Efter fire afslag til seniorpension fik sosu-hjælper ja: ”Det burde ikke have været nødvendigt”

Lauge Høskuldsson Eilsøe-Madsen

Over halvdelen af de nedslidte, der får afslag på seniorpension, får medhold, når de søger igen. De nye tal overrasker på Christiansborg, hvor ordfører opfordrer de afviste til at sætte fuldt tryk på.

28. november

Da en nu 62-årig social- og sundhedshjælper fra Randers-egnen meldte sig syg, var hun så plaget af smerter i den ene fod samt slidgigt i knæ, hofter og ryg, at hun dårligt nok kunne gå hundrede meter.

Men besværet med at spadsere selv en så kort distance, var dog vand ved siden af den vandring, hun begav sig ud på, da hun søgte om seniorpension. Den tur var i sandhed op ad bakke.

Hendes første ansøgning blev afvist i alt tre gange af Seniorpensionsenheden og Ankestyrelsen. Her var man ikke overbeviste om, at alle muligheder for at forbedre arbejdsevnen var udtømte.

Da hun søgte igen, fik hun endnu en gang nej fra Seniorpensionsenheden. Den afgørelse klagede social- og sundhedshjælperen også over, og så vendte Seniorpensionsenheden på en tallerken. Blot en måned efter at have afvist kvinden, gav man hende nu medhold, og hun har nu været på seniorpension i et halvt år.

”Jeg blev så ked af det, da jeg fik mit første afslag. Og jeg fældede også en tåre da jeg endelig fik min seniorpension. Men der græd jeg af lettelse,” siger social- og sundhedshjælperen.

Her er tallene

I 2023 var der 1.190 borgere, der genansøgte om seniorpension. 610 fik tildelt seniorpension, 580 fik afslag. Det svarer til, at godt 51 procent fik medhold.

I 2024 er der foreløbig 1.188, der har genansøgt. 742 har fået ja, 466 har fået nej. Det svarer til, at godt 62 procent har fået medhold i år.


Totalt er der altså 2.378 borgere, der har genansøgt siden 1. januar 2023. Godt 57 procent er blevet tilkendt seniorpension.

Kilde: Seniorpensionsenheden

Langt over halvdelen får medhold

Den østjyske social- og sundhedshjælper ønsker ikke at stå frem med navn. Men hun har givet Fagbladet FOA adgang til alle sagens akter, fordi hun gerne vil fortælle sin historie for at opmuntre andre til at kæmpe videre, hvis deres første ansøgning afvises. Hun er nemlig ikke den eneste, der oplever, at det kan nytte.

Ifølge helt nye tal fra Seniorpensionsenheden, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, er der 2.378 lønmodtagere, der siden 1. januar 2023 har genansøgt om seniorpension. Her har langt over halvdelen – helt præcist 1.350 personer – fået medhold ligesom social- og sundhedshjælperen fra Randers-egnen.

Ifølge lov om seniorpension er det helt legalt at søge anden gang. Den mulighed fremhævede den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen også, da hun forleden var kaldt i samråd for at svare på kritikken af, at alt for mange nedslidte får afslag på seniorpension.

”Alle kan søge igen, hvis deres liv og sag udvikler sig, og der kommer nye oplysninger til. Og selvfølgelig kan det ske, hvis sagsbehandlingen trækker ud,” som ministeren efter samrådet sagde til Fagbladet FOA.

Ændrede holdning på en måned

Ifølge Diana Dittmer, der som socialrådgiver i FOA Randers har bistået den østjyske social- og sundhedshjælper, burde det slet ikke have været nødvendigt med to ansøgninger.

Her drejede det sig om, at Seniorpensionsenheden i første omgang efterlyste ortopædkirurgiske undersøgelser og behandlinger hos en fysioterapeut, før det ville være muligt endeligt at vurdere kvindens fremtidige erhvervsevne.

Problemet var bare, at hverken Seniorpensionsenheden eller Ankestyrelsen orienterede sig i erklæringerne fra ortopædkirurgen og fysioterapeuten, der samstemmende vurderede, at social- og sundhedshjælperen ikke var i stand til at vende tilbage til sit gamle job.

De udtalelser overså begge myndigheder, da de i henholdsvis januar og april i år gav social- og sundhedshjælperen det tredje og fjerde afslag og fastholdt, at hun stadig havde mulighed for at forbedre sin erhvervsevne.

Alt det kritiserede Diana Dittmer, da hun 30. april klagede over, at Seniorpensionsenheden havde afvist den østjyske social- og sundhedshjælpers anden ansøgning om seniorpension.

Hun kritiserede, at myndigheden havde undladt sin forpligtelse til selv at indhente alle nødvendige og tilgængelige oplysninger – og vedhæftede de nødvendige dokumenter.

Læs også: Anni kæmper ikke forgæves: Nu undersøger minister myndighedernes behandling af seniorpension

En måned senere – helt præcist 31. maj - sagde Seniorpensionsenheden ja.

”Håndteringen af den her sag var åbenlys forkert. De skal simpelthen indhente de nødvendige oplysninger,” siger Diana Dittmer til Fagbladet FOA.

SF: Afviste skal søge igen

De nye tal viser, at der i 2023 var 1.190 afviste borgere, der søgte seniorpension for anden gang. Heraf fik 610 ja, hvilket svarer til lige godt 51 procent.

I år er der foreløbig 1.188 genansøgere. Her har 742 fået medhold, og det er lige godt 62 procent.

Og de tal er bemærkelsesværdige ifølge SF’s beskæftigelsesordfører Kasten Hønge. De bekræfter hans opfattelse af, at der er for mange, der får afslag i første omgang.

”Jeg kan kun opfordre til alle til at sætte fuldt tryk på og søge igen, hvis de er blevet afvist første gang. Alle veje, der kan føre til en berettiget seniorpension, skal prøves,” siger Karsten Hønge, som havde taget initiativ til sidste uges samråd.

Minister vil være klogere

Fagbladet FOA har spurgt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, om hun på baggrund af de nye tal føler sig overbevist om, at der er tale om nye oplysninger i alle de tilfælde, hvor en borger får ret til seniorpension i anden omgang. Eller om sagerne eksempelvis ikke var oplyst ordentlig ved første ansøgning.

Hun ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser i stedet til sidste uges samråd og sine bemærkninger om, at alle har mulighed for at søge igen, hvis der dukker nye oplysninger op.

På samrådet varslede hun, at hun blandt andet vil undersøge baggrunden for, at Seniorpensionsenheden ifølge Ankestyrelsen i stigende omfang afviser ansøgere uden at indhente alle nødvendige oplysninger.

”Vi har ikke politisk besluttet en voldsom opstramning af det her område, så derfor er det en udvikling, jeg er meget interesseret i at blive klogere på,” sagde hun. 

Heller ikke Seniorpensionsenheden har yderligere at bidrage med.

Nødt til at følge systemet

I Randers lægger den 62-årige social- og sundhedshjælper ikke skjul på, at hun undervejs i sit forløb var ved at give op. Og da hun i april i år blev sendt i jobtræning som pædagogmedhjælper, regnede hun det som første skridt i retning af førtidspension.

”Jeg kunne ikke arbejde, men var nødt til at følge systemet. Heldigvis holdt Diana (socialrådgiveren fra FOA, red.) fast,” siger hun og glædes over, at sagen lukkede hurtigere:

”Men jeg forstår stadig ikke, hvorfor Seniorpensionsenheden ikke satte sig ordentligt ind i min sag. Man kunne helt sikkert spare tid og bekymringer, hvis man fra starten gik dybere ned i det.” 

Pres på seniorpensionen

Den snart fem år gamle mulighed for at søge seniorpension er målrettet de lønmodtagere, der har været tilknyttet arbejdsmarkedet i 20-25 år, har mindre end seks år til de kan gå på folkepension og på grund af nedsat arbejdsevne højest kan arbejde 15 timer om ugen i deres seneste job.

Til nytår er ordningen fem år gammel. Den kom under pres, da SVM-regeringen ved sin tiltrædelse i 2022 meddelte, at den ville forringe seniorpensionen og lægge den sammen med arnepensionen.

Det forslag blev droppet efter voldsom modstand, men siden er det blevet sværere at opnå seniorpension. Senest har TV2 fortalt, at hver tredje ansøger får afslag – også selv om egen læge har erklæret, at der ikke er udsigt til øget arbejdsevne.

Hver femte af de afviste får senere medhold efter at have klaget over afgørelsen i Seniorpensionsenheden.

På baggrund af de nye tal har SF's Karsten Hønge kaldt beskæftigelsesministeren i samråd.

Læs mere om seniorpension på foa.dk


Fagbladet anbefaler