Økonomisk hjælp på vej: Se, hvad det betyder for dig

Torsdag har Folketinget vedtaget to lovforslag, som skal hjælpe danskerne økonomisk. Der sker som en reaktion på på de massive stigninger på energi- og elpriser. Colourbox

En ny hastelov, der sænker elafgiften og forhøjer det maksimale beskæftigelsesfradrag, er i dag blevet vedtaget. Aftalen er indgået for at hjælpe danskerne i en tid, hvor priserne på energi og el er tårnhøje.

08. september 2022

Folketinget har enstemmigt vedtaget en hastelov, der skal slå elafgiften ned. Det sker for at hjælpe danskernes økonomi, som er hårdt ramt af de massive energi- og elpriser.

Elafgiften vil blive sænket af to omgange. Helt konkret lyder det på, at afgiften fra den 1. oktober og frem til årsskiftet skal ligge på 68,8 øre. Det er en nedsættelse på 4 øre pr. kilowatttime. Efter nytår bliver den yderligere sænket til 65,5 øre.

Det maksimale beskæftigelsesfradrag vil i mellemtiden også blive forhøjet til 43.500 kroner i år. Næste år bliver det 44.300 kroner.

Dette træder også i kraft fra den 1. oktober.

Kompensationsydelser til en gruppe danskere

Folketinget har i dag desuden også vedtaget et lovforslag, om kompensation til nogle borgere. Derfor kan en række danskere nu se frem til at modtage et skattefrit pengebeløb inden for det næste halve år, som skal hjælpe med at dække nogle af de udgifter, der er steget – blandt andet priserne på energi og fødevarer.

Det drejer sig om modtagere af ældrecheck. De vil i to rater modtage 5.000 skattefrie kroner. Første rate består af 2.500 kroner, som forventes at blive udbetalt i slutningen af september. 

Anden rate af ældrechecken, som også ligger på 2.500 skattefrie kroner, vil blive udbetalt i starten af 2023.
 
Tilsvarende vil personer på tilbagetrækningsydelser få udbetalt 2.000 kroner skattefrit i starten af 2023.
 
Kompensationspakken ligger i alt på 3,1 mia. kroner.

”Vi står i en helt ekstraordinær situation med stigende energipriser. Ingen går ram forbi, men især påvirker det de danskere, som i forvejen har sværest ved at få pengene til at slå til og hvor livremmen lige nu er spændt helt til bristepunktet. Det gælder ikke mindst pensionister, der modtager ældrecheck,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Hos FOA er forbundsformand Mona Striib overvejende positiv overfor aftalerne.

"Det er rigtig godt, at man gør noget ved blandt andet at sænke elprisen. Men med det scenarie, der tegner sig, bliver man nødt til at spørge, om det er nok."

På et tidspunkt vil man blive nødt til at gå ned på den laveste afgift, for at nogle danskere skal kunne få det til at hænge sammen, siger Mona Striib.

"Jeg håber, at der også kommer hjælpepakker til dem, med den laveste indtægt."

Elprisen topper

Og der er alvorligt brug for den finansielle hjælp. Elprisen ramte i midten af august sit højeste niveau i 12 år. Fra at det i løbet af dagen lå på 4,1 kroner pr. kilowatt i timen, steg prisen om aftenen mellem 19 og 20 til 5,5 kroner pr. kilowatttime. Inklusive afgifter, gebyrer og moms, nåede prisen altså op på 8-9 kroner.

Elprisen har længe været stigende på grund af krigen i Ukraine, men er nu vokset endnu mere, grundet den hedebølge der i øjeblikket hærger store dele af Europa. Det påvirker både vandkraften og transporten af kul.

For at finde ud af hvornår elpriserne er billigste, kan man downloade apps til sin telefon, der overvåger elpriserne og angiver de tidspunkter, hvor priserne er lavest.