Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger for brug af visirer
I forbindelse med genåbningen af landet og en forventning om øget smitte har Sundhedsstyrelsen ændret anbefalingerne, så der er mulighed for brug af visir i kontakten mellem raske personer.
Af
Mette Boysen
19. april 2020
Indtil nu har brugen af ansigtsdækkende visirer i ældreplejen været forbeholdt, når der har været mistanke om smitte hos en borger eller en patient. Men søndag kom en ny anbefaling fra Sundhedsstyrelsen i forbindelse med genåbningen af liberale erhverv.
Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, sagde søndag på et pressemøde, at der med genåbningen forventes et øget smittetryk.
“Når vi øger aktiviteten, vil vi forvente at se flere smittede. Det er epidemiens natur,” sagde han og fortsatte:
Læs også: Sundhedspersonale skal ikke bevise at coronasmitte er sket på arbejdet
“Det vil vi overvåge meget tæt. Selvfølgelig skal vi ikke lade stå til, vi skal holde fast i de tiltag, vi ved virker: afstand og håndhygiejne og så videre,” sagde han.Visir når tæt kontakt er uundgåelig
Men når det drejer sig om situationer, hvor ansigt-til-ansigt kontakt inden for to meter ikke kan undgås, er anbefalingerne blevet præciseret.
“Vi ved, at raske, der møder raske, teoretisk set kan smitte. Netop derfor har fysisk afstand haft effekt. Men i situationer, hvor man ikke kan undgå det, kan man med fordel bruge barrierer, som vi har set det i supermarkederne. Det samme skal man tænke i sundhedsvæsenet," sagde han og fortsatte:
"Hvis man har længerevarende kontakt kan man bruge plastik-ansigtsvisir. Fordelen er, at man kan bruge det samme hele dagen, og det kan gøres rent,” sagde Søren Brostrøm.
Det gælder også, hvis der er tale om mange af den type kontakter.
I anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen er social- og sundhedshjælpere nævnt som en gruppe, der kan have gavn af ansigtsvisirer:
“Når en social- og sundhedshjælper assisterer en ældre borger med mundhygiejne eller hårpleje (...) kan personalet evt. anvende et ansigtsdækkende visir," står der i anbefalingerne.
Svagt vidensgrundlag
Når det udelukkende er en anbefaling og ikke et krav, skyldes det den dokumentation, der findes om brug af masker og ansigtsvisirer, sagde Søren Brostrøm.
“Vi har beskrevet vidensgrundlaget, det er ikke enormt stærkt. Der er tale om et forsigtighedsprincip,” sagde han.
Læs også: Nu er de her: Nye retningslinjer for brug af værnemidler
I anbefalingerne fra styrelsen står der desuden, at visirer og evt. masker ikke skal bruges som erstatning for tiltag som afstand, hosteetikette og håndhygiejne, men kan tjene som et supplement i tilfælde, hvor anbefalinger om afstand ikke kan overholdes.I anbefalingerne er der også lagt op til, at hvis man som kunder/klienter/patienter er bekymrede for at blive smittet af en behandler, kan man vælge at skabe en barriere ved selv at anvende et visir eller en ansigtsmaske. Det anbefales dog ikke at benytte hjemmelavede masker, da disse kan skabe falsk tryghed.
Tryghed for ansatte
Den nye anbefaling glæder Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA:
“Vi har i længere tid forsøgt at få Sundhedsstyrelsen til at ændre anbefalingerne for brugen af værnemidler. Det ser nu ud til at lykkes, og det er vi glade for. Det giver en tryghed for vores medlemmer i forbindelse med genåbningen, at de kan beskytte borgerne og sig selv mod smitte,” siger han og fortsætter:
“Nu har vi et ydmygt ønske, og det er, at retningslinjerne for ansatte i ældreplejen bliver ajourført med disse nye anbefalinger.”
Foreløbigt er der kun tale om en anbefaling, og Sundhedsstyrelsen vil senest i slutningen af maj revurdere anbefalingen. Det ændrer dog ikke på, at Torben Hollmann klart vil anbefale ansatte, der har uundgåelig ansigt-til-ansigt-kontakt at bruge ansigtsvisir.
“Skal du være sammen med borgeren i længere tid, for eksempel i forbindelse med personlig pleje, bad og så videre, så vil jeg anbefale brug af ansigtsvisir. Det er et arbejde, hvor de ældre er i højrisiko for smitte,” siger Torben Hollmann.