Køkkenansatte frygter for deres sikkerhed: ”Vi bliver kaldt alt muligt som luder og tykke svin”
Køkkenpersonalet på udrejsecentret Kærshovedgård forventer et endnu mere råt miljø i kantinen, når de fremover får flere udvisningsdømte beboere med banderelationer.
18. juli 2022
Tryk to gange på den røde knap på telefonen, hvis der flyver tallerkener gennem luften, eller hvis nogen smadrer informationsskærmen i kantinen. Så går alarmen på alle telefoner hos Udrejsecenter Kærshovedgårds medarbejdere, og de løber til undsætning. Dog ikke, hvis telefonen er gået død eller slår på en forkert mast. Det sker en gang imellem, ifølge tillidsrepræsentant Charlotte Flø Iversen.
”Vores alarmer er noget forældet skidt. Vi stoler ikke på, at de virker, for mange af dem holder ikke strøm, og nogle går på en forkert mast. Så får vores kolleger ikke alarmen,” siger Charlotte Flø Iversen, der som controller har ansvaret for kantinens daglige drift.
De gamle såkaldte DECT-telefoner er ikke den eneste grund til en stigende utryghed blandt kantinens personale. Medarbejderne har fået at vide, at de også skal servere mad for udvisningsdømte med banderelationer.
”Vi har hørt, at der kommer flere beboere med problematisk adfærd, og vi frygter, at det fører til endnu flere trusler og konflikter. I det mindste burde der følge ordentligt sikkerhedsudstyr med,” siger Charlotte Flø Iversen, der taler på vegne af de 10 køkkenmedhjælpere.
Voldsomme konflikter i madsalen
Hun forklarer, at de ofte bliver truet eller skældt ud af beboerne, der skal spise den mad, de får udleveret, i kantinen.
”Vi bliver kaldt alt muligt som luder og tykke svin, og det er meget ubehageligt, når to mennesker råber det ind i ansigtet på en. Vi får også trusler som ’jeg kommer og brænder jer ned’, eller ’jeg venter på dig, når du skal hjem’. Vi forventer kun, at det bliver værre,” siger Charlotte Flø Iversen.
Hun har selv oplevet at få en rude smadret, mens hun stod bag den, ligesom hun er blevet truet på livet og har fået smidt en tallerken med mad efter sig. Tre gange på halvandet år er infoskærmen i kantinen ifølge Charlotte Flø Iversen blevet smadret.
Frustrerede borgere
Udrejsecentret ved Ikast huser tre grupper af beboere: udvisningsdømte, borgere på tålt ophold og afviste asylansøgere. Mange er ifølge Charlotte Flø Iversen søde og rare, men nogle er stærkt frustrerede over deres situation, og det kommer til udtryk i kantinen, hvor alle skal spise. Flere beboere har udviklet misbrug og psykisk sygdom.
Da Fagbladet taler med tillidsrepræsentanten, har personalet på Kærshovedgård ifølge hende indberettet 10 episoder i løbet af de seneste to uger. Som controller får hun besked om indberetningerne, der blandt andet kan gå på vold, trusler eller såkaldt uhensigtsmæssig adfærd.
”Beboerne er megafrustrerede over, at de har fået frataget deres rettigheder, og vi er lidt som kassedamer i forreste linje. Men de skal tale ordentligt til os.”
Kriminalforsorgen: Sikkerhed er vigtig
Fagbladet har kontaktet Udlændingestyrelsen og Kriminalforsorgen. Begge myndigheder har valgt at svare skriftligt.
Udlændingestyrelsen skriver: ”Der er ikke nogen særlig beslutning vedrørende udviste personer med banderelationer. Disse er også en del af målgruppen for Kærshovedgård, og de behandles derfor lig andre udviste.”
Niels Johan Geil er institutionschef på Kærshovedgård. Han skriver, at Kriminalforsorgen er opmærksom på, at nogle telefoner har svært ved at holde strøm.
”Vi er derfor i gang med at fremskaffe nye reservedele, men forlænget leveringstid på elektronik verden over har desværre forsinket processen. Der er dog altid funktionsdygtige telefoner til rådighed.”
Han skriver også, at sikkerhed er altafgørende i Kriminalforsorgen, så alle medarbejdere kan gå trygge på arbejde. Også på Kærshovedgård. Og hvis de ansatte har ideer til yderligere sikkerhedstiltag, er de altid velkomne til at kontakte nærmeste leder.
Sikkerhed på Kærshovedgård
- Politifolk er til stede på matriklen 24 timer i døgnet.
- Alle medarbejdere uddannes i konflikthåndtering.
- Medarbejderne tilbydes supervision og samtaler med en psykolog, hvis de udsættes for hændelser.
- Der er daglige briefinger om, hvorvidt nogle beboere skal have særlig bevågenhed.