Pedel-Kjeld energioptimerer – og sparer skole for kæmpe beløb
Dørlukning og lyseslukning er to vigtige tiltag, som pedellen Kjeld Maaløe opfordrer alle til at efterleve. Det har været med til at spare hans arbejdsplads, Carl Nielsen Skolen, for 200.000 kroner – et tal, der for hele kommunen kan løbe op i meget mere.
21. december 2022
To så simple ting som at erstatte de gamle lysstofrør med LED-lamper og at udskifte de gamle, energislugende whiteboards med nogle nyere. Det er to af de energioptimerende tiltag, som Kjeld Maaløe har sat i værk, siden han startede som pedel på Carl Nielsen Skolen i Nr. Lyndelse på Fyn i 2018. Tiltag, som efter de stigende energipriser kan komme til at spare skolen for op mod 200.000 kroner om året.
CTS-systemet
Men der er mere i det end bare de simple ting, siger Kjeld Maaløe. For han peger på det CTS-system, skolen har fået installeret, som det vigtigste redskab. CTS står for Central Tilstandskontrol og Styring, og det gør blandt andet, at Kjeld minutiøst kan styre skolens forbrug af varme, samt hvornår varmen skal tændes og slukkes.
Det hele starter med, at Kjeld Maaløe inden skolen åbner efter sommerferien får en rumplan, så han ved, hvornår de forskellige klasser er i de forskellige lokaler:
”Hvis 4.a først møder klokken 9.00 om tirsdagen, er der jo ingen grund til, at der er 19-20 grader allerede fra klokken 8.00. Og tilsvarende hvis en klasse går hjem klokken 12, så behøver lokalet ikke at være varmet op til 14.40, som er der, hvor eleverne i andre klasser senest har fri. Alt det kan jeg styre ved hjælp af CTS-systemet,” siger Kjeld Maaløe.
Inden skolen starter i august, koder Kjeld Maaløe derfor ind, hvornår eleverne kommer og går, så der altid er 19 grader, når de er der. Og så koder han det sådan, at temperaturen falder til 17,6 grader hen over den store del af dagen, hvor der ikke er nogen elever eller lærere på skolen.
Læs også: Sosu-hjælper og sparedronning: Få Trines bedste sparetips
Besparelse på op mod 1,7 millioner kroner
Kjeld Maaløes tiltag er ikke gået ubemærket hen i kommunen. Hans chef, Preben Johansen, der er leder af Ejendom og Drift i Faaborg-Midtfyn Kommune har ofte samtaler med Kjeld om de nye og energioptimerende tiltag, der er sat i værk. Og derfor har Preben et par gange om ugen hevet Kjeld ud af den daglige drift og med i en gruppe, der skal kigge på energiforbruget i hele kommunen:
”I de dage tager gruppen bestående af en smed, en energiteknolog, en energiingeniør og Kjeld ud til de andre skoler og institutioner i kommunen. Her taler Kjeld med ledelsen om de store besparelser, han har lavet på Carl Nielsen Skolen, og om hvilke tips og tricks der virker for at holde udgifterne nede, men samtidig have et godt indeklima,” siger Preben Johansen.
Disse tips og tricks, fortæller Kjeld Maaløe, er små ting som kun at lufte ud i 10 minutter to til tre gange om dagen, at gøre det efter spisepausen, at slukke lyset selvom der er sensorer og huske at lukke døren. Hvis det lykkes at få de andre skoler og institutioner med på tiltagene, kan der være en ganske stor sum penge at spare for kommunen, siger Preben Johansen:
”Der kan spares lige omkring 10 procent, hvis det implementeres i hele kommunen. Og vores energiforbrug er cirka 17 millioner kroner om året. Det vil altså sige, at der potentielt og forhåbentlig kan spares op mod 1,7 millioner kroner om året, hvis alle følger Kjelds gode eksempel.”
Energinørd derhjemme
Det er ikke kun på sin arbejdsplads, at Kjeld Maaløe tænker i smarte løsninger. For 10 år siden fik han sat solceller på sit tag og investerede i en luft-til-luft varmepumpe. Det har resulteret i en reduktion på godt og vel 70 procent i udgifterne til gas, hvilket hans energiselskab ikke helt forstod:
”Mit energiselskab ringede og sagde, at de ville komme og udskifte min el-gasmåler, fordi de mente, at der var en fejl på den. Men jeg kunne fortælle, at det simpelthen bare var, fordi jeg havde fået solceller og en varmepumpe. Faktisk havde jeg fire-fem år, hvor jeg ikke havde nogen udgifter til strøm, selvom jeg varmede huset op,” siger Kjeld Maaløe.
Det skyldes, at solcellerne på en god sommerdag producerer 45-50 kilowatt strøm, hvilket er meget mere, end huset kan nå at bruge:
”Så kan jeg sætte min overskydende strøm til salg på nettet. Og om vinteren, hvor solcellerne ikke producerer så meget, skal jeg selv købe lidt. Én gang om året regner jeg ud, hvor meget jeg har købt og solgt for. Og i de fleste år har jeg produceret mere, end jeg har kunnet nå at bruge. Det er skidesmart,” griner Kjeld Maaløe.
Læs også: Gratis webinar for medlemmer: Her får du sparetips til en dyr hverdag
Lidt her og der
Han siger selv, at mange af tiltagene blot kræver en lille smule af alle. På Kjelds arbejdsplads kræver det nogle gange, at eleverne lige bliver mindet om de små huskeregler:
”På Carl Nielsen Skolen har vi morgensang – han har jo lavet alle de her fantastiske sange og melodier. Og der må vi af og til give dem en pep-talk om, at de skal huske at slukke lyset, lukke vinduer og slukke whiteboardet. Det er en fælles indsats, hvor vi skal hjælpe hinanden. For hvorfor skal lyset stå tændt i de otte minutter, der går, før sensoren selv slukker det?” spørger han retorisk.
”Det handler jo om, at vi alle hjælper til lidt her og lidt der. Det batter noget, når vi er på en skole med så mange lokaler, som vi har. Og alle skoler og institutioner har jo mange lokaler, så hvis vi alle husker hinanden på det, ved jeg, at det gør en forskel,” siger han.
Kjeld Maaløe og de tre andre i gruppen skal bruge resten af december og januar på at besøge kommunens andre skoler og institutioner.