Laila tager familien med til fejring af 1. maj: “Der er stadig meget at kæmpe for”

Laila Marie Hansen står i midten med den gule vest. På venstre side står de to børnebørn Aura og Lyra. På højre side står ægtefællen Johnny og datteren Rikke. Rigmor Ginnerup Kelsen

For Laila Marie Hansen er det vigtigt at vise børn og børnebørn, hvor vigtigt og sjovt det er at være en del af et fællesskab og organisere sig.

i dag kl. 16.25

I FOA SOSUs baggård på Frederiksberg er flaget hejst, og et stort, hvidt telt er slået op, hvor der serveres fadbamser og morgenbasser.  

Ved et langbord sidder Laila Marie Hansen med en gul vest på, der har rygmærket ‘Mere i løn’. På bordene ligger der røde arbejdersangbøger, og i hendes sangbog har børnebørnene puttet servietter ind på de sider, hvor deres yndlingssange er.  

Laila Marie Hansen har været med til fejringen af 1. maj, siden hun blev færdig som sygehjælper i 1979 og senere videreuddannede sig til social- og sundhedsassistent. 

Hun har altid haft sin mand Johnny med sig til markeringen af Arbejdernes internationale kampdag, og efterhånden som familien er vokset, har hun også sine to børn og fire børnebørn med. 

“Det er vigtigt, at mine børn og børnebørn er med, så de kan mærke sammenhørigheden i fællesskabet. Og så gør det også dem glade at være med,” siger hun.  

De tre generationer skal traditionen tro gå med resten af de fremmødte, når der er fællesmarch fra Frederiksberg til Fælledparken.

Laila Marie Hansen er fællestillidsrepræsentant på Rigshospitalet i København. Rigmor Ginnerup Kelsen

Stadig meget at kæmpe for 

I årene der fulgte 1979, og Laila Marie Hansen havde sin debut i Fælledparken, var der høj arbejdsløshed og økonomisk krise i Danmark. 

Selvom der i dag er langt bedre arbejdsvilkår og løn til folk som hende, er der stadig god grund til at trække i de gule veste den første maj:  

“Med alt uro der er i verden, er det endnu vigtigere, at vi står sammen. Jeg håber, at vi kan få endnu flere til at se værdien i at organisere sig, så vi ikke mister det, vi har kæmpet så meget for,” fortæller Laila Marie Hansen.  

Formand for FOA, Mona Striib, er en af dagens talere i Fælledparken i København. I hendes tale til den fremmødte menneskemængde, udtrykker hun, ligesom Laila Marie Hansen, sin bekymring for den uro, der er i verden i øjeblikket:  

“Det er vigtigt, at vi opruster beredskabet, men vi må ikke glemme velfærden,” understreger Mona Striib. 

FOA SOSU fejrede Arbejdernes internationale kampdag på Frederiksberg.

Vil med, hvor stemningen er

Sangen “Giv mig Danmark tilbage” brager ud af en kæmpe højtaler, der er placeret i en ladcykel. Musikken skal føre den store menneskemængde fra Frederiksberg til Fælledparken på Østerbro.  

Laila Marie Hansens børnebørn vil gerne gå helt forrest. Sådan plejer det at være. 

“De elsker at være med til optoget. Det at se de glade mennesker og mærke stemningen, betyder meget for dem,” fortæller hun. 

Og noget tyder på, at den gode stemning fortsætter langt ud på aftenen.  

“Jeg har en barvagt i teltet, så det bliver sent i dag,” smiler hun.  

Hvad fejrer vi den første maj?

Hvert år fejres Arbejdernes internationale kampdag den første maj.

Sådan har det været siden 1890, hvor man dengang kæmpede for en ottetimers arbejdsdag.

Dagen bruges stadig til at stå sammen om solidaritet, lighed og sociale rettigheder på arbejdsmarkedet. 


Fagbladet anbefaler