Tjen ekstra uden at det påvirker din efterløn

Du kan nu frem til 31. december tjene lidt ekstra ved siden af din efterløn, hvis det er arbejde i relation til ukrainske flygtninge.  Colourbox

Med både corona og ukrainske flygtninge er det blevet muligt at arbejde ved siden af sin efterløn, uden at det påvirker udbetalingen af ydelsen. Men hvad er værd at vide, hvis man vil hjælpe til de næste par måneder? Det vil Trine Jørgensen fra FOAs a-kasse gøre dig lidt klogere på her.

25. august 2022

Efterlønsmodtagere kan i resten af 2022 give en ekstra hånd med på arbejdspladser, der er i berøring med flygtninge fra Ukraine, uden at blive modregnet i deres efterløn.

Arbejdet skal være inden for velfærdsområdet, for eksempel i hjemmeplejen, på plejecentre, på skoler eller i daginstitutioner. Det kan både være en privat og offentlig arbejdsplads. 

Arbejdsopgaverne behøver ikke at være direkte relateret til flygtninge fra Ukraine, når bare arbejdspladsen som helhed har opgaver, der er forbundet med ukrainske flygtninge. 

Med det forstås, at du f.eks. kan blive ansat på en skole, der har oprettet en modtagelsesklasse for ukrainske flygtningebørn, men hvor du ikke nødvendigvis selv skal arbejde med dem, men kan give en hjælpende hånd til at få vagtplanen til at gå op.

Ansat før eller efter 17. marts

For at du kan slippe for at blive modregnet for arbejdstimerne, skal ansættelsesforholdet være påbegyndt, efter du er gået på efterløn. 

Derudover er datoen for påbegyndelse af ansættelsesforholdet afgørende for, om det er alle eller kun nogle af arbejdstimerne, der ikke skal modregnes:

  • Hvis ansættelsesforholdet tidligst er påbegyndt 17. marts 2022, er der fradragsfrihed for alt arbejdet fra og med 1. april 2022.
  • Hvis ansættelsesforholdet er begyndt før 17. marts 2022, er det kun ekstratimerne der ikke skal modregnes i efterlønnen.

Din arbejdsgiver skal skrive under på en erklæring, for at a-kassen kan undlade at modregne arbejdstimerne. På erklæringen bekræfter arbejdsgiveren, at arbejdspladsen beskæftiger sig med håndteringen af personer, der er flygtet fra Ukraine. 

Få råd og tips som efterlønner på FOA.dk.

At arbejde som efterlønner 

Din efterløn bliver ikke mindre i 2022 på grund af indtægter fra coronarelateret merarbejde eller arbejde med fordrevne ukrainere.

Det samme gælder, hvis du er folke-, førtids- eller seniorpensionist.

Kilde: Borger.dk