Ny overenskomst gælder fra i dag: ”Det må ikke være surt at være dagplejer”

Kim Henriksen er stadig overbevist om, at den nye overenskomst kommer til at gøre noget for fremtidens dagpleje. Jørgen True

I hele landet har der været travlt med at holde møder og indgå aftaler frem mod 1. april, hvor den nye overenskomst for dagplejere træder i kraft.

31. marts

Den 1. april træder en ny overenskomstaftale for landets dagplejere i kraft. 

Aftalen mødte sidste år modstand, da den blandt andet ændrede på den hidtidige seniorordning for dagplejere.

Over hele landet har FOA-fagforeninger derfor haft travlt med at forhandle lokale aftaler på plads med kommunerne, forklarer formand for Pædagogisk Sektor, Kim Henriksen:

”Dagplejerne kan godt se intentionerne i den nye overenskomst, men de er ikke overbeviste om, at kulturen i deres lokale kommune er gearet til den,” siger han.

”Der er få steder, hvor der stadig knokles. Jeg har sagt, at seniordelen skal være på plads inden 1. april. Hvis den ikke er det, tager vi en dialog med den enkelte kommune om det.”

Rundt omkring i landet har der også været heftig mødeaktivitet med dagplejere – blandt andet for dagplejen i Brønderslev i sidste uge.

Her skulle detaljerne i den nye overenskomst tales igennem sammen med FOA Vendsyssel og de kommunale ledere på området – ikke mindst i forhold til, hvordan dagplejerne kommer til at arbejde efter dem i praksis.

”Jeg syntes, det var et godt møde,” Lyder det fra formand for Pædagogisk Sektor i FOA Vendsyssel, Lene Engelbrecht Nielsen

”Normtiden fyldte en del. Flere var bekymrede for, hvordan de skulle nå det hele inden for de 48 timer.”

Kommer til at følge grundigt med

Det var ikke alle detaljer omkring tilrettelæggelsen af arbejdstiden, sektorformanden og kommunens ledere kunne svare på i detaljer, og derfor kommer Lene Engelbrecht Nielsen til at følge grundigt med i, hvordan den nye aftale bliver forvaltet i den første fase:

Nogle steder går man langt for den enkelte dagplejer for at få det til at lykkes, men andre steder halter det, og det bliver vi nødt til at holde øje med.

Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor

”Selvfølgelig kommer der bump på vejen, men jeg får gode signaler fra for eksempel Brønderslev Kommune. Hvis vi skal rekruttere og fastholde, må det ikke være surt at være dagplejer, og derfor bliver vi nødt til at være lidt mere fleksible,” siger hun.

Noget af det, der også er blevet mødt med kritik, er, at seniorordningen bliver ændret med den nye overenskomst (se boks). Der er således en gruppe dagplejere, som har måttet justere deres umiddelbare fremtidsudsigter.

Derfor har det haft høj prioritet, at alle har fået en ny individuel aftale, så de stadig kan se sig selv blive i faget frem til pensionsalderen, lyder det:

”Der er 30 seniorer ud af vores 130 dagplejere. Alle deres senioraftaler er blevet behandlet,” siger Lene Engelbrecht Nielsen.

Selv om fællesmødet blev afviklet i en positiv stemning, var der også medlemmer, der efterfølgende henvendte sig direkte på mail til Lene Engelbrecht Nielsen med deres bekymring.

Hun fortæller, at henvendelserne især handlede om de nye normer for arbejdstid, hvor mange stadig er bekymrede for at komme til at arbejde over uden at få betaling for det.

Berettiget bekymring

Fra sine samtaler med medlemmerne oplever sektorformand Kim Henriksen også, at der ”stadig er en del berettiget bekymring”.

”Når dagplejere har set frem til en seniorordning, som vi så ændrer, er det naturligt, at det er frustrerende for nogle. Men med en så lang implementeringsfase, er der ingen undskyldning for ikke at være nået i mål med de nye individuelle seniorordninger ude i kommunerne," siger han.

Hvilke kritikpunkter har ellers gjort indtryk på dig det seneste år?

”Arbejdstiden har givet mig bekymringer, for nogle steder er der oparbejdet en kultur, hvor dagplejen arbejder mere end de 48 timer, og det er blevet en slags livsstil i stedet for et arbejde med arbejdstid og rettigheder. Derfor er det ikke kun en øvelse for kommunerne at holde arbejdsugen på 48 timer, vi skal også øve os i det selv.”

Fair nok med fleksibilitet

”Det handler meget om vilje ude hos kommunerne. Nogle steder går man langt for den enkelte dagplejer. Andre steder halter det, og det bliver vi nødt til at holde øje med. For vi har skabt en overenskomst, der netop skal tage hensyn til den enkelte dagplejer.”

Hvad vil du sige til dem, der har svært ved at se, hvordan de skal holde sig på 48 timers arbejde om ugen?

”Vi skal fortsætte dialogen om tilrettelæggelsen af arbejdstiden, og vi kommer til at følge spørgsmålet tæt. Både for at værne om den enkelte dagplejer, men også for at sikre, at vi har en fælles forståelse med kommunerne om, at dagplejernes arbejdstid er 48 timer.”

Der er ingen undskyldning for ikke at være nået i mål med de nye individuelle seniorordninger

Kim Henriksen, , formand for FOAs pædagogiske sektor.

”Det er fair nok, at dagplejerne er fleksible, men de må ikke have mere end de 48 timer om ugen – i forvejen arbejder de allermest i dette land. Så kommunerne skal også være med til at finde på løsninger."

"Derfor bliver jeg glad, når jeg for eksempel hører om en kommune, der dækker fragtomkostninger til en onlinebutik for dagplejere, hvor det ikke er praktisk muligt at købe ind i arbejdstiden, så den slags ikke går ud over deres sparsomme fritid.”

Den nye overenskomst

Målet med den nye overenskomst for dagplejere har været at gøre det nemmere for både dagplejere, fagforening og arbejdsgiver at administrere jobfunktionen og rettighederne.

Blandt andet er der nu kun tre måder, man kan være ansat som dagplejer på – som dagplejer i eget hjem, dagplejer udenfor eget hjem og gæstedagplejer.

Desuden bliver det slået fast, at der er en øvre arbejdstid på 48 timer, og hvilke regler der gælder, hvis man tager imod det såkaldt ’femte barn’.

Også den generelle seniorordning bliver ændret, og der vil være en overgangsordning for dem, der ellers ville have været omfattet af den foregående.

Læs meget mere om den nye overenskomst og de generelle lønstigninger.

Selve overenskomsten blev opdateret 17. marts 2025 med diverse præciseringer. Find den nye version her. (Gå ind under Pædagogisk og find 'Dagplejere (gældende fra 01/04-2025)')

Oplysninger omkring løntrin kan findes i lønmagasinet her.


Fagbladet anbefaler