenten Dronning Margrethes værelse ligger linnedpakker på to feltsenge pakket i plastik, der er så mørt, at Anne Dam Rosenbeck kun med meget stor forsigtighed kan tørre støvet af dem.

Simon Jeppesen
Hvem der skulle ligge på den anden seng vides ikke.
På et tidspunkt var planen, at kronprinsen skulle til USA og nummer to i arvefølgen til Schweiz for at sikre slægtens overlevelse. Så sandsynligvis var den anden seng til Prins Henrik.

Værelset har, som det eneste i anlægget, gulvtæppe.

15.000 skridt om dagen

Den største opgave er uden sammenligning gulvene:

”Her er rigtig mange gulve,” fortæller Anne Dam Rosenbeck, som har arbejdet på REGAN Vest siden juni 2023.

Gulvene dækker blandt andet over en 300 meter lang gang, der fører ind til REGAN Vest. Gangene og værelserne i selve anlægget, maskinmesterboligen, velkomstbygningen med café, butik og udstilling.
Det giver omkring 15.000 skridt om dagen – og de mange besøgende slæber sand og skidt med ind fra det fredede område op til anlægget.
- Hvordan er det at arbejde her i en tid, hvor truslen om krig igen er nærværende?

”Jeg tænker ikke så meget over det. Jeg er begravet i mine opgaver. Jeg er meget opgavefokuseret. Opgavefokuseret, så både gæster og kolleger får en god oplevelse af at være her,” siger 51-årige Anne Dam Rosenbeck.

REGAN Vest

  • REGAN Vest, Regeringsanlæg Vestdanmark, blev opført i hemmelighed i årene 1963-1968.
  • REGAN Vest skulle huse regering, embedsfolk og regent samt driftspersonale i tilfælde i af en atomkrig.
  • Der er plads til 350 mennesker i bunkeren, hvor omkring 100 er driftspersonale – heraf 17 pressemedarbejdere.
  • Bunkeranlægget er på 5.500 kvadratmeter stort kan modstå en atombombe af samme størrelse som den, der blev brugt over Hiroshima i 1945.
  • Bunkeren åbnede for offentligheden som en del af Koldkrigsmuseet REGAN Vest med en nybygget formidlingsbygning februar 2023.
Læs mere: Nordjyskemuseer.dk/u/regan-vest