"Der er for få skulderklap i vores fag": Nominer din unge kollega til Talent 100

Tidligere er velfærdstalenterne blevet fejret på Christiansborg. Sidste år skete det blandt andet med en hyldesttale fra statsminister Mette Frederiksen. Jørgen True

Fagbladet FOA har talt med tre, der sidste år nominerede en kollega til Velfærdens Talent 100. De har set, hvordan anerkendelsen både løfter medarbejderen og arbejdspladsen som helhed.

19. februar

Et fortjent skulderklap. Noget, der booster selvtilliden. Og måske noget, der kan få flere unge til at vælge faget. 

Årsagerne til, hvorfor det er vigtigt at anerkende sine yngre kolleger, er mange. Det mener social- og sundhedshjælper Maria Fredskilde, plejecenterleder Tanja Gejl Hansen og hjemmeplejeleder Dorthe Houmann.

De har alle tre nomineret kolleger, som blev udkåret som velfærdstalent sidste år. Og nu kan du gøre det samme. 

For ottende år i streg kårer Pensam og FOA 100 velfærdstalenter til foråret. Det betyder, at du nu kan nominere din kollega til dette års Talent 100, hvor unge under 36 år hyldes for deres arbejdsindsats i velfærdsfag.

Det er unge i alle slags velfærdsjobs, der kan nomineres.

Læs her, hvad det har betydet for Maria Fredskilde, Tanja Gejl Hansen, Dorthe Houmann og deres kolleger at nominere og være nomineret til Talent 100.

Velfærdens Talent 100

Nomineringsperioden er fra den 3. februar frem til den 31. marts 2025.

Du kan nominere din kollega og læse mere om Velfærdens Talent 100 her.

Anerkendelse giver styrke

”Hun tilføjer nyt blod til os. Vores største hyldest er, at Amalie vil arbejde med os.” 

Disse linjer står i Maria Fredskildes indstilling af sin kollega Amalie Simonsen til sidste års Talent 100. Begge arbejder som social- og sundhedshjælpere på Kildevældet Plejehjemmet.

En dag gik det op for Maria Fredskilde, at alle på afdelingen er en del år ældre end Amalie Simonsen. Men sidste års hyldest og anerkendelse af velfærdstalentet Amalie Simonsen var med til at bidrage til et bedre fællesskab på arbejdspladsen:

”Det betyder meget, at der er meget tryghed og anerkendelse blandt kollegaer, når man er i et krævende fag, hvor der også er et stort aldersspænd,” siger Maria Fredskilde. 

Da Amalie blev kåret som én af de hundrede velfærdstalenter, lagde Maria mærke til særligt én ting:

”Der er ingen tvivl om, at Amalie voksede af at blive udkåret som velfærdstalent. Det er dejligt at se, at nogle bliver så glade,” siger Maria Fredskilde.

"Amalie fortjente at vinde,” siger Maria Fredskilde. Privat foto

Talent 100 skaber en fælles front

”Jo mere, man anerkender hinanden, jo mere glæde giver det for at udføre sit arbejde – og så bliver det også sjovere at være der.”

Sådan svarer Tanja Gejl Hansen, da hun blev spurgt om, hvorfor det er vigtigt at anerkende sine kollegaer gennem Velfærdens Talent 100. Tanja arbejder som leder på et ældrecenter i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Både i 2023 og 2024 indstillede hun en yngre kollega, der blev kåret som velfærdstalenter. I år er det tredje gang, hun nominerer til Velfærdens Talent 100:

”Der er for få skulderklap i vores fag, og jeg har bemærket, at når de har fået dette skulderklap, booster og bidrager det til deres selvtillid,” siger Tanja Gejl Hansen.

Men ikke nok med, at udkåringen bidrager til velfærdstalentets syn på sig selv. Kåringerne af velfærdstalenterne bidrager til et generelt bedre arbejdsmiljø, mener Tanja Gejl Hansen: 

”Talent 100 bidrager til glæde. Vi har fejret det begge år på afdelingen, og det betyder også, at de andre kollegaer får mulighed for at give ekstra skulderklap og endnu mere anerkendelse til den udkårede. På den måde bliver det et fælles samtaleemne, og afdelingen dannes til en fælles front,” siger hun.

”Jeg opfordrer hele tiden mine kollegaer til også at nominere andre til Talent 100,” siger Tanja Gejl Hansen. Privat foto

Det er vigtigt at appellere til de unge 

Også Dorthe Houmann, leder i Skagen Hjemmepleje, har tidligere nomineret elever. Sidste år nominerede hun velfærdstalentet Karina Sølvkjær Christensen, der er social- og sundhedsassistent. 

Når Dorthe Houmann nominerer til Talent 100, er det for at anerkende sine yngre kollegaer, der udfører et komplekst arbejde: 

”Som hjemmepleje arbejder man på egen hånd. Det er vildt, hvad de skal kunne håndtere, når de er ude. Opgaverne er meget komplekse, og derfor vil jeg gerne anerkende og rose gennem Talent 100.” 

For Dorthe Houmann er det betydningsfuldt at anerkende og motivere de unge velfærdsmedarbejdere, for det er dem, der i fremtiden skal bære stafetten.

Hun håber på, at initiativer som Talent 100 kan få flere unge til at vælge faget. For det er en begivenhed, der også kan oplyse om, at velfærdsfag som hjemmeplejen rummer meget mere, end folk udefra er klar over:

”Karina er et fantastisk eksempel på, at uddannelsen åbner op for mange muligheder. Hun varetager en masse funktioner, og det skal hun anerkendes for. Det er vigtigt at vise, for det kan måske tiltrække og fastholde den nye arbejdskraft i et fag, der ellers har en høj gennemsnitsalder,” siger Dorthe Houmann. 

”Det er vigtigt at fortælle de mange gode historier fra vores fag,” siger Dorthe Houmann. Privat foto

Fagbladet anbefaler