Tusinder følger Alina på TikTok, når hun deler sin hverdag fra hjemmeplejen

Social- og sundhedsassistent Alina Racila laver TikTok-videoer om dilemmaer og erfaringer fra hjemmeplejen. Hun vil skabe et virtuelt fællesskab, hvor der er plads til udveksling af refleksioner og betragtninger, der kan gavne andre i samme fag.
i dag kl. 10.37
Dilemma i hjemmeplejen
Du får et nødkald fra en borger 10 minutter inden, du afslutter vagten. Borgeren skal på toilettet, men du er på kontoret.
Hvad gør du?
1) Du modtager nødkaldet, selvom du ved, at du vil arbejde over.
2) Informerer kollegaerne, der skal overtage vagten om nødkaldet.
Skriv en kommentar.
Det spørger Alina Racila om i en TikTok-video. I en anden video spørger hun efter, hvad andre gør, hvis emballagen ved pålæg er brudt hos en borger, uden at der står datoanmærkning på.
I en tredje video spørger hun, hvordan andre tackler en kollega, der siger: ’Sådan plejer jeg at gøre’, selvom proceduren måske ikke er helt efter bogen.
Alina Racila arbejder selv i hjemmeplejen i Haderslev Kommune som social- og sundhedsassistent, og i sin fritid laver hun TikTok-videoer, der alle sammen kredser om refleksioner, undren og erfaringer fra hverdagen i hjemmeplejen.
”Der er aldrig to dage, der er ens i hjemmeplejen. Så jo mere vi udveksler erfaringer, jo mere kan vi lære af hinanden,” siger Alina Racila.
Der er aldrig to dage, der er ens i hjemmeplejen. Så jo mere vi udveksler erfaringer, jo mere kan vi lære af hinanden
Alina Racila, social- og sundhedsassistent
Et fællesskab i kommentarsporet
Alina Racila blev færdiguddannet for et år siden, og det var omkring samme tidspunkt, at hun havde sin debut på TikTok.
”Jeg har altid talt meget med mine kollegaer, men en dag begyndte jeg at tænke, at der nok er endnu flere rundt om i landet, der har oplevet lignende situationer, og som man kan udveksle erfaringer med,” siger Alina Racila.
Det fik hun ret i. Efter et år på det sociale medie har hun fået 10.765 følgere, hvor det hovedsageligt er andre social- og sundhedsassistenter, der melder sig i kommentarsporet.
”Flere og flere begyndte at følge med, og kommenterede på mine videoer med deres erfaringer, hvor vi sammen reflekterer over, hvad der er bedst at gøre – både for os ansatte men også borgerne,” siger hun.
Virtuel omsorg
Kære SOSU-kollega,
Har du haft en god dag?
Ifølge Alina Racila er det vigtigt, at man som kollegaer spørger ind til hinanden, for hun tror på, at flere vil gå hjem med mere ro i hovedet og sjælen, hvis man får mulighed for at dele sine oplevelser med andre.
Dog oplever hun, at tiden kan være knap, og derfor får man måske ikke altid spurgt ind til sine kollegaer. Så nu spørger hun ud til andres dag i nogle af sine TikTok-videoer.
”Jeg håber, at mine videoer kan inspirere andre til at spørge deres kollegaer, om de har haft en god dag, og hvordan de helt generelt har det,” siger Alina Racila.
Vil stå frem for andre
Oprindeligt er Alina Racila fra Moldova, men hun har boet i Danmark de seneste 11 år, hvor hun har lært at tale dansk og taget sin uddannelse som social- og sundhedsassistent.
På sin TikTok har hun modtaget henvendelser fra andre, der ligesom hende selv, har lært et nyt sprog og som har fuldført en uddannelse.
”De sender mig beskeder, hvor de skriver tak for, at jeg deler mine erfaringer om, hvordan det er at være tosproget. Jeg tror, at vi kommer ud for nogle dilemmaer og udfordringer på arbejdsmarkedet, som etnisk danske ikke gør. Det vil jeg gerne stå frem og fortælle om,” siger Alina Racila.
Jeg håber, at mine videoer kan inspirere andre til at spørge deres kollegaer, om de har haft en god dag, og hvordan de helt generelt har det
Alina Racila, social- og sundhedsassistent
Vigtigt at tale om det, der lykkes
Hvis man scroller igennem Alina Racilas videoer, vil man blive mødt af en positiv tilgang til faget.
Ifølge hende mangler der stemmer, som retter deres opmærksomhed på alt det gode, der er ved at arbejde som social- og sundhedsassistent.
”Det er enormt vigtigt at tale faget op og tale om alt det, der lykkes. For der sker enormt mange gode ting, som vi skal tale højt om, ” siger Alina Racila.