Lene lærte stjernerne at give støttestrømper på – og sørgede for, at 'Løgnen' blev troværdig

Egentlig takkede Lene nej, da hun blev spurgt, om hun ville været konsulent på tv-serien. For hun ville ikke bidrage til flere dårlige historier om ældreplejen. Men da hun talte med seriens manuskriptforfatter, skiftede hun mening. ”Jeg tænkte, at det var en mulighed, som nok aldrig kom igen. De var på ingen måde ude på at fremstille os negativt.” Privatfoto

Social- og sundhedshjælper Lene Tesdorph Jørgensen har været konsulent på TV 2’s dramaserie ’Løgnen’, hvor hun blandt andet har sørget for, at klæde skuespillerne fagligt på til at spille medarbejdere i hjemmeplejen.

26. maj

Hvad bruger man et vaskefad til? Hvordan giver man nemmest en borger en trøje på? Hvordan forflytter man fra seng til kørestol? Støttestrømper – hvordan giver man dem på? Og nøglerne til borgernes hjem – render man bare rundt med dem i lommerne i fritiden?

På optagelserne til TV 2’s dramaserie ’Løgnen’ har Lene Tesdorph Jørgensen, som er social- og sundhedshjælper og fællestillidsrepræsentant, været konsulent og en slags faglig faktatjekker.

Hun har med sin erfaring i faget hjulpet serien med at blive så tæt på faglig og lavpraktisk virkelighed som muligt.

”Det har været en stor oplevelse,” siger Lene Tesdorph Jørgensen.

TV 2-serien 'Løgnen'

TV 2-serien Løgnen udspiller sig i et hjemmeplejeteam på Vestegnen med Iben Hjejle og Tessa i hovedrollerne.

Serien berører emner som magtmisbrug, relationer til borgerne, kollegaskab og modet til at sige fra. 

Du kan se serien hver søndag på TV 2 eller på TV 2 Play.

Render ikke rundt med nøglerne

Samarbejdet foregik sådan, at Lene fik udleveret manuskriptet til gennemlæsning, og så mødte hun ind på Nordisk Film, hvor Lene med manuskriptforfatteren og instruktøren gennemgik det, hun havde noteret.

Blandt andet at medarbejdere ikke må have lange negle og smykker på.

”Noget af det, som var meget vigtigt for mig at få rettet, var, at man som hjemmepleje ikke bare kan gå ind og hente en nøgle til en beboers hjem og så beholde den, og så gå ind til borgerne, når det passer en. Det er slet ikke en mulighed.”

”Jeg tænkte i virkeligheden, at det kunne skabe virkelig meget drama, hvis folk ude i Danmark tænkte, at hjemmeplejen bare kunne gå rundt med nøglerne og have fri adgang,” siger Lene Tesdorph Jørgensen.

Det var meget sjovt, og de er begge to nogle søde damer.

Lene Tesdorph Jørgensen, social- og sundhedshjælper og konsulent på 'Løgnen'

Støttestrømper og forflytninger

Udover at læse manuskriptet igennem har Lene haft skuespillerne i lære. Først de to, der spiller rollerne Lukas og Khalida, som var forbi en af Københavns Kommunes læringslejligheder. Her underviste Lene sammen med to kolleger i, hvad der sker, når man møder ind i hjemmeplejen, og hvordan man flytter en borger fra seng til kørestol.

Senere har Lene været med på filmset, hvor hun har vist skuespillerne, hvordan man lettest giver en borger en trøje på, og hvad man bruger et vaskefag til. Og så underviste hun Tessa og Iben Hjejle i, hvordan man giver støttestrømper på.

”Der blev lagt vægt på, at når de havde prøvet noget på egen hånd først, så det mere ægte ud, når det blev optaget. Det var meget sjovt, og de er begge to nogle søde damer,” siger Lene Tesdorph Jørgensen.

Spoiler ikke overfor familien

For Lene har arbejdet som konsulent på en tv-serie været et besøg i en branche, som måske havde lidt flere lighedspunkter med hendes eget fag, end hun troede.

”Det har været et kig ind i en helt anden verden, som på mange måder er fuldstændig anderledes, end den jeg kommer fra – og så på mange måder også ligner den, jeg kommer fra. Der er også rigtig meget struktur, og ting, der bliver ændret fra det ene øjeblik til det andet,” siger hun.

Selvom Lene egentlig godt ved, hvordan serien ender, sidder hun klar hver søndag morgen sammen med sin mand for at se næste afsnit på TV 2 PLAY.

”Jeg synes, serien er god, og jeg kan se på min egen familie, at de synes, den er spændende, og de kommer med alle mulige teorier om, hvad der kunne være sket,” siger Lene, som dog stadig holder for sig selv, hvordan det hele ender.


Fagbladet anbefaler