Sket i ugen:Statsministerens bogvalg i nytårstalen rejser spørgsmål om velfærdens udvikling
2025 blev skudt i gang med statsministerens dystre nytårstale. Her er et hurtigt overblik over budskaberne i den – og et par andre historier fra FOAs verden.
03. januar
’Hvis nogen si’r det hele går ad helvede til, så tro dem ikke. Det har altid været sådan …’
Med lidt hjælp fra Kim Larsen og ’Susan Himmelblå’ forsøgte Mette Frederiksen i sin nytårstale at få sine dystre budskaber til at glide lidt nemmere ned hos den danske befolkning.
Hovedbudskabet var, at verden tegner til at blive endnu mere turbulent og usikker i 2025 – med krige i Ukraine og Mellemøsten. Fred og frihed er ikke længere noget, vi kan tage for givet, og både forsvar og beredskab skal tilføres mange flere penge de kommende år.
Hvordan det kommer til at påvirke pensionsalderen og velfærdsstaten i årene fremover, kom Mette Frederiksen ikke ind på – men hun fremhævede, at der aktuelt var blevet tilført ekstra penge til ’hverdagens velfærd’ i kommuner og regioner, og at velfærden kunne se frem til at blive yderligere styrket i 2025 – blandt andet kan ’vores ældre medborgere se frem til mere tid og mere nærvær i ældreplejen.’
Årets bog i vindueskarmen
Mette Frederiksen sendte også et mere subtilt budskab med den bog, hun havde valgt at stille forrest i vindueskarmen i baggrunden.
I år var det bogen ’Ned fra himlen’ af Liv Duvå. Den bliver beskrevet som et ’portræt af Velfærdsdanmark’, og den kredser blandt andet om Brøndby Strand-højhusene, der som andre byggerier af samme type blev opført i 1970’erne som lyse og rare boliger til arbejderklassen.
Helt så rosenrødt blev det ikke ved med at være, og i bogen går det forholdsvis meget ad helvede til, for husene skal rives ned, fordi de har vist sig at være fulde af gift.
Liv Duvås afslutning er hverken traditionel eller lykkelig. I stedet efterlades læseren med en antydning af håb.
Farvel til Jytte Abildstrøm
En trist nyhed, som ganske vist var ventet, kom på årets anden dag: Her meddelte Peter Mygind på Instagram, at hans farverige og folkekære mor, Jytte Abildstrøm, var afgået ved døden.
Allerede før jul kunne Fagbladet FOA fortælle, at den 90-årige skuespiller og teaterchef var blevet indlagt på hospice.
”Jytte får den bedste pleje af det mest omsorgsfulde personale, man kan forestille sig. Jytte føler, hun er på en sky, som nok snart flyver til himmels,” forlød det.
Trine føler sig til grin
Til sidst har vi et par historier fra FOAs verden – først en trist historie om Trine Klovnhøj fra Aalborg, der kun nåede at være ansat af kommunen som dagplejer i tre måneder, før hun blev fyret.
”Jeg var skuffet og ked af det, for jeg havde brugt mange ressourcer, tid og kræfter på at gøre mit hjem klar,” siger hun til DR.
”Jeg følte lidt, at jeg var blevet snydt eller gjort til grin, for man bruger så meget tid på det.”
Årsagen til fyringen er det faldende børnetal, og alene siden november 2023 har Aalborg Kommune afskediget 55 dagplejere, oplyser FOA Nordjylland.
Her mener man, at kommunen bør tænke mere langsigtet, inden dagplejere afskediges. For børnetallene ændrer sig hele tiden, og gennemsnitsalderen for dagplejere er høj, så der kan hurtigt komme til at mangle igen.
Phillip lykkelig som sosu
Den anden historie fra FOAs verden handler om 21-årige Phillip Moritzen, der til Fyens Stiftstidende fortæller, hvordan han blev lykkelig i sosu-faget, selv om han er vokset op i en akademisk familie.
”Det føltes som at komme hjem. Jeg gik fra suk og sure miner over en ny matematikopgave om eksponentiel vækst, til smil, taknemmelighed, opmuntring og kollegaer, der var glade for jeg kunne finde ud af at møde til tiden og passe mit arbejde,” siger han til Fyens Stiftstidende.
Han er nu blevet udvalgt til at være med til at motivere andre unge til at vælge omsorgsfagene, når de skal uddanne sig.
”Det handler enormt meget om det med, at man skal tørre røv på nogen. Der er også nogen, der mener, man ikke behøver have meget omløb i hovedet for at blive SOSU-assistent,” siger Phillip Moritzen.
Hvis han kan være med til at nedbryde nogle af de fordomme, vil det langtfra være helt ad helvede til.