15-årige Marius med drømmejob på plejehjem: 'Det gør også mig glad'

15-årige Marius Krag Storm har fritidsjob på plejehjem. Med OK21 får unge som ham egen overenskomst. Tor Birk Trads

Flere kommuner ansætter ’spirer’ på plejehjem for at vække unges interesse for faget. Med OK21 får de unge nu deres egen overenskomst.

08. april 2021

Flere og flere folkeskoleelever får fritidsjob på plejehjem. I dag har omtrent ti kommuner 13-17-årige tilknyttet plejehjem i såkaldte 'spireansættelser’.

En af de kommuner er Horsens, der var blandt de allerførste til at lancere idéen. Her arbejder 15-årige Marius Krag Storm to eftermiddage om ugen på plejehjemmet Slotsgaarden. Og det har været en stor øjenåbner, fortæller den unge spire:

”Før jobsamtalen for godt et år siden havde jeg aldrig været på et plejehjem. Jeg tænkte, at det mest af alt var et sted, hvor gamle mennesker ventede på at stille træskoene.”

”Men nu har jeg oplevet, hvor godt et sted det kan være at bo. Det er ikke bare gamle mennesker, der sidder og keder sig. Der sker flere spændende ting, der gør beboernes hverdag meget federe, og det gør også mig glad,” siger Marius Krag Storm, der går i 9. klasse og søgte jobbet for både at tjene penge, men samtidig også for at opleve og lære nyt.

”Mit arbejde består i at gøre de ældres hverdag hyggeligere og sjovere. I virkeligheden har jeg drømmejobbet på et plejehjem. Jeg hygger mig med de ældre, spiller spil, drikker kaffe, læser avis, ser tv, løser sudoku og går ture i haven,” siger den unge spire.

Jeg tænkte, at plejehjem mest af alt var et sted, hvor gamle mennesker ventede på at stille træskoene.

Marius Krag Storm, plejehjemsspire.

Får egen overenskomst

De unge spirer bliver med den nye overenskomstaftale sikret deres helt egen overenskomst. Det betyder lige vilkår og rettigheder for de unge på tværs af kommunegrænser, og det glæder Vinni Jakobsen, der er næstformand i FOAs Social- og Sundhedssektor.

”Vi har lavet en aftale om overenskomst, der ned i små detaljer beskriver, hvad der skal være opfyldt, før man kan ansætte unge i fritidsjob. Det handler blandt andet om, at der skal være ressourcer til at understøtte den unge, og at man med fordel kan tilknytte en mentor," siger Vinni Jakobsen.

Hun håber, at ansættelserne åbner en masse unge menneskers øjne for faget og erstatter fordomme med positive fortællinger fra ældreplejen.

At få flere kommuner til at følge eksemplet fra Horsens og ansætte unge i fritidsjob er dog ikke er et succeskriterie i sig selv, påpeger sektornæstformanden.

”Man skal tænke sig godt om, før unge ansættes. Det kræver, at man som kommune virkelig vil det, og at det sker i tæt samarbejde med den lokale FOA-afdeling. Jeg anbefaler, at man starter i det små med for eksempel et plejehjem, og ser, om der er de rammer, der skal til for at blive en succes," siger Vinni Jakobsen.

Håber at tiltrække flere til faget

Med den store rekrutteringsudfordring, som faget befinder sig i, er det også Horsens Kommunes mål, at spireansættelserne motiverer flere unge til at vælge en karrierevej inden for social- og sundhedsområdet.

Og så skal de unge også være med til at skabe mere liv og glade dage på kommunens plejehjem ved at lave små aktiviteter i hverdagen, som ligger uden for de arbejdsopgaver, det faste personale tager sig af. Og den opgave lykkes ifølge Marius Krag Storm:

”Jeg hører, at de ældre er meget glade for, at jeg er der,” fortæller den unge spire.

Rift om stillingerne

Da Horsens Kommune første gang søgte efter unge til fire spirejobs, modtog kommunen 240 ansøgninger. Og ved seneste ansættelsesrunde i sensommeren 2019, modtog kommunen 407 ansøgninger.

I alt 19 unge er i dag tilknyttet en række af kommunens plejehjem. Planen er at komme op på 32 spirer i efteråret 2022.

Spirefakta

Timelønnen er 68 kroner.

De tilknyttes en mentor, når de starter.

De må ikke udføre eller hjælpe fast personale med praktisk hjælp og pleje.

Når de nærmer sig 18 år, evalueres de og taler med en uddannelsesansvarlig om lysten til at uddanne sig indenfor sosu-fagene.

Kilde: Winnie Winther, sektorformand, FOA Horsens

"Strutter af stolthed"

I Horsens har kommunen fra start samarbejdet med den lokale FOA-afdeling om rammerne for spireansættelserne. Winnie Winther, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Horsens, er glad for ordningen:

”De unge mennesker strutter af stolthed over at betyde noget for andre mennesker. For mig handler det også om at være med til at ændre samfundsdebatten om vores fag. Mit ønske er, at de unge kan komme med en anden fortælling end den ofte meget negative fremstilling, man hører,” siger hun, velvidende at ikke alle FOA-afdelinger deler begejstringen for spiretanken.

”Men jeg har ikke modtaget uheldige tilbagemeldinger af nogen art. Tværtimod,” siger hun.