Varmecheck på vej: Ny aftale sikrer hjælp til 320.000 husstande

Allerede i 2021 begyndte priserne på el og varme at stige markant. Blandt andet på grund af mangel på nedbør i Norge og mindre eksport fra Rusland.  Colourbox

En skattefri varmecheck på 3.750 kroner kan være på vej til dig. Regeringen har sammen med en række partier indgået en aftale om at afsætte 1 milliard kroner til de husstande, der er hårdt ramt af stigende energipriser.

11. februar 2022

Mange danskere fik sig nok et chok, da de kiggede på deres seneste el- og varmeregning. Prisstigningen på energi har været så markante, at et flertal i Folketinget nu er blevet enige om en hjælpende hånd til de lavestlønnede.

Det fremgår af en ny aftale, som regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet præsenterede tidligere i dag.

”Vi står i en helt ekstraordinær situation, hvor mange familier rammes enormt hårdt af stigende varmepriser. Det er virkelig barskt for danskere uden store indtægter pludselig at stå med ekstraregninger på tusindvis af kroner. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi har kunne samle et flertal bag at afsætte en 1 milliard kroner til en akut økonomisk håndsrækning til de ramte danskere”, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

3.750 kroner i varmecheck

Varmechecken er på 3.750 kroner og kommer til at blive udbetalt automatisk til husstande med en årlig indkomst under 550.000 kroner, og som forbruger varme fra de kilder, der har oplevet de hårdeste prisstigninger. Der skal altså ikke ansøges om checken. Det drejer sig om cirka 320.000 husstande, der opfylder kriterierne for at modtage varmechecken.

Det vides endnu ikke, hvornår de husstande, der lever op til kravene, får udbetalt pengene. Det skal dog ske ”hurtigst muligt,” sagde Dan Jørgensen på dagens pressemøde.

De får varmechecken

Varmechecken er en engangsudbetaling på ca. 3.750 kroner og udbetales til ca. 320.000 husstande med en indtægt på under 550.000 (598.000 før AM-bidrag)

Målgruppen omfatter:

1. Husstande, der opvarmes af gasfyr

2. Husstande, som ligger i et fjernvarmeområde med en gasandel over 65 procent eller en kombination af gas og varmepumper, der giver samme prisstigninger

3. Husstande med el-radiatorer eller varmepumper som primær varmekilde med en tilsvarende prisstigning.

​Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

250 millioner afsat til grøn varme

Samtidigt afsætter regeringen og partierne 250 millioner kroner til omstilling til grøn varme og udfasning af "sort" varme. Det betyder, at man vil udskifte naturgasfyr i de danske hjem, hvor de er installeret. Det drejer sig om cirka 380.000 hjem, skriver DR.

Samtidig vil aftalepartierne også arbejde for et stop for nye installationer af naturgasfyr, hvilket ikke kan ske uden en aftale med EU.

Aftalen bygger oven på den varmepakke fra december 2021, der var målrettet pensionister og kontanthjælpsmodtagere.

Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

Forbundsnæstformand i FOA Thomas Enghausen mener, at varmechecken er en udmærket løsning på et presserende problem, men at man også skal tænke på mere langvarige løsninger.

"Man laver en nu og her løsning, men på den lange bane er man nødt til at se på, hvordan man laver en grøn omstilling, som den almindelige forbruger kan følge med i, for det er vigtigt at den grønne omstilling er socialt retfærdigt. Varmechecken vil helt sikkert hjælpe FOAs medlemmer, men udgifterne er selvfølgelig forskelligt, alt efter hvor man er i landet," siger han.

Især dagplejere er blevet hårdt ramt af de stigende priser på el og varme, og Thomas Enghausen håber, at aftalen vil hjælpe dem.

"Dagplejerne kan jo ikke lukke for varmen eller slukke lyset, så jeg håber at varmechecken også kan være med til at hjælpe dem," siger han.