Sosu-assistent griner af regeringens skattelettelser: ”Det svarer til to vaffelis”

FOAs top og medlemmer kritiserer regeringens skattelettelser. Til gengæld bliver der set positive takter i 2030-planen.
07. november 2023
Regeringen har ikke alene haft travlt de seneste dage. Den har også været rundhåndet.
Mandag blev der uddelt skattelettelser for 10 milliarder kroner. Og tirsdag blev yderligere 32 milliarder kroner reserveret til investeringer i velfærdssamfundet. Men selv om der således skulle være 42 milliarder gode grunde til at være glad, er det langt fra alle, der render rundt i regulær jubelrus.
Således er FOA stærkt skeptisk over for skattereformen, som ifølge næstformand Thomas Enghausen er helt skæv, fordi den især vil gavne de rigeste grupper i vores samfund.
”Argumentet for de skattelettelser er at skaffe arbejdskraft. Men det er svært at øje på effekten for nogle grupper af medarbejdere, der er mest brug for i vores velfærd,” siger han.
Til gengæld ser FOA positivt på den 2030-plan, som finansminister Nicolai Wammen fra Socialdemokratiet præsenterede tirsdag. Den betyder blandt andet, at det offentlige velfærdsområde styrkes med 32 milliarder kroner. De penge målrettes ældre, børn, sundhed, uddannelse og tryghed.
”De penge falder på et tørt sted. Alle kan se, hvor presset vores velfærd er blevet, og hvor hurtigt medarbejderne løber,” siger FOA-formand Mona Striib og roser regeringen for at give velfærden en både ’vigtig og nødvendig indsprøjtning’.
6.000 kroner mindre end lægen
Skattereformen og de kommende skattelettelser er, som økonomiminister Troels Lund Poulsen fra Venstre formulerede det mandag, tænkt som en håndsrækning til det arbejdende Danmark.
Her er der dog forskel på håndsrækningen. Mens en læge ifølge skatteministeriets beregninger kan se frem til en årlig skattelettelse på 8.800 kroner, har FOAs medlemmer ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd udsigt til en gennemsnitlig gevinst på 2.470 kroner om året. Eller 6.330 kroner mindre end lægen.
Det er ikke, fordi jeg ikke gerne vil have penge, men set i forhold til mine udgifter er skattelettelsen nærmest ligegyldig
Sofie Harder, pædagog
Pædagog: Det er bare peanuts
Og det er ikke noget, der imponerer Sofie Harder. Som pædagog giver skattereformen hende 246 kroner ekstra om måneden, men det får ikke den store betydning for hendes eget personlige regnskab.
”Det er peanuts,” siger hun om skattelettelsen og fortsætter:
”Det er ikke, fordi jeg ikke gerne vil have penge, men set i forhold til mine udgifter er skattelettelsen nærmest ligegyldig. Det ville give langt bedre mening at bruge pengene direkte til velfærden, for vi mangler medarbejdere. Det er det, der er brug for,” siger Sofie Harder og peger på behovet for velfærdsmedarbejdere som pædagoger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter:
”Vi mangler rigtig mange medarbejdere, og hvis man valgte at give dem lidt højere løn, så ville det tiltrække flere. Det er jeg helt overbevist om. Lige nu afskærer den lave løn rigtig mange, og vi har rigtig svært ved at rekruttere, det er simpelthen blevet lavstatus at være pædagog.”
Sofie Harder er selv pædagog i dagtilbud og oplever, at alle med en uddannelse kan vælge og vrage uanset kvalifikationer, lyst og drive i forhold til de jobs, der er.
”Alle kan blive ansat, uanset kvalitet, og det er jo ikke godt for et fag. Vi har brug for, at pædagoger får højere status – og her tror jeg, at højere løn også giver de unge større lyst til at uddanne sig til faget.”
Fakta: FOA-medlemmer undgår top-top skat
Kilde: skm.dk m.fl.
Sosu-assistent: Svarer til et par is
I Aalborg er Marianne Præstegaard fuldtidsansat social- og sundhedsassistent på et plejehjem, og hun bryder ud i grin, da Fagbladet FOA fortæller hende, at hun kan regne med en skattegevinst på 246 kroner om måneden.
”Det gør ikke en skid forskel. Det rækker efterhånden kun til et par vaffelis. Det er vanvittigt, hvor stor en forskel der er i skattelettelser fra os og så til dem, der tjener mest. Det er en helt skæv fordeling. Det er os lavtlønnede, der har brug for pengene. Varerne i supermarkedet koster jo det samme for os, som det gør for advokaten,” siger hun og foreslår, at regeringen i stedet for skattereformen investerer endnu mere i ældreplejen:
”Vi er alt for få hænder, men arbejdet er ikke attraktiv nok til at vi kan ansætte nye kolleger. Det virker forkert.”
Mere ros fra FOA
Som led i 2030-planen afslørede finansminister Nicolai Wammen også, at regeringen skrotter planerne om at lægge seniorpensionen sammen med Arnepensionen. I stedet vil man invitere arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger om, hvordan man både sikrer værdig tilbagetrækning til blandt andet de nedslidte og samtidig gør det mere attraktivt for de ældre at blive længere på arbejdsmarkedet.
Det løfte modtager FOA-formand Mona Striib også med tilfredshed.
”Regeringen har lyttet. Det betyder, at vi ikke vil se de forringelser, mange har frygtet. Det giver ro omkring lønmodtagerne muligheder for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet,” siger hun.