Sundhedsministeren: Mere i løn til de sundhedsansatte

”Vi løser ikke problemerne med et trylleslag,” sagde sundhedsminister Sophie Løhde (i midten), da hun på torsdagens samråd anerkendte manglen på personale i sundhedsvæsenet og ældresektoren som den måske største udfordring. Laura Marie Rasmussen

Vi skal investere i løn og arbejdsvilkår i det offentlige sundhedsvæsen. Det er nødvendigt, hvis vi skal fastholde og rekruttere medarbejdere, sagde indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) på et samråd torsdag om regeringens planer for sundhedsvæsenet.

29. juni 2023

Der mangler sygeplejersker, men der mangler også rigtig mange andre personalegrupper, herunder særligt social- og sundhedsansatte. Det anerkender vi i regeringen. Derfor skal vi investere i kapaciteten og investere i løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor. Det er nødvendigt for at fastholde og rekruttere.

Det var indholdet i et par af sundhedsminister Sophie Løhdes (V) pointer, da hun torsdag eftermiddag stillede til samråd i Folketingets Sundhedsudvalg.

Samrådet handlede om rekrutterings- og fastholdelsesproblemer i det offentlige sundhedsvæsen og var indkaldt af Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund, og han hørte Sophie Løhde gentage et af de løfter, regeringen allerede er kommet med.

”I regeringen er vi klar til at investere i vores sundhedsvæsen, og vi anerkender også, at der skal investeres i løn og arbejdsvilkår,” sagde hun og fremhævede blandt andet, at det ikke kun er sygehusene, der efterlyses medarbejdere:

Manglende på social- og sundhedspersonale er en af de allerstørste udfordringer vi har, når vi ser på ældreområdet.”

Lykkes ikke med et trylleslag

Løn og arbejdsvilkår skal diskuteres til efteråret, når regeringen inviterer arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandling om blandt andet de tre milliarder kroner, der er reserveret til bedre løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor.

Sophie Løhde henviste også til, at regeringen derudover har igangsat en lang række initiativer, der skal komme fastholdelses- og rekrutteringsudfordringerne til livs.

”Vi løser ikke de udfordringer, vi står overfor med et trylleslag,” sagde hun og pegede på, at regionerne blandt andet er i gang med at udbrede bedre fordeling i vagtarbejde.

”Desuden har vi sat turbo på udenlandske arbejdere, ændringer af sprogkrav, lettere adgang til uddannelse i akutsygepleje, ændringer i regler for modregning i efterløn og så videre.”

Umuligt at honorere efterspørgslen

Ud over lønløftet til de offentligt ansatte har regeringen også varslet en sundhedspakke til fem milliarder kroner, som skal gå til et varigt løft af sundhedsvæsenet.

Og det var netop den pakke, der havde inspireret Peder Hvelplund til at kalde ministeren i samråd for at få hendes forklaring på, hvordan man vil få mest muligt ud af de fem milliarder, når der mangler så meget personale, som der gør. Og han hørte ministeren vedgå, at den personalemangel isoleret set er den største udfordring.

”Der skal ansættes mange flere, men vi vil ikke kunne honorere den efterspørgsel, der er på sundhed. For vi ser ind i en fremtid med mange flere ældre, kronikere med mere,” svarede hun og pegede på højere produktivitet, større kapacitet og øget arbejdsudbud som nøgleord i nye reformer.

Nedsætter nyt råd

Og så fremhævede hun, at regeringen til efteråret vil nedsætte et prioriteringsråd, der skal supplere det arbejde, der er i gang i Robustheds- og Strukturkommissionen.

Her bliver der særligt fokus på overbehandling og inddragelse af borgerne. For vi står i en situation, hvor vi skal prioritere, hvad sundhedsvæsnet skal løse i fremtiden, og der kommer vi også til at tænke personaleressourcer ind,” sagde Sophie Løhde, efter at hun flere gange var blevet stillet det præcis samme spørgsmål fra Enhedslistens Peder Hvelplund.

Anderkender ministeren, at vi har et problem,” spurgte han igen og igen.

 

Det korte svar var vist: ”Ja.”

 

Ifølge Finansministeriets beregninger vil der i 2030 mangle 10.400 social- og sundhedshjælpere samt 6.800 social- og sundhedsassistenter.