UNO, yoga og E-sport hjælper psykiatriske patienter videre: "De får deres humør og glimt i øjet tilbage"

”Vores patienter kommer her, fordi de har et ønske om at ændre deres liv. Vi kan give dem redskaberne, de mangler, for at det kan lykkes,” siger Keld Damtoft Andersen, der arbejder som social- og sundhedsassistent på afdelingen i Gødstrup. Jette Stensgaard

Med spil og samvær hjælper personalet hos De Rehabiliterende Pladser i Gødstrup psykiatriske patienter, som også ofte har et misbrug, tilbage på sporet.

14. juli

Mad over bål, Dungeons & Dragons og yoga.

Det lyder som noget, der kunne stå på ugeskemaet hos en ungdomsklub, men siden slutningen af februar har det været nogle af de mange aktiviteter, som De Rehabiliterende Pladser i Regionspsykiatrien i Gødstrup tilbyder patienterne.

Vi kan se, at det gavner dem. De får deres humør og glimt i øjet tilbage.

Keld Damtoft Andersen, social- og sundhedsassistent

Det sker som en del af en målrettet indsats, hvor psykiatriske patienter skal hjælpes til at finde fodfæste i livet igen.

”Flere af vores patienter er vant til at tage stoffer, når de keder sig,” siger Keld Damtoft Andersen, der arbejder som social- og sundhedsassistent på afdelingen i Gødstrup.

"Derfor handler det om at vise dem, at der findes andre muligheder som for eksempel yoga, styrketræning eller et spil kort. Det skal være simple aktiviteter, som de kan tage med sig hjem og bruge i hverdagen."

Fællesskab og nye vaner skal hjælpe

Afdelingen huser 16 psykiatriske patienter, som både kan have diagnoser som eksempelvis ADHD eller skizofreni og ofte også et sideløbende misbrug.

Når en patient flytter ind på afdelingen i Gødstrup, skriver de sig også op til et mindst seks måneder langt behandlingsophold – nogle gange længere.

”Hvis en patient ikke er eller føler sig klar til at blive udskrevet, så forlænger vi opholdet. Vi sender ikke nogen hjem, før de er parate,” siger Keld Damtoft Andersen.

Når patienterne spiller computer, giver det dem også social træning. De samarbejder, kommunikerer og er omsorgsfulde, for ofte spiller de i grupper, hvor de er gode til at hjælpe hinanden.

Keld Damtoft Andersen, social- og sundhedsassistent

I løbet af opholdet skal patienterne følge en handlingsplan, hvor formålet blandt andet er at finde og vise nye, sunde vaner, der kan tage over for eksempelvis et stofmisbrug. 

Men udover at behandlingsopholdet skal lindre og fjerne patienternes afhængighed, så skal deres sociale færdigheder også styrkes gennem de daglige, fælles aktiviteter.

”Generelt er der mange af vores patienter, der har tendens til at sætte sig i et mørkt rum og isolere sig. Men vi kan se, at aktiviteterne også bidrager til relationerne til hinanden, fordi de også kan spejle sig i andre, der har samme udfordringer som dem selv,” siger Keld Damtoft Andersen.

”Og vi kan se, at det gavner dem. De får deres humør og glimt i øjet tilbage.”

Læs mere om De Rehabiliterende Pladser i Gødstrup

Tilbuddet lå tidligere i Viborg, men blev den 25. februar 2025 flyttet til Gødstrup. Her er der plads til 16 patienter, som alle er indlagt frivilligt.

Ud over de mange daglige aktiviteter får patienterne også tilbudt misbrugssamtaler og har adgang til en fast socialrådgiver, der blandt andet kan hjælpe dem med at få styr på økonomien.

Der er desuden tilknyttet en psykolog, og patienter med skizofreni kan deltage i stemmehørergrupper, hvor de kan dele erfaringer og få støtte fra andre, der også hører stemmer. 

Når skærmtid giver mening 

Det er de færreste hospitalsafdelinger, hvor patienterne også bliver behandlet ved at spille computerspil – også kaldet E-sport.

Men på afdelingen i Gødstrup er E-sport en vigtig del af det sociale og terapeutiske arbejde.

”Når patienterne spiller computer, giver det dem også social træning. De samarbejder, kommunikerer og er omsorgsfulde, for ofte spiller de i grupper, hvor de er gode til at hjælpe hinanden,” forklarer Keld Damtoft Andersen.

Men for patienterne med skizofreni har computerspillene en ekstra positiv effekt.

”Patienterne med skizofreni, der hører stemmer, oplever, at stemmerne forsvinder, mens de spiller. Det giver dem en ro og et frirum fra deres symptomer,” siger han.

Her får patienterne lov til at spille E-sport. Keld Damtoft Andersen

Det velkendte skaber mod til det nye

Det gælder om at fastholde patienternes motivation til at få det bedre under det lange behandlingsforløb.

Derfor understreger Keld Damtoft Andersen også, at det er vigtigt, at patienterne får lov at lave det, som de har lyst og overskud til.

”Hvis vi som personale faciliterer aktiviteter, som de ikke har prøvet før, så har de ikke lyst til at deltage. Men hvis vi arrangerer noget, som de har prøvet før og kan mestre, så bidrager det til deres motivation til at være med,” siger han.

Og ofte er det netop det helt enkle, der virker bedst, som når der bliver spillet UNO ved bordene i afdelingens fælles spiseområde.

”Det er et kortspil, som ikke kræver ret meget, men der sker stadig noget vigtigt – nemlig alene det at de sidder i et fællesrum, hvor der går mange mennesker forbi, som de skal forholde sig til,” siger Keld Damtoft Andersen.

Omsorg i øjenhøjde

De fælles aktiviteter er ifølge Keld Damtoft Andersen også en gevinst for personalet.

Han fortæller, at han særligt har gode erfaringer med fælles gåture, hvor samtalen flyder mere frit.

”De åbner op for, hvad de har oplevet i deres liv. Det bliver nemmere for os som personale at hjælpe dem, når man kender dem og deres historie bedre,” siger han.

”Og så bliver jeg også selv glad af at tale med dem, for på den måde kommer jeg også mere i øjenhøjde med patienterne, som er vigtigt for mig og resten af personalet.”


Fagbladet anbefaler