Brandmand om redningsindsatsen i Field’s: ”Som hold kunne vi ikke have gjort det bedre”
Mandag genåbnede indkøbscentret Field’s på Amager efter sidste uges tragedie, hvor tre blev dræbt og syv blev såret. Thomas Vedsmand fra Specialtjenesten under Hovedstadens Beredskab var blandt de første redningsfolk på stedet. Her fortæller han, hvordan han oplevede, at tragedien blev håndteret.
12. juli 2022
Søndag den 3. juli var fra starten en speciel vagt for Thomas Vedsmand og hans kolleger i Specialtjenesten under Hovedstadens Beredskab. De blev nemlig kaldt ud for at redde en psykisk syg kvinde ned fra en kran, hvor hun havde forskanset sig.
”Det er vi ikke ude for så tit, og der er ingen andre end os, der har kompetencer til at løse den slags opgaver. Bagefter sad vi og fik lidt at spise, da der kom en forvarsling om skyderi og massetilskadekomst i Field’s,” fortæller Thomas Vedsmand, der har været brandmand i Specialtjenesten siden 2013.
”Vi løber så ned og gør os klar. Det vil sige, at vi iklæder os medicuniform og ballistisk udstyr og klargør vores behandlingsudstyr, som primært består af forbindinger til håndtering af blødninger og hurtig evakuering. Imens vi gør det, får vi bekræftet meldingerne om skyderi og mange tilskadekomne og rykker ud med vores køretøjer.”
Kørte offensiv taktik
I bilerne sidder otte mand fra Specialtjenesten. Vedsmand er fører og aftaler undervejs med holdlederen, at de skal forsøge at køre offensivt frem.
”Jeg er uddannelsesansvarlig for arbejdsmetoden SIKS, der står for Særlig Indsats i Kritiske Situationer. Det betyder blandt andet, at jeg er med til at arrangere øvelser i samarbejde med Københavns Politi og Region Hovedstaden for at sikre, at vi kan redde flest mulige liv i situationer med mange tilskadekomne eller ved for eksempel terror,” forklarer Thomas Vedsmand og tilføjer, at de kort før hændelsen forrige søndag faktisk havde gennemført en øvelse i storcentret Fisketorvet, som mindede næsten en-til-en om det, de blev kaldt ud til i Field’s.
”Selvom der er tale om hændelser, som få af os vil komme ud for i virkeligheden, betyder øvelserne, at når det sker, er vi parat,” understreger Vedsmand og vender tilbage til indsatsen i Field’s:
”Når vi siger, at vi kører offensivt frem, betyder det, at vi rykker frem sammen med politiet. Det havde vi ikke gjort for bare fem år siden, hvor det var normalen, at redningsfolkene holdt i opmarch og altså ventede på, at politiet sagde god for, at vi kunne rykke ind.”
Bag om tragedien
Han forklarer, at SIKS-metoden er blevet udviklet markant de senere år – især på det taktiske område – og i dag vurderer Specialtjenesten selvstændigt, hvornår det er sikkert nok at rykke frem som enhed.
”Ved hændelser som den i Field’s, hvor der har været skyderi, skal der sættes ind hurtigt for at redde mennesker, som måtte være ramt. Skud er penetrerende skader, som forvolder blødninger. Vi arbejder ud fra princippet ’Time is Life’, hvilket vil sige, at tilskadekomne hurtigst muligt skal bringes til et hospital.”
Dækkes op af to betjente
Specialtjenesten er fremme ved Field’s 10-15 minutter efter forvarslingen og møder indsatslederen, som er den øverst ansvarlige for SIKS i hele hovedstaden.
”Vi otte fra Specialtjenesten løber ind i Field’s sammen med to betjente. Den ene er foran os, den anden bag os for at sikre os 360 grader rundt. Vi løber taktisk – det vil sige, at vi søger skjul for eksempel bag en trappe eller en væg, så vi ikke er oplagte mål for en gerningsmand. Der ligger tasker og tøj spredt ud på gulvet, og mannequindukker er væltede. Musikken vælter ud fra forretningerne, brandalarmen larmer, og der er folk, som råber, og nogle der løber. Jeg er ikke bange, for vi har trænet det her, og jeg er 100 procent fokuseret på at komme ind og gøre en forskel,” fortæller Thomas Vedsmand og fortsætter:
”Oppe fra første niveau kalder politiet: ’Herop, herop! Der er tilskadekomne.’ Vi deler os i to hold for at være mere effektive. Vores holdleder og hans folk finder en tilskadekommen, som de tager sig af, mens jeg og de andre søger videre sammen med politiet. Der ligger en del tøjbylter, som ligner tilskadekomne, men heldigvis ikke er det.”
Han understreger, at en SIKS-hændelse som indsatsen i Field’s er yderst kompliceret og foregår meget dynamisk. Det skal Specialtjenesten være i stand til at navigere efter:
”Og det er der, vi har vores styrke. Vi vurderer ud fra situationen og ændrer strategi afhængig af, hvad der sker,” uddyber Thomas Vedsmand.
Nogle er fattede, andre chokerede
Meldingerne om tilskadekomne er diffuse, og Thomas Vedsmands hold og politiet leder videre i det store indkøbscenter.
”Centret er fyldt med mennesker. Unge, gamle, danskere, udlændinge. Mange har forskanset sig i baglokaler til butikker og på toiletter. De tør ikke åbne døren, selvom vi siger, at vi er fra politiet. Mange har virkelig været i panik, og det kan man godt forstå.”
”Vi er nødt til at bruge opbrydningsudstyr for at komme ind til nogle af dem. Flere har siddet forskanset i lang tid. Nogle er fattede, andre er chokerede og bange, da vi når frem, men det er vigtigt, at de lytter til vores instruktioner. Vi beder dem holde sammen og siger, at de voksne skal tage sig af de unge og børnene,” forklarer Vedsmand.
Politiet har clearet en korridor, så de mange gæster og ansatte kan komme i sikkerhed, mens det endnu er uvist, om der er flere gerningsmænd i centret.
”Vi ved aldrig, om der ligger en person og trykker sig et sted, men den tvivl må vi ikke vise folk. Vi er trænet i at bevare roen og give den videre,” siger Vedsmand, der har arbejdet med redning siden 1998 og har kørt ambulance, lægeambulance og er uddannet brandmand.
Filmen kørte i biografen
Efter den første kaosfase overgår aktionen til afsøgningsfasen. Her når Thomas Vedsmand og hans hold sammen med politiet frem til Nordisk Film Biografer. På det tidspunkt ved de endnu ikke, at en af de dræbte er en ung biograf-medarbejder:
”Der sidder mennesker i biografen, og filmen kører, selvom gerningsmanden havde været i området. Men de har tilsyneladende ikke hørt skuddene,” fortæller Vedsmand.
Ved 1-tiden slutter afsøgningsfasen for Specialtjenesten. Holdet kører til defusing, som er aflastningssamtaler umiddelbart efter kritiske hændelser. I dag – mere end en uge angrebet på Field’s – er Vedsmand tilfreds med det arbejde, der blev ydet.
”Situationen var virkelig tragisk, men jeg står tilbage med en oplevelse af, at vi som hold ikke kunne have gjort det bedre. Jeg synes, vi kan være stolte af vores indsats. Den viser, at det giver så meget mening at træne hændelser, der kan virke hypotetiske, for pludselig kan de desværre blive til virkelighed.”