Få styr på din økonomi med 10 værdifulde råd

Der kan være mange penge at spare månedligt, hvis du kigger dine udgifter efter i sømmene. Find inspiration i Fagbladet FOAs guide her.  Colourbox

Få styr på økonomien med Fagbladet FOA – uanset om du er single eller bare kunne tænke dig lidt flere penge til dig selv.

18. august 2023

Der er flere af dem. Singlerne. 

Og selvom grupperingen udgør en stadig større andel af befolkningen, er der ikke meget i hverdagen, der gør det lettere – og langt fra billigere – at befinde sig i den situation. 

Det ser man både, når man kigger ned i indkøbskurven, på de faste udgifter, der tager et stort indhug i ens lønkonto hver måned, eller hvis man vil låne penge i banken.

Det kan måske virke som en udfordring at nedbringe sit forbrug, men hvis du får dannet dig et overblik over, hvad dine penge faktisk ryger på, er der muligvis penge at spare i hverdagen.

Fagbladet FOA har i samarbejde med PenSam samlet 10 bud på, hvordan du kan skaffe flere kroner – både til dig, som er single, men også til dig, der bare kunne trænge til et økonomisk eftersyn:

  1. 1

    Lav om på din adfærd

    Meget af vores pengeforbrug bunder i vaner.

    Mange kan finde på at slå et smut forbi den lokale kaffepusher på vej til arbejde, og en kop i ny og næ kan virke uskyldig. Men prøv at gange op, hvad det koster om måneden, hvis du køber en kop kaffe til 50 kroner tre gange om ugen ... det er mindst 600 kroner.

    Derfor er det en idé at få ændret dén vane. Hvis du vil nyde en kop kaffe på turen ind til arbejdet, kan du med fordel lave en kop hjemmefra, som du kan tage med på farten.

    På samme måde handler det om at få planlagt sin dag ordentligt. For mange er den nemme løsning efter en lang arbejdsdag at finde menukortet fra yndlings takeaway-stedet frem. Sørg for, at have købt ind til noget nemt, når du ved, du ikke har overskuddet til noget større, når du kommer hjem fra job.

  2. 2

    Lav en madplan

    Der er mange penge at spare, hvis du generelt planlægger dine måltider bedre.

    Hvis du køber mad ind for en hel uge ad gangen, undgår du også de dumme valg i hverdagen, hvor du nemt kan komme til at række ud efter et stykke chokolade nær kassen, så den pludselig opståede sult skal stilles. 

    Hold i stedet øje med tilbudsaviserne, brug de samme ingredienser til ugens retter og undgå madspild.

    Hvis du ikke selv har tid til at kigge de mange siders tilbud igennem, er der efterhånden mange, der gør det for dig – og så helt gratis oveni købet. Find dem på Instagram eller Google ved at søge på den pågældende uge, du ønsker at få inspiration til.

  3. 3

    Lav større portioner

    Desuden er det sådan, at der ofte er mængderabat på mange fødevarer i supermarkederne. Ikke noget, der just er særlig velegnet til enlige. Skønt der findes næsten to millioner singler i Danmark, er det ikke normalt at finde ’singleportioner’ i køledisken – og hvis du alligevel finder et enkelt kyllingebryst i plastikfilmovertrukket emballage, der dækker aftensmadbehovet den aften, er kiloprisen oftest meget højere, end hvis du købte en pakke med fire i.

    Det er derfor heller ikke så pudsigt, at det er singler, der i stor stil står for en større del af de danske husholdningers madspild, da mængderabatten kan lokke alle i fordærv – og ende med fordærvet mad.

    Arbejd med større portioner, hvor du kan fryse de overskydende portioner ned. Det vil givetvist være flere penge, du skal have op ad lommen på én gang, men i sidste ende er der penge at spare, når du køber 600 gram oksekød til en billigere kilopris, når du skal have en lasagne i ovnen.

  4. 4

    Giv dine abonnementer et servicetjek

    Et andet råd er at tjekke de services, du betaler for, og finde ud af, om du har behov for dem alle sammen. Har du eksempelvis både Netflix, TV 2 eller HBO, kan du måske nøjes med to eller et enkelt. Eller blive lidt bedre til at skifte dem ud, når du har set det, du ville. Det er nemt at sige dem op, men måske knap så nemt at huske at gøre det.

    Find derfor luppen frem og giv dit budget et ekstra kritisk blik. Du kan måske også spare på mobilabonnement og tv-pakker. Eller noget helt fjerde. 

    Ofte kan du købe et mobilabonnement eller en internetpakke, hvor du også får en streamingtjeneste oveni hatten.

    I morgen. Sådan tænker mange sikkert også om det brændende kort, der ligger nede i pungen, og som måske ikke bliver brugt lige så hyppigt, som man ville ønske: Fitnesskortet. I stedet for at lægge flere hundrede kroner hver måned et sted, du ikke kommer, kan du med fordel løbe dig en rask tur udenfor eller bruge en af de mange træningspladser, der er begyndt at skyde up rundt om i landets udearealer.

    Hvis du er dårlig til selv at hanke op i dig selv, kan du også tilmelde dig en løbeklub eller lave en aftale med venner eller kolleger om at komme ud og bevæge jer. Kun fantasien sætter grænsen.

    Mange bække små kan virkelig gøre en forskel.

  5. 5

    Brug strøm, når det er billigst

    Elpriserne varierer meget i løbet af døgnets 24 timer. Der kan derfor være penge at spare, hvis du sætter dine maskiner over på tidspunkter, hvor prisen er billigere.

    Strømmen er dyrest i de timer, hvor de fleste er kommet hjem fra arbejde, da efterspørgslen derfor er højere. Undgå derfor at bruge for mange af dine maskiner i tidsrummet 17-20.

    Måske kan du sætte en timer på din opvaske- eller vaskemaskine, så den kører om natten, hvor el er billigere.

  6. 6

    Skaf dig af med gamle strømslugere

    Har du et gammelt køleskab eller en ældre kummefryser, kan det ofte betale sig at udskifte til en mere energivenlig model. Det er en investering i billigere forbrugsregninger i fremtiden.

    Og noget så enkelt som at slukke helt for elapparater på stikkontakterne og skifte til sparepærer kan virkelig være med til at få elregningen til ikke at spinne ud af kontrol.

  7. 7

    Lej din bolig ud

    Det er også blevet mere og mere almindeligt at se mod hjemmets fire vægge, når der skal spares penge.

    For hvis du alligevel selv skal i sommerhus, være sammen med familien en weekend eller til udlandet, kan du med fordel leje din bolig ud gennem udlejningsfirmaer som Airbnb og spare lidt på de faste udgifter. Omvendt kan du også leje dit sommerhus ud, hvis der er perioder, hvor du ikke selv skal bruge det.

    Hvis du står med et ekstra værelse, kan du også leje det ud for på den måde at få en til at dele boligydelsen med.

  8. 8

    Lej din firehjulede ven ud

    Du kan også oprette dig via GoMore eller lignende virksomheder, hvor du udlejer din bil de dage, hvor du ikke selv skal bruge den. Det er både godt for klimaet og økonomien.

    Du kan faktisk endda tjene penge på ordningen på samme vis, som hvis du lejer din bolig ud. Det kan være med til at få udgifterne til at gå i nul.

    Med GoMore kan du også tilbyde samkørsel og spare lidt til benzinpengene.

  9. 9

    Udnyt dine fordele

    Der kan også være penge at hente, når du bruger PlusKort eller Forbrugsforeningens mange medlemstilbud.

    Her kan du finde en masse spændende tilbud på alt fra oplevelser rundt omkring i landet, tøjbutikker til de mindre sjove fornøjelser som serviceeftersyn.

    Hvis du alligevel også vil forbi bageren, er der også mange penge at spare, hvis du bruger apps som ’Too Good To Go’, hvor du sparer en hel del på at sikre, at madvarerne, som ikke blev købt den dag, ikke går til spilde.

  10. 10

    Boliglån og forsikringer

    Forsikringer og boliglån er ofte tunge, store poster i budgettet. Som medlem af FOA kan man her potentielt spare tusindvis af kroner årligt gennem PenSam Bank. Det kan man, fordi PenSam er 100 procent ejet af FOA.

    Ofte er der så mange penge at spare, at man kan tjene hele sit fagforeningskontingent ind igen. Tag en uforpligtende snak med PenSam og få bank- og forsikringstjek.

    Kilde: PenSam Bank