Statsministeren i kæmpe hyldest til velfærdstalenter: ”I er de 100 mennesker, der går foran”

”Jeg forstår godt, hvorfor I har valgt at gå denne vej. Og jeg er meget, meget taknemmelig for, at I gør det,” siger Mette Frederiksen under sin tale til 100 unge talenter. Rasmus Hargaard Breum

Klapsalver, anerkendende ord og glæde fylder den pompøse Fællessal på Christiansborg, hvor FOA og PenSam for 7. år i træk er gået sammen for at fejre dette års velfærdstalenter.

30. maj

Hvornår mon det begynder?

Forventningens glæde sitrede i luften i Fællessalen på Christiansborg torsdag, den 30. maj.

Hundrede nøje udvalgte velfærdstalenter fra nær og fjern havde med deres ledsagere sat sig side om side i anledningen af Velfærdens Talent 100. En dag, hvor medarbejdere fra alle dele af velfærdsfagene hyldes for deres gode arbejde og den forskel, de gør for borgerne hver eneste dag.

Talenternes mumlen forstummede, da statsminister Mette Frederiksen trådte ind i salen og op på podiet for enden af rummet.

”I er 100 mennesker, der går foran. I har en høj faglig stolthed. I har ambitioner på jeres egne vegne og fagets vegne. Og – tror jeg faktisk også rigtig tit – på jeres borgers vegne. Og I har en brændende lyst til at være noget for andre. Det kan man simpelthen ikke sige nok tak for,” lød det fra hende fra podiet.

Salen var fyldt til bristepunktet af 150 velfærdstalenter, pårørende og journalister til Velfærdens Talent 100, 2024. Rasmus Hargaard Breum

’Allervigtigst’

I dagens anledning talte statsministeren direkte til nogle af de mennesker, der er ansat på blandt andet plejehjem, hospitaler, daginstitutioner og i beredskabet.

”I fortjener noget mere anerkendelse. Alle jobfunktioner i et samfund er vigtige. Der er bare nogle, der er vigtigere end andre. Og I repræsenterer alle sammen noget af det, der er allervigtigst. Fordi vi andre kan ikke klare os uden jer,” sagde Mette Frederiksen til de 100 velfærdstalenter, der er blevet udvalgt blandt de mere end 360 nominerede.

Og talen affødte reaktioner fra publikum.

”Vi er det første beboerne ser, når de står op, og det sidste de ser, når de går i seng. Vi er deres familie, plejere og venner på samme tid, og det føler jeg ikke, alle altid er klar over. Så det er rart at blive anerkendt for, hvor vigtigt et arbejde vi gør,” siger Mille Lyngaa, der er social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Silkeborg Kommune, da hun tog ordet i Fællessalen.

Selvom stemningen var konstruktiv, var der også enkelte i salen, der udnyttede muligheden for at ytre en kritisk undren. Der er for eksempel noget helt galt, når vikarer på specialskoler får højere timeløn end uddannede pædagoger, pointerede en socialpædagog. Og det er fjollet, mente en i salen, at en social- og sundhedsassistent skal bruge mere end tre år på at læse til sygeplejerske, selv hvis de har meget erfaring.

”Jeg er helt enig,” lød svaret fra Statsministeren.

Sandra Larsen blev i særdeleshed overrasket, men også glad, da hun fandt ud af, at hun var blevet nomineret til Velfærdens Talent 100 af en borger og hendes pårørende, som Sandra har et helt særligt forhold til. Rasmus Hargaard Breum

Masser idéer

Hen under eftermiddagen fik velfærdstalenterne tid til at lære hinanden bedre at kende, da de i grupper skulle diskutere, hvordan man kunne få flere til at vælge et omsorgs- eller velfærdsfag.

Der blev budt ind med erfaringer fra fagene på uddannelsesmesser. Og så kom der idéer på bordet om at gøre endnu mere ud af at få helt unge med til velfærdskonkurrencen Skills, at være gode til at fortælle succeshistorierne i medierne og generelt være med til at snakke sit fag op. Både privat og på arbejdspladserne.

Samtidig smed FOA’s forbundsformand Mona Striib selv en spontan idé i puljen: Man kunne jo ringe til sin lokale folkeskole og arrangere at komme på besøg for at fortælle om sit arbejde.

Da Fagbladet FOA fangede Mette Frederiksen på vej væk fra arrangementet, var der to spørgsmål, der trængte sig på.

Da hun blev spurgt, hvad hendes reaktion ville være, hvis hendes søn ville uddanne sig til social- og sundhedshjælper, svarede hun, at hun ville være ”enormt stolt”. Og da hun blev spurgt ind til sit ansvar for, at der i dag er kritisk brug for at få lokket flere til at arbejde i velfærdsfagene, var svaret klart:

”Det er jo min opgave som statsminister at bidrage til, at rammerne bliver bedre. Det synes jeg, vi er i gang med nu,” sagde hun med henvisning til sit arbejde med at løfte erhvervsuddannelser, den nye ældrereform og trepartsmidlerne, der blandt andet gik til social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.

- Har det taget for lang tid?

”Jamen, jeg ville jo altid ønske, at man havde kunnet gøre ting tidligere.”

Hvad er Velfærdens Talent 100?

  • Hvert år hyldes 100 unge ansatte fra hjemmeplejen, daginstitutioner, psykiatrien og andre velfærdsområder i Fællessalen på Christiansborg, hvor de får titlen som Velfærdens Talent 100.
  • Velfærdstalenterne er under 36 år og ansat på en FOA-overenskomst.
  • Alle har haft mulighed for at nominere et talent - både kollegaer, venner, familie eller borgere eller nogle helt femte.
  • Bag prisuddelingen står pensionsselskabet PenSam og FOA Ungdom, og blandt andet statsminister Mette Frederiksen og forbundsformand Mona Striib holder tale for at hylde medlemmerne.