Camillas unikke uddannelse kræver nerver af stål og hjernen i blød
En af de smallere karriereveje indenfor sosu-sektoren er på charmeoffensiv. Mød neurofysiologiassistentelev Camilla Lykke Pedersen.
02. maj
”Det lød bare så spændende!”
Camilla Lykke Pedersens øjne lyser op, når hun fortæller Fagbladet FOA og andre nysgerrige DM i Skills-gæster om, hvorfor hun valgte sin uddannelse. Og det er ikke en sosu-uddannelse.
Til Skills kunne man nemlig høre om andre karriereveje – for eksempel uddannelsen som neurofysiologiassistent, der specialiserer sig i hjernen og nervesystemet.
De allermest interesserede til Skills kunne også tage plads i en behandlingsstol og få foretaget en nerveledningsundersøgelse af Camilla Lykke Pedersen, der begyndte på lærepladsen i september.
”Vi udfører nerveledningsundersøgelser, hvis patienter for eksempel har føleforstyrrelser i hænder og fødder,” fortæller hun.
Stadig noget med mennesker
Neurofysiologiassistenterne er en af FOAs mindre faggrupper i sosu-sektoren, og hvor sosu-medlemmerne kan tælles i titusinder, er der under 100 neurofysiologiassistenter, både uddannede og elever.
30-årige Camilla Lykke Pedersen, havde en fortid i rejsebranchen, da hun valgte sin nye karrierevej.
”Jeg ville stadig gerne have med mennesker at gøre. Men det skulle ikke være i hjemmeplejen og ikke som sygeplejerske. Heldigvis faldt jeg over denne uddannelse,” fortæller hun.
”Det er hele nervesystemet, vi interesserer os for i neurofysiologien, og jeg synes, det er rigtig rart, at det er afgrænset til et specifikt område, som sandelig også kan være komplekst. Derudover er vi med til at udføre mange EEG-undersøgelser, hvor vi undersøger hjernens aktivitet, hvis der for eksempel er mistanke om, at de lider af epilepsi,” siger Camilla Lykke Pedersen.
Hun nævner en lang række af situationer, hvor en neurofysiologiassistent skal i arbejde. For eksempel i overvågningen af for tidligt fødte børn eller i psykiatrien, hvis man skal udelukke, at en tilstand skyldes det, man kalder en organisk årsag.
Der vil også typisk være brug for en som Camilla Lykke Pedersen i forbindelse med blodpropper eller ved hjertestop, hvor patienterne ikke er vågnet op. Så skal deres hjerneaktivitet undersøges.
”Vi kan også være med på operationsstuer under hjerne- og rygoperationer, hvor der udføres målingerne og aflæses undervejs,” siger hun.
’Nå, kan man også det’
Det er første gang, uddannelsen som neurofysiologiassistent viser sig frem til DM i Skills. Og uddannelseskoordinator Mette Andersen fra Syddansk Erhvervsskole håber at komme med igen:
”Jeg synes, det gik virkelig godt. Der kom mange forbi, folk var interesserede og sagde ’nå, kan man også det’. Så det er rigtig godt, at vi popper op i uddannelseslandsskabet, så potentielle elever ved, at det her altså også er en mulighed.”
Mette Andersen fremhæver, at oplæringsforløbene vil tiltale mange. Efter et grundforløb på et halvt år udgør den praktiske oplæring omkring tre fjerdedele af uddannelsen på to år. Samtidig er arbejdsløsheden lav, så eleverne kan være næsten sikre på, at de kan blive ansat på det hospital, hvor de bliver oplært.
Også FOAs fagpolitiske ordfører på uddannelsesområdet, Helena Mikkelsen, nåede forbi den lille neurofysiologiassistent-stand til DM i Skills:
”Jeg er stolt over, at FOA også har noget, der er så specialiseret på hylden. Det er vigtigt at vise, at der er mange forskellige funktioner på et sygehus og ikke kun læger, sosu’er og sygeplejersker. Det er neurofysiologiassistenter et rigtig godt eksempel på.”
Neurofysiologiassistentuddannelsen
- På uddannelsen lærer man at undersøge patienter i alle aldersgrupper for sygdomme som fx epilepsi, betændelsestilstande i hjernen, nervebetændelse og sklerose.
- Man lærer at observere, aflæse og beskrive kurver og måletekniske resultater og formidle resultaterne videre til fagpersonale.
- Efter et halvt års grundforløb, begynder selve uddannelsen på to år. Cirka tre fjerdedele af de to år foregår i praktik. Den sidste fjerdedel er perioder med skoleundervisning og til sidst en svendeprøve.
- Uddannelsen foregår på Syddansk Erhvervsskole i Odense, og der er 10 hospitaler og virksomheder i hele landet, hvor praktikken forløber.