Ny overenskomst skal sikre dagplejens fremtid: Det betyder den for dig
Helt ny overenskomst skal gøre jobbet mere attraktivt for allerede ansatte og nye dagplejere. ”Det har været helt nødvendigt at forny den,” siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA.
05. marts
Kim Henriksen har forsøgt det før, men ved denne overenskomstforhandling landede FOA og formanden for Pædagogisk Sektor den endelig. En helt spritny overenskomst for dagplejerne, som har været et kæmpe ønske fra FOAs side.
Den nye overenskomst, der træder i kraft 1. april 2025, skal sikre og fremtidssikre dagplejen som dagtilbudsform – i stedet for at lade den svinde ind sammen med de dagplejere, der år efter år lige så stille går på pension.
”Tanken med den nye overenskomst har været, at vi ville begynde på et blankt stykke papir, som virkelig tager hensyn til dagplejernes udfordringer. Og resultatet er vi i FOA både stolte af og glade for,” siger Kim Henriksen, der med den nye overenskomst ser, at dagplejen igen kan blive et større og stærkere dagtilbud.
”Det er der nu en fælles forståelse af – og også i Kommunernes Landsforening – at vi har brug for den på lige fod med daginstitutionerne. Der ligger nu i overenskomsten en anerkendelse af dagplejen, og at kommunerne vil den,” siger han.
Antallet dagplejere nede på under halvdelen
Og tallene taler deres eget tydelige sprog. Antallet dagplejere er i 2024 faldet til mindre end halvdelen i forhold til det antal dagplejere, der var i 2008. Samtidig er dagplejernes gennemsnitsalder steget, og det har betydet, at det har været svært at få gæsteplejen til at fungere, når der blandt færre dagplejere også var en langt flere, der var fyldt 58 år, og derfor kunne vælge gæstebørn fra. Det har øget presset på færre yngre dagplejere.
”En ny overenskomst for dagplejere skal derfor sikre, at jobbet som dagplejer er attraktivt uanset om du er yngre eller ældre. Også for at kunne fastholde allerede ansatte og rekruttere nye dagplejere,” siger Kim Henriksen.
Kompliceret overenskomst spændte ben
Målet har været en langt mere simpel overenskomst, der gør det attraktivt for kommunerne at arbejde med og som gør den gennemskuelig for dagplejerne, hvor den tidligere overenskomst var bygget op af tilføjelser igennem årene. Det har givet mange fortolkningsmuligheder i kommunerne. En løgeffekt, der var for stor, som Kim Henriksen kalder den.
”Den nye overenskomst fokuserer rigtigt meget på kompetenceudvikling og uddannelse af dagplejerne. Samtidig tager den de vilkår, man som dagplejer arbejder under, alvorligt, for eksempel at man skal kunne nå sine arbejdsopgaver inden for arbejdstiden,” siger han.
Stort forarbejde
Overenskomstarbejdet har været længe undervejs og været godt forberedt. Blandt andet har Kim Henriksen i 2022 selv rejst rundt i mere end et år til landets dagplejere for at høre, hvad udfordringerne er. Det samme har Kommunernes Landsforening gjort, lige som man har holdt fælles udviklingsdage.
”Det har været en kæmpe rejse og en enormt svær øvelse,” siger Kim Henriksen, der ikke overdriver, når han siger, at han det år, han rejste rundt i dagplejen, sled sin bil op.
Men det var godt givet ud, mener sektorformanden, for med den nye overenskomst begyndte de fra scratch, så den netop lever op til dagplejernes forventninger. Blandt andet i forhold til arbejdstid, gæstepleje og seniorordning.
”Den rejse har været med til at give rigtig mange gode fortællinger fra dagplejerne, som vi har ført ind i den nye overenskomst. Det har netop givet os ballast i forhandlingerne. At det er lykkedes, skyldes ikke mindst de erfaringer, vi har fået fra dagplejerne undervejs,” siger Kim Henriksen.
Fagbladet FOA ridser det op, som du bør vide om dagplejernes nye overenskomst:
-
1
Lønstigninger til alle
Både kommunalt ansatte og regionalt ansatte får med de overordnede forlig en lønstigning på 6,5 procent over de næste to år.
Du kan læse mere om, hvad de generelle forlig indeholder i kommunerne og i regionerne.
Derudover kommer der lønstigninger for organisationsmidlerne for det pædagogiske personale.
-
2
Grundlønsforbedringer og ekstra løntrin
Grundlønnen for dagplejere i eget hjem uden pædagogisk uddannelse hæves pr. 1. april 2025 med et trin. Det vil sige, at de går fra løntrin 19 til løntrin 20.
Grundlønnen for dagplejere i eget hjem med pædagogisk assistent-uddannelse hæves pr. 1. april 2025 med et løntrin plus 1.441 kr.
Grundlønnen for dagplejere i eget hjem med uddannelse til pædagog hæves med et løntrin plus 1.442 kr. årligt.
Grundlønstillægget for dagplejere uden for eget hjem og gæstedagplejere uden pædagogisk uddannelse hæves pr. 1. april 2025 med 1.441 kr. årligt.
Grundlønstillægget for dagplejere uden for eget hjem, men med uddannelse til pædagogisk assistent hæves pr. 1. april 2025 med 1.441 kr. årligt.
-
3
Dagplejere uden for eget hjem med pædagoguddannelse
Dagplejere uden for eget hjem og gæstedagplejere med pædagoguddannelse bliver pr. 1. april 2025 overflyttet til overenskomsten for dagplejere med deres nuværende lønsammensætning, blandt andet med deres grundlønstrin 28 plus 3.767 kr. årligt samt pensionsbidrag på 15,5 procent som en personlig ordning.
Derudover stiger grundlønstillægget pr. 1. april 2025 med 1.440 kr. årligt. Det betyder, at de går fra løntrin 28 plus 3.640 kr. årligt til løntrin 28 plus 5.080 kr.
-
4
Nye lønforløb for dagplejere med pædagoguddannelse
Dagplejere i eget hjem med pædagoguddannelse får et helt nyt og selvstændigt lønforløb.
De indplaceres pr. 1. april 2025 på grundlønstrin 24 plus 834 kr. årligt, hvorefter der etableres et kvalifikationsforløb med nye løntrin.
Dagplejere med uddannelse til pædagog med fire års sammenlagt beskæftigelse får to ekstra løntrin.
Dagplejere med uddannelse til pædagog med seks års sammenlagt beskæftigelse får yderligere et ekstra løntrin.
-
5
Dagplejere med pædagoguddannelse får del i trepartsmidlerne
Dagplejere i eget hjem og uden for eget hjem samt gæstedagplejere med en pædagoguddannelse får del i trepartsmidlerne, der blev aftalt til lønløft af offentligt ansatte.
- Pr. 1. april 2024 får de et tillæg på 5.886 kr.
- Pr. 1. januar 2025 stiger beløbet til 8.829 kr.
- Pr. 1. januar stiger det til 17.657 kr.
-
6
Bedre arbejdstidsregler og højere tillæg
Et problem, der bliver nævnt igen og igen er, at dagplejere gør rent og køber ind uden for den ugentlige arbejdstid på 48 timer. Med den nye overenskomst kommer der en langt bedre beskyttelse af fritiden, så at der:
- skrives ind i arbejdstidsbestemmelsen, at andre opgaver end modtagelse af børn skal varetages inden for dagplejerens normale arbejdstid
- den daglige arbejdstid kan ikke uden dagplejerens samtykke overstige 11 timer og heller ikke udgøre mindre end fire timer. Timer ud over 11 timer godtgøres svarende til overarbejde.
- personalemøder og aftenarrangementer skal planlægges, så de afholdes inden for dagplejerens normale arbejdstid
- dagplejeren afspadserer for pædagogiske lørdage
- transport udover den normale arbejdstid i forhold til personalemøder og faglige arrangementer er inkluderet i arbejdstiden
- ulempetillægget fordobles
-
7
Overgangsordning til ny seniorordning
For alle, der er 58 år eller derover, når overenskomsten træder i kraft, er der en overgangsordning. Det betyder, at man som dagplejer ikke kommer på den nye seniorordning, men på denne overgangsordning.
For dagplejere fra 58 til 62 år gælder, at de enten kan vælge et årligt tillæg på 30.340 kr. eller får:
En ekstra fridag og maksimalt et gæstebarn samt mulighed for at aftale maksimalt tre fastindskrevne børn og mulighed for at aftale, at man ikke modtager akut placerede gæstebørn via morgentelefonen.For dagplejere på 63 år eller derover gælder, at de enten kan vælge et årligt tillæg på 30.340 kr. eller får:
To ekstra fridage og maksimalt et gæstebarn, dog aldrig på femtepladsen. Eller at man ikke modtager akut placerede gæstebørn via morgentelefonen. Derudover mulighed for at aftale maksimalt tre faste børn.